Italijani će pomoći Crnoj Gori u borbi protiv mafije

Nacionalni tužilac, kako je rečeno, Abazoviću je objasnio i da imaju tužioca koji se bavi pitanjima kriminala u zemljama Balkana

11204 pregleda 16 komentar(a)
Abazović i De Raho, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i De Raho, Foto: Vlada Crne Gore

Italijanski tužioci za borbu protiv mafije i terorizma pomoći će crnogorskim kolegama u istragama pokrenutim protiv organizovanih krminalnih grupa koje se bave međunarodnim krijumčarenjem droga, švercom cigareta i pranjem novca.

To je Vijestima kazao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, nakon što se u Italiji sastao sa nacionalnim tužiocem za borbu protiv mafije i terorizma Federikom Kafijerom de Rahom.

“Veoma sam zadovoljan susretom sa Nacionalnim tužiocem de Rahom. Razgovarali smo o značaju saradnje bezbjednosnih institucija naših država, a usaglasili smo i razmjenu informacija, naročito u oblasti pranja novca, suzbijanja transancionalnih narkokartela, borbe protiv šverca cigareta...”, kazao je Abazović nakon posjete Nacionalnoj upravi za borbu protiv mafije i terorizma koja je formirana nakon ubistva italijanskog sudije Đovanija Falkonea i njegove porodice.

Nacionalni tužilac, kako je rečeno, Abazoviću je objasnio i da imaju tužioca koji se bavi pitanjima kriminala u zemljama Balkana.

Potpredsjednik Vlade i koordinator svih službi bezbjednosti rekao je Vijestima da je sagovornika upoznao sa trenutnom situacijom u crnogorskom tužilaštvu, izmjenama tužilačkih zakona i kazao mu da bi za Crnu Goru od velike važnosti bila ekspertiza italijanskih tužioca:

“Koji iza sebe imaju iskustvo koje je u jednom dijelu kompatibilno sa problemima sa kojima se suočavaju crnogorske institucije - kako iznutra, tako i spolja. Upoznao sam ga sa formiranim Nacionalnim savjetom za borbu protiv korupcije na visokom nivou”, rekao je on.

Abazović je nakon susreta sa de Rahom kazao da su italijanski tužioci, na poziv Vlade ili Tužilaštva spremni da dođu u Crnu Goru i pomognu svojom ekspertizom.

Tokom radne posjete Rimu, gdje je učestvovao na ministarskom sastanku Globalne koalicije, Abazović je imao i niz bilaterlanih susreta sa članovima Vlade i institucija zaduženih za bezbjednosni sistem Italije.

Sastao se i sa ministarkom unutrašnjih poslova Lućanom Lamorđeze i direktorom Nacionalne uprave za antikorupciju Đuzepeom Buzijom.

Potpredsjednik Vlade i koordinator svih službi bezbjednosti rekao je Vijestima da je sagovornika upoznao sa trenutnom situacijom u crnogorskom tužilaštvu, izmjenama tužilačkih zakona i kazao mu da bi za Crnu Goru od velike važnosti bila ekspertiza italijanskih tužioca”...

Bonus video: