Rajzing Rajnke: SAD su ponosne što stoje uz narod Crne Gore kao prijatelj, partner i saveznik

"Nastavićemo da sarađujemo sa svima koji su istinski posvećeni ubrzanju reformi neophodnih da bi Crna Gora mogla da zauzme mjesto koje joj pripada među zapadnim demokratijama, kao članica Evropske unije"

32229 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Foto: Dejan Kalezić
Foto: Dejan Kalezić

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke priredila je večeras svečani prijem u svojoj rezidenciji u Podgorici, na Marezi, povodom 245. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Prijemu su prisustvovali crnogorski zvaničnici, uključujući predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, premijera Zdravka Krivokapića, članove diplomatskog kora, predstavnici političkih partija, pravosudnih, obrazovnih, kulturnih i drugih institucija, kao i predstavnici medija i civilnog društva.

"Velika mi je čast da sa vama proslavim 245. godišnjicu nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država i da zajedno obilježimo 15 godina uspješnih američko-crnogorskih diplomatskih odnosa. Kao što znate, američki Dan nezavisnosti tradicionalno je dan kada moja zemlja slavi slobodu za koju su se naši preci borili i umirali braneći je. U gradovima širom Amerike ovo je posebno omiljeni praznik tokom kojeg se porodice i prijatelji okupljaju uz roštilj i slave na svečanim paradama i uz vatromet. Međutim, prošle godine ove proslave nijesu mogle biti održane zbog ograničenja prouzrokovanih COVID-19 pandemijom. Sada, kako zdravstvena situacija nastavlja da se poboljšava u Sjedinjenim Državama, ovogodišnje proslave biće zasigurno posebno radosne, označavajući nesumnjivo povratak osjećaja normalnosti i zajedničke zahvalnosti onima koji su bili na prvim linijama borbe protiv pandemije", kazala je Rajzing Rajnke.

prijem ambasada SAD
foto: Dejan Kalezić

Ona je istakla da na Dan nezavisnosti, svi moramo duboko odati zahvalnost i onima koji su se borili za naše zdravlje tokom proteklih 16 mjeseci.

"Cjelokupan kolektiv Američke ambasade imao je sreću da bude vaš susjed tokom pandemije, zajedno se suočavajući sa dugoročnim izazovima koje je pred nas postavila pandemija COVID-19. U ime cijelog kolektiva Ambasade SAD, upućujem iskrenu zahvalnost svim zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori, kao i onima koji su se dobrovoljno javili da pomognu drugima u nevolji".

Osvrćući se na prethodnih 15 godina, ambasadorka SAD je istakla da je ponosna zbog mnogo načina na koje su Crna Gora i SAD sarađivale, u skladu sa zajedničkom svrhom i vrijednostima.

"Čak i prije nego što je Crna Gora obnovila nezavisnost 2006. godine, Sjedinjene Države bile su prisutne na ovim prostorima kroz naše USAID programe osmišljene da stimulišu ekonomiju, promovišu transparentnost vladavine i pomognu Crnoj Gori u ispunjavanju uslova za članstvo u EU. Ovi rani programi bili su važni za izgradnju institucija ove zemlje - i nastavljamo dalje u istom duhu! SAD su ponosne što podržavaju napore Crne Gore u jačanju vladavine prava i promociji slobode medija i profesionalnog novinarstva, na njenom putu ka članstvu u EU. Pored toga, ostajemo posvećeni pomoći u cilju razvoja preduzetništva i transparentnog poslovanja i digitalne ekonomije kao puta ka većem prosperitetu crnogorskog naroda".

Rajzing Rajnke je istakla da su tokom proteklih 15 godina, SAD i Crna Gora produbile međuljudske veze, u prvom redu kroz brojne obrazovne, profesionalne i kulturne programe razmjene.

prijem ambasada SAD
foto: Dejan Kalezić

"Koje su mnogi od vas koji ste danas ovdje iskusili. Kroz ove razmjene, i slične programe koje nude naša tri američka ugla u Podgorici, Pljevljima i na Cetinju, izgrađivali smo stručnost, dijelili iskustva i naučili da razumijemo istoriju i stavove jedni drugih - i nastavljamo dalje u istom duhu. Ponosni smo na dinamičnu dvosmjernu razmjenu koja se ostvaruje kroz Fulbrajt program baš kao što nastavljamo programe vojne obuke i obrazovne programe, planiramo posjete umetnika i ponovo šaljemo studente u SAD u okviru ljetnjeg programa rada i putovanja".

Navela je da je veliki iskorak za ovih 15 godina bilateralnih odnosa napravljen 2017. godine kada je Crna Gora ušla u NATO i postala 29. članica saveza.

prijem ambasada SAD
foto: Dejan Kalezić

"Kao novi saveznici, SAD su podržale napore Crne Gore da modernizuje vojsku, razvije strateške sposobnosti i poboljša borbenu spremnost svojih trupa, čak i u vidu vojnih snaga koje je ova zemlja pridruživala savezničkim operacijama u inostranstvu - i nastavljamo dalje u istom duhu. Američka vlada ostaje posvećena pružanju podrške Crnoj Gori u jačanju kopnenih, pomorskih i vazdušnih odbrambenih kapaciteta zemlje, kao i u planiranju budućih zajedničkih vježbi i misija, u znak podrške našoj uzajamnoj bezbjednosti, potpomognuti dugogodišnjim Programom državnog partnerstva sa Mejnom".

Rajzing Rajnke je podsjetila da su SAD tokom pandemije bolnicama širom Crne Gore pružile hitno potrebne respiratore, monitore i drugu opremu, kao i da us pomagali i programe na nivou zajednice u cilju obezbijeđivanja hrane onima koji su bili najpogođeniji zbog uticaja pandemije na ekonomiju.

prijem ambasada SAD
foto: Dejan Kalezić

"Dok se danas ovdje okupljamo kako bismo obilježili Dan nezavisnosti Sjedinjenih Država, ponosni smo što slavimo istrajnost američke demokratije. Ali moramo priznati da je protekli period predstavljao teško vrijeme za demokratiju. Obje naše zemlje su se suočile sa izazovima podjela prouzrokovanim izborima, koje su obilježile širenje dezinformacija i maligni strani uticaji. Bili smo svjedoci kako neriješena pitanja rasnih ili etničkih nepravdi mogu podijeliti zemlju i stvoriti atmosferu "nas" nasuprot "njih", ukaljanu strijepnjom i bijesom. Ovi događaji služe kao poziv na buđenje svima koji vjeruju u demokratiju širom svijeta. Vjerujem takođe da moramo biti svjesni da nam je, kao građanima demokratskih društava, zajednička građanska dužnost da podržavamo i branimo principe na kojima se temelji demokratija i da nalazimo načine da premostimo pitanja koja nas dijele. U Sjedinjenim Državama i dalje radimo na tome da ispunimo fundamentalna obećanja o demokratiji - kao što je to, čuveno, zapisano u našoj Deklaraciji o nezavisnosti: "Smatramo da su ove istine samorazumljive, da su svi ljudi stvoreni jednaki, da ih je njihov Stvoritelj obdario određenim neotuđivim pravima, među kojima su pravo na život, slobodu i potragu za srećom"".

Poručila je i da će SAD nastaviti da sarađuju sa svima koji su istinski posvećeni ubrzanju reformi neophodnih da bi Crna Gora mogla da zauzme mjesto koje joj pripada među zapadnim demokratijama, kao članica Evropske unije.

prijem ambasada SAD
foto: Dejan Kalezić

"Crna Gora, koju odlikuje tolerantno, multietničko i građansko društvo, čvrsto utemeljena u evroatlantskoj zajednici, znači svjetliju i sigurniju budućnost za sve građane Crne Gore, a SAD ostaju posvećene pružanju podrške na tom putu", kazala je ambasadorka, poručujući da "kao i uvijek, i u budućnosti, Sjedinjene Države su ponosne što stoje uz narod Crne Gore kao prijatelj, partner i saveznik".

Bonus video: