Vučinić: Oni koji su dočekali okupatore 12. jula ne mogu se svrstati u isti red sa onima koji su digli ustanak 13. jula

"Mlade generacije moraju da znaju da tekovine 12. i 13. jula nijesu iste tekovine"

16708 pregleda 62 reakcija 62 komentar(a)
Vučinić, Foto: RP
Vučinić, Foto: RP

13. jul je zasigurno najznačajniji datum u crnogorskoj istoriji, saopštio je danas Maksim Vučinić, predsjednik Radničke partije.

"Datum koji predstavlja suštinu naših vjekovnih težnji. Slobodarski i pravdoljubivi narod koji je svoju slobodu iskovao kroz teške borbe i uz velike žrtve, bio je ugaoni kamen drugim narodima Evrope i tog 13. jula 1941 godine", istakao je Vučinić.

On je dodao da "prvi ustanak u porobljenoj Evropi za nas u Crnoj Gori ima veći značaj u tome što je bio opštenarodni".

"To narodno jedinstvo nam je pokazalo da ujedinjeni pobjeđujemo i da samo prevazilaženjem podjela i ideoloških razlika među nama možemo ojačati Crnu Goru. Ona razlika koju nikako ne smijemo da prevaziđemo, to je razlika između 12. i 13. jula. Mlade generacije moraju da znaju da tekovine 12. i 13. jula nijesu iste tekovine. Oni koji su dočekali okupatore 12. jula ne mogu se svrstati u isti red sa onima koji su digli ustanak 13. jula. To danas neke politike pokušavaju da izjednače, i mi to kao narod odgovoran prema svojoj istoriji a tako i prema svojoj budućnosti moramo da spriječimo. Srećan Dan državnosti praznik slobodne antifašističke Crne Gore", poručio je Vučinić.

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Povezani članci

13. Jul 2021.

Crna Gora obilježava 13. jul - Dan državnosti

Bonus video: