Cetinjska vlast po kiši farba i zgrade i birače

Radovi na sanaciji fasada u Njegoševoj ulici trebalo bi da budu završeni dan uoči lokalnih izbora na Cetinju
129 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 16.11.2017. 18:32h

Sanacija fasada u Njegoševoj ulici na Cetinju, koja je počela tokom izborne kampanje, trebala bi da bude završena dan pred glasanje u tom gradu.

Gradska uprava, na čijem je čelu Aleksandar Bogdanović, 3. novembra zatražila je da joj se dostave ponude za uređenje deset zgrada u Njegoševoj ulici, uključujući i zgradu Pošte. Za obnove fasada izdvojeno je 29.500 eura, a ponude su zatvorene 7. novembra.

Radovi su počeli nekoliko dana kasnije, iako gradska uprava još nije objavila ko je dobio posao.

U dokumentu objavljenom na zvaničnoj stranici prestonice “Cetinje.me” navodi se da je rok za izvođenje radova 15 dana, što praktično znači da će oni biti završeni pred izbore.

U cetinjskoj opoziciji smatraju da je početak radova u centru grada usred predizborne kampanje još jedan pokušaj cetinjske vlasti da obmane birače.

“Poseban dio priče je nezakonitost samog posla, jer nije ispoštovana tenderska procedura, a izvođač je ušao u radove prije završetka samog posla. To dovoljno govori o namjeri vlasti kad je ovaj posao u pitanju”, kazao je funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić.

Aktuelni gradonačelnik Cetinja je i nosilac izborne liste Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima 26. novembra.

Kandidat za odbornika Građanskog pokreta URA Miloš Perišić kazao je da se estetskim uljepšavanjem nastoji sakriti suštinsko stanje.

“Ruinirani stambeni objekti u istorijskom jezgru grada, koji su ogledalo odnosa ove vlasti prema Cetinju”, kazao je on.

Podsjećajući na vremenske prilike u priestonici, iz URA i SDP-a su poručili da radovi usred kišne sezone potvrđuju da je riječ o zloupotrebi.

“Zamislite samo koji je to nivo bezobrazluka 15 dana prije izbora početi sa sanacijom godinama zapostavljenih objekata i to u novembru. Upravo ovaj mjesec na Cetinju je karakterističan kao najkišovitiji i mjesec sa veoma visokim stepenom vlažnosti vazduha, što dalje vodi do toga da se radovi na fasadama ne mogu kvalitetno obaviti. U tom slučaju, najbolje govore i fotografije koje kruže na društvenim mrežama, gdje se vidi da se dan nakon obavljenog posla na jednoj stambenoj jedinici razlila fasada”, kazao je Perišić.

Sa njim se slaže i Stanić, koji kaže da se imalo kad krečiti, ali ne u novembru.

“Kad se ne može osušiti košulja, a ne malter. U svojoj namjeri da prevare i zamažu oči građanima izgubili su i osjećaj za elementarnu logiku”, kazao je Stanić.

Upravo je zbog nepovoljnih vremenskih prilika, na Dan prestonice, odložen početak radova na izgradnji stadiona, otvaranja Biznis inkubatora i posjetu rekonstruisanom bivšem Ruskom poslanstvu. Vlasti su i uoči prošlih lokalnih izbora uređivale fasade po centru grada.

Krajem septembra 2013. vlast je krenula u sanaciju fasada, a tim planom bilo je predviđeno 20 zgrada.

“Ozbiljna i odgovorna vlast realizuje obećane projekte tokom dobijenog četvorogodišnjeg mandata. Započinjanje projekata u jeku predizborne kampanje je još jedan pokušaj obmane građana od strane partije na vlasti. Sjećamo se sličnih pokušaja i neposredno prije prethodnih lokalnih izbora. Sigurni smo da ove i slične aktivnosti neće biti dobro prihvaćene od strane naših sugrađana što će pokazati i predstojeći izbori.”, poručio je funkcioner Socijaldemokrata (SD) Ivan Gazivoda.

Iz Prijestonice nisu odgovorili zašto su se pred izbore odlučili na sanaciju fasada.

Bonus video: