Pejanović Đurišić: Rusija iskoristila slabosti Zapada, meku moć ostvaruje preko SPC

"Ruska "meka moć" postaje dominantna a region joj je podložan zbog zbog slabih institucija, loše informisanosti, niske medijske i funkcionalne pismenosti stanovništva"

7492 pregleda 19 komentar(a)
Foto: ascg.me
Foto: ascg.me

Uprkos svim neizvjesnostima i retrogradnim tendencijama i usporavanju zajedničkog napretka, države Zapadnog Balkana, Evropska unija, SAD i NATO imaju realnu šansu da uspostave jasnu, zajedničku viziju regiona koja će biti zasnovana na neophodnim reformama, izjavila je Milica Pejanović Đurišić na okruglom stolu na kojem je prezentovala Bezbjednosni izvještaj za Zapadni Balkan Atlantskog saveza Crne Gore.

Okruglom stolu na kojem su razmatrane globalne prilike koje utiču na Zapadni Balkan, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori.

Podsjećajući na niz kriza koje su zadesile svijet i Zapadni Balkan i na njihove konsekvence sa kojima se suočavaju ove zemlje, Pejanović Đurišić je naglasila da je Zapadni Bakan opet na raskrsnici razlicitih geo-političkih trendova.

"Liberalna demokratija je u krizi, a zapadne vrijednosti dovedene u pitanje, region je ranjiv, bezbjednost nije postignuta", kazala je Pejanović Đurišić.

Zato se u izvještaju posebno naglašava da je neophopdno da NATO razvije novu viziju a da EU, koja je do sada pokazala nedostatak namjere da se aktivno uključi u rješavanje problema promijenu pristup, istakla je ona.

Prema riječima Pekanović Đurišić, od ključne važnosti je uspostavljanje efektivnog dijaloga između SAD i EU, koje i bi rezultrao njihovim dogovorom o zajedničkoj strategiji na Zapadnom Balkanu.

Ona je kazala da je ohrabrujuće što nova administracija u Vašingtonu jasno pokazuje namjeru da nastavi tamo gdje je jednom stala, "posebno da će se angažovati na rješavanju spornih pitanja u regionu".

"Sve slabosti Zapada iskoristila je Rusija", podsjetila je Pejanović Đurišić, rekavši da ta zemlja, kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN može da blokira sve procese na Zapadnom Balkanu.

Dodala je da se Rusija zbog jakih ranijhi političkih i istorijskih veza nameće kao snažan partner, a da se sada etablira kao energetski, trgovinski i partner i investitor.

Atlantski savez
foto: ascg.me

Ono što se posebno naglašava u izvještaju je činjenica da "meka moć" Rusije dobija na intezitetu.

"To se posebno odnosi na Crnu u Goru poslednjih godina, kako tokom faza priprema za punopravno članstvou NATO, tako i nakog toga", istakla je Pejanović, napominjući kako taj uticaj ostvaruje preko Srpske pravoslavne crkve, insistiranjem na panslavenskom identitetu, širenjem mreže povezanih i naklonjenih medija, kao i kampanjama dezinformacija.

Prema njenim riječima, ruska "meka moć" postaje dominantna a region joj je podložan zbog zbog slabih institucija, loše informisanosti, niske medijske i funkcionalne pismenosti stanovništva.

Kako je saopšteno iz Atlantskog saveza, Izvještaj ukazuje da za razlIku od Rusije, Kina ima drugačiji pristup, insistirajući na ekonomiji, pojavljujući se kao značajan partner u izgradni inftrastrukture.

"Pametno se nude privlačni aranžmani koji, na kraju, rezuiltiraju velikim dugovima". Međutim, Pejanović Đurišić ističe da je ta vrsta uticaja već prepozanta što je ohrabrujuće.

Osvrćući se na uticaj Turske, Pejanović Đurišić je podsjetila da se ta zemlja percipira kao saveznik, sa kojim zemlje regiona imaju uspješnu ekonomsku saradnju, ali činjenica da, posljednih godina, dolazi do promjene u njihovoj spoljašnjoj politici zahtijeva, po njenom mišljenju, oprez.

"Evropska unija, kao najzanačajniji partner regiona zbog njegove evropske perspektive ne smije da oklijeva i odugovlači proces integracija ovih zemlja jer bi to moglo da ima ozbiljne posledice za sprovođenje njenih strateških opredjeljenja u oblasti spoljne i bezbjednosne politike i geopolitičkih ciljeva", upozorila je ona.

Ilustrujući prilike u zemljama Zapadnog Balkana, Pejanovićeva je navela da u svim njima građansko društvo nije dovoljno razvijeno i profilisano, nije lišeno političkog uticaja a da su mediji, u nekim od njih, pod snažnim uticajem ekonomskioh i političkih grupacija.

Atlantski savez
foto: ascg.me

"Manipulisanje podjelama i strahovima od različitih nacionalnih grupa predstavlja faktor poliitičkog organizovanja, dok religija predstavlja najznačajniji element u definisanju nacionalnog identiteta. Takođe, nijedna od ovih zemalja nema dovoljno dobro izgrađene kapacitete za upravljanje u kriznim situacijama", kazala je Pejanović Đurišić.

Kao jednu od posebnih slabosti regiona ona je istakla visok stepen osjetljivosti na dezinformacije i lažne vijesti koje se u regionu koje dobijaju na intezitu. Pejanović je istakla da izvještaj pokazuje da je Srbija glavni poligon za artikulisanje ruskih interesa putem medija, zvaničnika i aktivista.

U tom kontekstu, kao posebno je iluistrativan primjer, ona je navela "otvoreno miješanja Srbije u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, koja po modelu ruske meke moći, koristi propagandu, plasiranje dezinformacija u cilju podrške njihovim favoritima na političkoj i NVO sceni".

Podsjećajući na ključne probleme u regionu koji imaju bezbjedonosne implikacije, Pejanović Đurišić je navela neriješene srpsko-albanske odnose i vezi sa statusom Kosova i disfunkcionalnost dejtonske Bosne i Hercegovine ćija se održivost sve više problematizuje. Kao posljedica ukupnih procesa u regionu profilisali su se i bezbjednosni izazovi poput organizovanog kriminala, terorizm,a i nasilnog ekstremizma.

"Jedini odgovor na ovo je poboljšanje ukupne kolektivne efikasnosti bezbjednosnih aktivnosti, uz jasno izraženu političku volju", zaključuje ona.

U izvještaju Atlanskog saveza Crne Gore, pojedinačno je analizirano stanje u svim zemljama Zapadnog Balkana, kao i uticaji kojima su izložene.

Kada je Crna Gora u pitanju, u izvještaju se konstatuje da je bilo očekivano da će promjena dugotrajne vlasti dominantno jedne partije donijeti brojne probleme i izazove u političkom, ekonomskom i u društvenom smislu.

"Ipak, okolnosti i platforma na kojoj se promjena desila učinili su da Crna Gora od sidra stabilnosti, lidera EU integracija, članica NATO, postane primjer najusješnijeg prodora rusko-srpske politike na Zapadnom Balkanu", navodi se u izvještaju.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, kako je saopšteno iz Atlantskog saveza pohvalila je njihovu inicjativu za izradu izvještaja o bezbjednosti Zapadnog Balkana, dodavši da izvještaj adresira ključne stvari o kojima se često govori, kao i bezbjednosne izazove i prilike na Zapadnom Balkanu.

"Ona je istakla da je region Zapadnog Balkana od velike važnosti za Sjedinjene Države, kao da će Amerika nastaviti da sarađuje sa Evropskom unijom u cilju potpune integracije zemalja Zapadanog Balkana u evroatlantsku zajednicu. Govoreći o Crnoj Gori i izazovima sa kojim se suočava, ambasadorka SAD je ukazala na neophodnost zajednočkog odgovora na pojavu snažnih podjela na nacionalnoj osnovi". saopšteno je iz Atlantskog saveza.

Bonus video: