Božović se i dalje predstavlja kao ambasador u Crnoj Gori

Građanska inicijativa “21. maj” pozvala tužilaštvo da provjeri da li u radnjama Božovića ima bića krivičnog djela “Lažno predstavljanje”, ili bilo kojeg drugog krivičnog djela koja se goni po službenoj dužnosti

16046 pregleda 263 reakcija 91 komentar(a)
Božović, Foto: Vijesti/Savo Prelević
Božović, Foto: Vijesti/Savo Prelević

Vladimir Božović, kojeg je Ministarstvo vanjskih poslova krajem novembra prošle godine proglasilo za nepoželjnu osobu u Crnoj Gori, i dalje se u javnosti predstavlja kao navodni ambasador Srbije u našoj državi.

Građanska inicijativa “21. maj” pozvala je nadležno državno tužilaštvo da provjeri da li u radnjama Božovića ima bića krivičnog djela “Lažno predstavljanje”, po članu 383 Krivičnog zakonika, ili bilo kojeg drugog krivičnog djela koja se goni po službenoj dužnosti.

Na sajtu Ministarstva inostranih poslova Srbije, rubrika Ambasada u Podgorici, prije tri dana, 4. avgusta objavljen je autorski tekst Božovića koji je potpisao kao “ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori”. Njegov autorski tekst, sa tom titulom, prenijeli su i neki mediji u Crnoj Gori.

vladimir božović
foto: Screenshot/GI 21. maj

"Objavljeni tekstovi, kao i na stotine komentara na portalima i na njihovim zvaničnim Facebook stranicama, potvrđuju lažno predstavljanje fizičkog lica Vladimira Božovića čime je značajan broj građana doveden u zabludu. Nastup u svojstvu ambasadora dozvoljen je samo stvarnom službenom licu a Božović je na predmetni način pribavio sebi korist (1) pripisujući sebi nepostojeći društveni značaj i izvršio (2) radnju koju nije smio da izvrši jer je ista rezervisana da je izvrši samo određeno službeno lice", navode iz GI "21. maj".

Podsjećaju da odluka Vlade, koja je Božovića, dotadašnjeg ambasadora, 28. novembra 2020. godine proglasila “personom non grata” do danas nije mijenjana, niti je povučena.

"Građanska inicijativa '21. maj' tužilaštvu je dostavila odgovarajuće dokaze a predložila je i saslušanje prijavljenog fizičkog lica Vladimira Božovića, kao i aktulenog ministra vanjskih poslova u Vladi Crne Gore Đorđa Radulovića kao i službenih lica prethodne 41. Vlade Crne Gore, predsjednika Vlade Duška Markovića i ministra vanjskih poslova dr Srđana Darmanovića", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: