Raonić: Korisno bi bilo da predsjednički kandidat bude van politike

"Kako bi smo dobili konačno instituciju koja može da pokrene dijalog i integriše sve djelove društva u taj proces. U suprotnom, naše podjele će se produbljivati i dobijati na intenzitetu"
4 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2017. 12:16h

Bilo bi veoma korisno da budući predsjednik Crne Gore bude osoba koja dolazi van politike, imajući u vodu dubinu crnogorskih podjela, ocijenio je programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

On je to kazao komentarišući ocjenu lidera Bošnjačke stranke Rafeta Husovića da bi ljekovito bilo da nestranačka ličnost bude kandidat koji će pobijediti na predsjedničkim izborima.

"Ako se procijeni da takvog nema, onda je moguća Đukanovićeva kandidatura”, kazao je Husović.

Raonić je kazao agenciji MINA da bi imajući u vodu dubinu crnogorskih podjela, veoma korisno bilo da budući predsjednik države bude osoba koja dolazi van politike, neoptereća aktuelnim podjelama i tenzijama.

"Kako bi smo dobili konačno instituciju koja može da pokrene dijalog i integriše sve djelove društva u taj proces. U suprotnom, naše podjele će se produbljivati i dobijati na intenzitetu", ocijenio je Raonić.

Prema njegovim riječima, imajući to u vidu, ideja Husovića dobija na težini.

"Takođe, osobe bez opterećenja u političkom angažmanu neće doći u situaciji kakvu smo imali do sada da se potroše tri mandata, a da se pri tome ne ostavi nijedan državnički potez vrijedan pamćenja", kazao je Raonić.

On je rekao da je imajući u vodi sve aspekte od preduslova u potrebnim propisima, preko finansiranja kampanje, do partitkratskog raspoloženja birača, tako nešto nerealno očekivati.

"Jer je i sama vlast svjesna da im ovakvi odnosi u opoziciji idu na ruku, jer je teško očekivati podršku bilo kojem opozicionom kanidatu u drugom krugu od ostatke opozicije", zaključio je Raonić.

Bonus video: