Demokrate: Odgovornost za najmanji incident, kršenje zakona i Ustava države je na DPS-u i njihovom predsjedniku

"Cilj namjere koju su večeras u vidu zaključaka Predsjedništva svoje partije predstavili crnogorskoj javnosti svakako nije da se sačuva mir, nego isključivo ultimativno stavljanje njihove političke volje iznad Ustava i zakona države Crne Gore"

42395 pregleda 65 reakcija 50 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Demokratska Crna Gora saopštila je da se Demokratska partija socijalista otkrila "kao inspirator i organizator planiranog nasilja 5. septembra na Cetinju", za kada je planirano ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Demokrate su navele da odgovornost za najmanji incident, kršenje zakona i Ustava države, ukoliko do toga dođe na Cetinju, "je na DPS-u i njihovom predsjedniku".

Iz Predsjedništva DPS-a ranije večeras su saopštili da u toj partiji ostaju pri stavu da 5. septembra budu na Cetinju i da uz građane tog grada i dostojanstveno i civilizovano brane "sve one viševjekovne tekovine i teškom mukom stečeno pravo na svoju državu i slobodu".

"Iz njihovog obraćanja javnosti nedvosmisleno se očituje prijetnja građanskom miru u Crnoj Gori. Nikako se drugačije nego kao prijetnja ne može shvatiti činjenica da ta kvazipolitička, a u stvari nacionalistička organizacija, garanciju mira traži u suspenziji zakona i ustava države Crne Gore, za koju se navodno bore?! Cilj namjere koju su večeras u vidu zaključaka Predsjedništva svoje partije predstavili crnogorskoj javnosti svakako nije da se sačuva mir, nego isključivo ultimativno stavljanje njihove političke volje iznad Ustava i zakona države Crne Gore", navodi se u saopštenju Demokrata.

Dodaju da "ovaj akt otvorene prijetnje nasiljem" dolazi u vrijeme kada je MCP "zarad očuvanja mira napravila kompromis povlačeći pozivnice gostima, odustajući od poziva vjerujućem narodu i svakodnevno pozivajući svoje vjernike da odustanu od dolaska na Cetinje kako bi se izbjegao svaki rizik od sukoba među građanima".

"Uz to MCP je jasno saopštila da će obred izvršiti u manastiru i u najužem krugu ljudi. Takođe, Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore donio je zaključke koje DPS, čiji je predsjednik u tom istom savjetu, ne poštuje. Te dvije neosporne činjenice, uz mnogo drugih primjera podizanja tenzija koje ovih dana dolaze iz kuhinje DPS-a, čisti su dokaz da iza svake ekstremizacije prilika stoje DPS i kriminalci".

Demokrate su apelovale na građane da ostanu suzdržani, hladne glave, dobronamjerni i da ne nasijedaju "na provokacije i programirane tenzije radikala".

"Čija je jedina šansa da odbrane svoj kriminalom stečeni kapital u tome da ovu zemlju gurnu u haos, a time građanima Crne Gore ukradu budućnost", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: