Vučinić: Ne može se naprijed u konfliktnoj sredini, potrebne reforme na svim poljima

Predsjednik Radničke partije kazao da je, između ostalog, od presudnog značaja za državu i izbor Tužilačkog savjeta

6597 pregleda 7 komentar(a)
Vučinić, Foto: Luka Zeković
Vučinić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik i poslanik Radničke partije Maksim Vučinić poručio je da je krajnje vrijeme da se na stranu stave lični i politički interesi, kako bi se obuzdala nacionalistička euforija koja je, kako ocjenjuje, ovih dana izraženija nego ikad.

"Nakon tridestogodišnje vladavine kriminalno-kleptokratskog režima, jedino što Crnu Goru može spasiti je socioodgovorna vlast. Odlazeći predsjednik Đukanović koji sa svojom politikom gazi na ivici bratoubilačkih sukoba, pokušava na sve načine da stvori povoljnu klimu koja će omogućiti njegovoj politici da se bori za vlast", saopštio je Vučinić.

Pokazalo se, kako je kazao, da Đukanović, nakon što je na Cetinju "potučen do nogu", nije dostojan ni mjesta lidera opozicije, te da je ostavio svoje sljedbenike "na milost i nemilost organima reda, da po njihovim glavama pucaju šok bombe i suzavci".

"Turbulentan period kroz koji već duže vrijeme prolazi nedužni narod Crne Gore, proizvod je jedne opasne politike koju vodi DPS. Krajne je vrijeme da se na stranu stave lični i politički interesi, da pomognemo društvu da obuzda nacionalističku euforiju koja je ovih dana više nego ikada izražena u Crnoj Gori. Konstatno se raznim provakacijama, huškanjem, pritiscima na članstvo od strane partija bivšeg režima podstiče mržnja među narodom Crne Gore, svjesno skrećući temu sa teške ekonomske situacije u kojoj se naši građani nalaze", navodi Vučinić.

Ističe da se ne može krenuti naprijed dok god se živi u konfliktnoj sredini gdje se "zbog političkog interesa opozicije destabilizuje država", kao i da proces oporavka nakon "tridesetogošnje loše uprave" neće biti lak, jer su sistemu potrebne reforme na svim poljima.

"Pred našim društvom su veliki izazovi, ali samo mirnim putem, bez podsticanja na vjersku i nacionalnu netrpeljivost, baveći se konkretnim pitanjima koje se tiču poboljšanja uslova života svakog građanina možemo krenuti naprijed", navodi predsjednik RP.

Kazao je kako se u toj partiji nadaju da će se na prvom jesenjem zasjedanju Skupštine raspravljati o bitnim pitanjima koje se već neko vrijeme spominju - rebalansu budžeta za ovu godinu, preusmjeravanju sredstava "koja bi trebalo da budu veća" za obrazovanje, zdravstvo, podsticanje preduzetništva, ali i da će na dnevnom redu biti postavljeno pitanje poboljšanja prava i uslova rada radnika koji su "zbog socialne nedogovornosti bivšeg režima" došli na margine društva.

"Od presudnog značaja za Crnu Goru je i izbor Tužilačkog savjeta, kako bi se što prije krenulo u obračun sa organizovani kriminalnim grupama i korupcijom koji su jedna od gorućih problema našeg društva", zaključio je Vučinić.

Bonus video: