Čekić ne odgovara zbog afere "Dnevnik"

Tužilaštvo je pokrenulo predmet na osnovu pisanja lista “Dan”, koji je objavio djelove radnog dnevnika predsjednice Opštine Gusinje u kojem se, između ostalog, nalaze spiskovi za partijsko zapošljavanje uoči izbora
243 pregleda 2 komentar(a)
Anela Čekić, Foto: Gov.me
Anela Čekić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.11.2017. 18:32h

Specijalno državno tužilaštvo neće podizati otužnicu protiv predsjednice Opštine Gusinje Anele Čekić za aferu “Dnevnik”, potvrđeno je "Vijestima".

Protiv predsjednice opštine Gusinje podnijeta je prijava zbog navodnih zloupotreba službenog položaja u korist Demokratske partije socijalista (DPS) u vrijeme prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Uporedo sa parlamentarnim izborima, prošlog oktobra održani su i lokalni izbori u Gusinju.

“Riječ je o predmetu koji je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran na osnovu pisanja medija. Kako je, naknadno, za isti slučaj podnijeta i krivična prijava, za objedinjeni predmet donijeto je rješenje o odbacivanju krivične prijave o čemu je obaviješten i podnosilac krivične prijave”, saopšteno je “Vijestima” iz Tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Iz Tužilaštva nisu odgovorili ko se bavio ovim slučajem.

Specijalno državno tužilaštvo je umjesto Osnovnog bilo zaduženo za kršenje izbornih prava prošle godine, što je bio jedan od zahtjeva opozicije za ulazak u Vladu izbornog povjerenja.

Tužilaštvo je pokrenulo predmet na osnovu pisanja lista “Dan”, koji je objavio djelove radnog dnevnika predsjednice Opštine Gusinje u kojem se, između ostalog, nalaze spiskovi za partijsko zapošljavanje uoči izbora.

U objavljenim djelovima dnevnika su objavljeni primjeri zloupotreba državnih resursa, poput spiskova za isplatu 30 eura studentima.

Zabilježen je i zahtjev za posredovanje funkcionera DPS-a da svojim glasačima postavlja bandere za struju. U djelovima dnevnika navedeno je i da za glas iz dijaspore DPS plaća po 250 eura, s tim što je za birače iz Slovenije određeno po 200 eura.

U dnevniku se navodi i da preko zaposlenih u Ambasadi Crne Gore na Kosovu treba pritiskati određene glasače, uz vršenje pritiska na vlasnike fabrika i marketa da preko Centra za socijalni rad i njegove direktorice pritiskaju glasače, obećavajući poslove gerontodomaćica.

Na lokalnim izborima u Gusinju prošle godine DPS je zadržao vlast, a Čekićeva je još jednom izabrana za predsjednicu opštine Gusinje.

Iz opozicije i nevladinog sektora su tada upozoravali da je objavljivanje dnevnika nastavak afere “Snimak”. Iz DPS-a su negirali da zloupotrebljavaju državna sredstva.

Bonus video: