Odbor EP: Nedostaje volja vlasti Zapadnog Balkana da se otvore jugoslovenske arhive

"EU ne smije da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv te pojave", poručio je austrijski poslanik Lukas Mandl

5257 pregleda 2 komentar(a)
Evropski parlament (ilustracija), Foto: Shutterstock
Evropski parlament (ilustracija), Foto: Shutterstock

Organizovani kriminal jedna je od glavnih prepreka razvoju regiona Zapadog Balkana, navodi se u Izvještaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP).

U Izvještaju o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadanom Balkanu, naglašava se potreba za iskorjenjivanjem političkih i administrativnih veza sa organizovanim kriminalom.

U dokumentu se govori o "očiglednom nedostatku volje vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive" i naglašava se važnost saradnje i dijeljenja obavještajnih podataka između regiona i međunarodnih partnera.

Kako prenosi Tanjug, izvještaj je usvojen sa 60 glasova za, četiri protiv i šest uzdržanih.

Poslanici EP pozvali su vlade u regionu da pojačaju svoje napore ka reformama u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Austrijski poslanik u EP Lukas Mandl pozvao je Evropsku uniju (EU) da podrži te napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

"EU ne smije da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv te pojave", poručio je Mandl.

Bonus video: