Pridruživanje država Zapadnog Balkana geostrateški interes EU

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP), Ljubomir Mišurović ocijenio je da bi se integracijom zemalja regiona obezbijedila stabilnost evropskog kontinenta, koja je važna za njegovu konkuretnost na globalnom planu

2681 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Proaktivan pristup država članica Evropske unije i jasna svijest o važnosti politike proširenja, od suštinskog su značaja za dalji razvoj evropske integracije na Zapadnom Balkanu, poručio je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP), Ljubomir Mišurović.

Iz MVP kazali su da je Mišurović učestvovao na panelu u okviru događaja „Naredno proširenje EU: izgledi i zamke“, u Madridu.

Na sastanku je zaključeno da je pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana geostrateški interes Evropske unije (EU), i da ima transformativni karakter za države regiona sa društvenog, ekonomskog i bezbjednosnog aspekta.

Navodi se da su učesnici poručili da je pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana geostrateški interes Evropske unije, i da ima transformativni karakter za države regiona sa društvenog, ekonomskog i bezbjednosnog aspekta.

Uprkos brojnim izazovima i regionalnim bilateralnim pitanjima, važno je, kako su rekli, održati evropsku viziju i ubrzati pregovarački proces.

Mišurović ocijenio je da bi se integracijom zemalja regiona obezbijedila stabilnost evropskog kontinenta, koja je važna za njegovu konkuretnost na globalnom planu.

“Izgledi za članstvo u EU su pokretačka snaga reformi na Zapadnom Balkanu”, rekao je Mišurović.

On je, kako se navodi, zahvalio Sloveniji na naporima da politika proširenja ostane visoko na agendi tokom njihovog predsjedavanja Savjetom EU, podsjećajući da je Unija potvrdila da je region u njenom geostrateškom interesu.

Mišurović je rekao da očekuje da će nova metodologija pregovora doprinijeti ubrzanju reformi kroz intenzivniji politički dijalog.

On je naveo da visoka podrška građana članstvu Crne Gore u EU, daje dodatan vjetar u leđa da država dinamičnije nastavi sa reformama kako bi se omogućio bolji, evropski i kvalitetniji životni standard.

Mišurović je kazao da je Crna Gora svjesna izazova, ali da je spremna da ih riješava sa svim akterima u crnogorskom društvu, u čemu, kako je rekao, očekuje podršku evropskih partnera.

Iz MVP su rekli da je Mišurović nakon panela imao bilateralni sastanak sa i državnim sekretarom za EU u Ministarstvu vanjskih poslova, Huanom Gonsalesom Barbom, što, kako su dodali, predstavlja prvi susret resornih državnih sekretara.

“Barba je najavio da će u prvom kvartalu naredne godine posjetiti Podgoricu, što predstavlja jasan pokazatelj posvećenosti Španije regionu Zapadnog Balkana”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Barba ocijenio da je Crna Gora predvodnik u procesu evropske integracije.

On je, kako je saopšteno, ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa pregovorima i uloži dodatnu energiju u ostvarenje tog cilja.

“Prenio je spremnost Španije da intenzivira bilateralne odnose sa Crnom Gorom, kroz jačanje političkog dijaloga”, kaže se u saopštenju.

Mišurović je, kako se navodi, zahvalio Španiji na podršci koja je, kako je rekao, od velikog značaja za ostvarenje vanjskopolitičkog cilja Crne Gore.

On je, kako su rekli iz MVP, istakao važnost nedavno otvorenog Konzulata na čelu sa počasnim konzulom u Podgorici, u kontekstu približavanja dvije države i produbljivanja bilateralnih veza.

“Dogovoren je nastavak intenzivne komunikacije, posebno u susret posjeti državnog sekretara Barbe Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Domaćini konferencije su Kraljevski institut Elcano, Bledski strateški forum, Ambasada Slovenije u Madridu i Fondacija Karlos de Amberes.

Na konferenciji su učestvovali i državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije, Gašper Dovžan, potpredsjednik Vlade za evropske poslove Sjeverne Makedonije, Nikola Dimitrov, ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović i zamjenica ministra za Evropu i vanjske poslove Albanije, Megi Fino.

Bonus video: