DPS pao u Mojkovcu nakon 16 godina

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić nosioca liste Veska Delića predstavio kao novog predsjednika Opštine

27165 pregleda 35 komentar(a)
Najavljen kao novi gradonačelnik: Vesko Delić, Foto: Dragana Šćepanović
Najavljen kao novi gradonačelnik: Vesko Delić, Foto: Dragana Šćepanović

Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila je vlast u Mojkovcu nakon 16 godina, a jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić najavio je da će vlast formirati sa "tradicionalnim koalicionim partnerima".

Prema preliminarnim rezulatima, DPS je sa koalicionim partnerima Socijaldemokratama (SD) i Liberalnom partijom (LP) osvojio 14 mandata - četiri manje nego što je samostalno osvojio na lokalnim izborima 2017.

Koalicija Za budućnost Mojkovca, predvođena DF-om, osvojila je sedam mandata, Demokrate četiri, Ujedinjena Crna Gora, Grupa građana Ne damo Mojkovac i URA po dva.

Mandić je nosioca liste Veska Delića predstavio kao novog gradonačelnika Mojkovca.

Delić je poručio da će već danas incirati razgovor sa "našim tradicionalnim koalicionim partnerima, kako bi što prije dogovorili vlast kakvu narod zaslužuje i kakvu je pokazao da želi na ovim izborima".

"Da ne bi ulazili u kalkulacije koje su se dešavale u prethodnim periodima. Ovaj grad zaslužuje vlast kakvu će uskoro imati. Tako da očekujem da ćemo vrlo brzo imati konstitutivnu sjednicu Skupštine, a i izabranog predsjednika Opštine", rekao je on.

Nosilac liste koalicije DPS, SD i LP Predrag Smolović rekao je da su osvojili 44 odsto glasova, te da ostaju pojedinačno najjači subjekt u Mojkovcu.

"Ambicija nam je bila da samostalno formiramo vlast. Nijesmo uspjeli. To što smo pojedinačno najjači politički subjekt daje nam snagu. Ostaje otvoren poziv za mogućnost budućeg koalicionog djelovanja. Zahvaljujem svima koji su nam dali podršku", rekao je Smolović "Vijestima" nakon saopštavanja preliminarnih rezultata izbora.

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić rekao je sinoć da stranka na čijem je čelu nastavlja pobjednički niz, a DPS gubitnički. On je ocijenio da je DPS ubjedljivo poražen čak i u onim sredinama za koje su smatrali da su im najveća uporišta.

"Prezadovoljan sam rezultatom, veliki dan za Mojkovac i za Crnu Goru. Sjećate se da sam prije mjesec i po ubjeđivao kolege u parlamentu da se odlože ovi lokalni izbori, jer je to interes Crne Gore i ne treba cijelu državu držati u stanju predizborne kampanje sve vrijeme. Tada su me kolege iz opozicije optužile da bježim od izbora jer nas čeka poraz, ali večeras pitam ih - ko je bio u pravu. Pobjeda je velika, Mojkovac je poslao DPS u opoziciju i ovo je istorijska pobjeda ne samo za Mojkovac nego za cijelu Crnu Goru", poručio je Bečić.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović čestitao je građanima na odlučnosti da promijene vlast.

"Kraj DPS-a u Mojkovcu! URA duplirala glasove! Čestitam građanima Mojkovca na odlučnosti da promijene lokalnu vlast", napisao je Abazović na svom Tviter profilu.

Iz Opštinske izborne komisije izborni proces su ocijenili regularnim.

Prema preliminarnim rezultatima, juče je na birališta izašlo više od 81 odsto građana Mojkovca.

Tužilaštvo ispituje navodnu kupovinu ličnih karata

Iako Opštinska izborna komisija u Mojkovcu nije primila nijedan prigovor, posla su imali policija i tužilaštvo - reagovali su zbog prijave da aktivisti DF-a pokušavaju da upadnu u štab DPS-a, ali i zbog sumnje u kupovinu glasova.

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da im je više Mojkovčana prijavilo da se u kući njihovog sugrađanina D.F. krše izborna prava, odnosno da se kupuju lične karte.

Nakon te prijave, policajci su priveli Gorana Stanišića zvanog Supa, Borka Stanišića i Igora Bulatovića. Od njih su uzete izjave, a potom su pušteni na slobodu.

”O događaju je obaviješteno Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju, čeka se izjašnjenje”, kazali su iz UP.

Prethodno, više izvora - iz policije i MUP-a, saopštilo je nezvanično Vijestima da je zbog sumnje u kupovinu ličnih karata privedeno pet osoba - Stanišići, Bulatović, ali i Đ.B. i N.R.

Tada je rečeno i da su Stanišići i Bulatović u policiji evidentirani kao bezbjednosno interesantne ličnosti, ali i da su bliski jednom smijenjenom visokom funkcioneru Uprave policije.

Đ.B. je u reagovanju za “Vijesti” naveo da je informacija o njegovom privođenju “neistinita u svim segmentima”

”I kao takva zajedno sa naslovom i priloženom slikom predstavlja svojevrstan atak na mene i moju čast i ugled”.

Gotovo istovremeno, DF je prijavio policiji da se ispred njegove kuće parkirao Budvanin Nikola Jovanović, funkcioner DF-a i šef kabineta predsjednika Opštine Budva Marka Carevića.

Policija je i Jovanovića pozvala u Odjeljenje bezbjednosti i od njega uzela izjavu. Iz Uprave policije kažu da je tada pozvan i Aleksandar Mišnić. Nakon što su akteri tog događaja dovedeni u službene prostorije, vlasnik kuće rekao je da neće podnositi krivičnu prijavu.

I o tom događaju je obaviješten tužilac.

Demokratska Crna Gora podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju krivičnu prijavu protiv četiri osobe iz Kolašina i jedne iz Bijelog Polja zbog sumnje da su nadležnom organu MUP-a podnijeli neistinitu prijavu prebivališta u Mojkovcu, kako bi “dovodeći u zabludu nadležni državni organ bili upisani u birački spisak i protivpravno glasali na izborima u Mojkovcu”.

Zamjenica predsjednika OIK Mojkovac Novka Valović, kazala je da je izborni dan u tom gradu protekao u dobroj atmosferi, a OIK nije primio nijedan prigovor.

Bonus video: