Radulović: Vlada fokus sa podjela premješta na pravdu

On je, govoreći o politici proširenja, kazao da je Crna Gora prva zemlja u regionu sa kojom je EU uspostavila novi mehanizam pregovora, odlučivši da se poglavlja 23 i 24 otvaraju prva i zatvaraju posljednja, odnosno da uspjesi koje tu ostvari predstavljaju ogledalo pregovaračkog procesa

2131 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Nova metodologija pregovora sa Evropskom unijom (EU), koju je Crna Gora prva prihvatila, dodatno će ojačati njihov politički aspekt, ocijenio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i naveo da Vlada fokus sa podjela premješta na ekonomski oporavak i pravdu.

Radulović je tokom boravka u Zagrebu održao predavanje na temu "Proces pristupanja Crne Gore" polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, podsjetio na tok evropskog integracionog procesa Crne Gore i razne izazove sa kojima se suočavala tokom ispunjavanja strogih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Radulović je naglasio da taj cilj nema alternativu zbog čega je vanjsko-politički kurs države ostao nepromijenjen i nakon posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

On je, govoreći o politici proširenja, kazao da je Crna Gora prva zemlja u regionu sa kojom je EU uspostavila novi mehanizam pregovora, odlučivši da se poglavlja 23 i 24 otvaraju prva i zatvaraju posljednja, odnosno da uspjesi koje tu ostvari predstavljaju ogledalo pregovaračkog procesa.

Đorđe Radulović Zagreb
foto: Ministarstvo vanjskih poslova

„Nova metodologija, koju je Crna Gora prva prihvatila, dodatno će ojačati politički aspekt pregovora, imajući u vidu da je njome definisano da Crna Gora ide u proces zatvaranja ostalih poglavlja samo ako ispuni privremena mjerila u ovim ključnim“, naveo je Radulović.

To je, kako je rekao, zadatak crnogorske Vlade, koja fokus sa podjela premješta na ekonomski oporavak i pravdu i kojoj je cilj da Crna Gora ima nezavisne institucije i izbori se sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

„Uprkos svim izazovima sa unutrašnjim problemima Unije, finansijska, migrantska, zdravstvena kriza, Crna Gora želi ovo vrijeme iskoristiti za konkretne pomake, za brisanje jaza između deklarativne posvećenosti evropskim standardima i svakodnevne prakse njihovog ostvarivanja“, poručio je Radulović.

Kako je naveo, tome u prilog govori činjenica da je zajednička vanjska i bezbjednosna politika Crne Gore 100 posto usaglašena sa pozicijama EU.

Radulović je dodao da je Crna Gora okosnica dobrosusjedske politike i regionalne saradnje.

On je podsjetio da je EU potvrdila podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana na posljednjem Samitu na Brdu kod Kranja, ali da sve rečeno upućuje i na neophodnost da zemlje regije ubrzaju i intenziviraju unutrašnje reforme.

Iz Ministarstva su rekli da su polaznici Diplomatske akademije željeli da čuju više o položaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i stavu Radulovića po pitanju regionalnih inicijativa i mehanizama i modalitetima unapređenja bilateralnih odnosa.

„Kao i mišljenje u odnosu na inicijative Mini Šengen / Otvoreni Balkan i Zajedničko regionalno tržište“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: