Mugoša imenovan za predsjednika DIK-a

Za izbor Mugoše glasao je 41 poslanik opozicije i koalicije "Crno na bijelo". Protiv je bilo 27 poslanika DF-a i SNP-a, a uzdržano 10 poslanika koalicije "Mir je naša nacija"

43663 pregleda 70 komentar(a)
Sjednica Skupštine Crne Gore, Foto: Printscreen
Sjednica Skupštine Crne Gore, Foto: Printscreen

Skupština je danas za predsjednika Državne izborne komisije (DIK) izabrala Nikolu Mugošu, na predlog Administrativnog odbora.

Za izbor Mugoše glasao je 41 poslanik opozicije i koalicije "Crno na bijelo". Protiv je bilo 27 poslanika DF-a i SNP-a, a uzdržano 10 poslanika koalicije "Mir je naša nacija".

Zamjenik predsjednika DIK-a Milan Marović razriješen je dužnosti I umjesto njega izabrana Nataša Prelević.

Marović je izabran za člana DIK-a.

Milun Zogović (DF) rekao je da je biografija Mugoše sjajna, ali nije bila presudna za njegov izbor.

“Kako je došlo do toga da Miloš Konatar sa DPS-om preglasa skupštinsku većinu to je na njemu da objasni. Zaboravlja se da je taj kandidat bio sekretar DIK-a za vrijeme drugih političkih konstituenata u vlasti”, kazao je Zogović.

Miloš Konatar (GP URA) kazao je da biografija mora biti jedini i glavni razlog zašto se neko predlaže na važne funkcije.

“Svaka čast svim kandidatima, ali je isključivo odluka donijeta na osnovu stručnosti i profesionalizma, a ne na osnovu partijskog interesa bilo kog političkog subjekta”, naveo je Konatar.

Zogović je odgovorio da ostali kandidati imaju impresivne biografije i ne zna na osnovu kojih je mjerila presuđeno da ovaj kandidat ima bolju biografiju od ostalih.

Daliborka Pejović (DPS) smatra da nije dilema šta je biografija i šta piše u njoj, nego da je jedini kriterijum i jedino mjerodavno da li čovjek poznaje izborni proces ili ne.

“Ako neko od građana ili koleginica i kolega u Administrativnom odboru je stekao utisak da mimo ovog kandidata, da svi poznaju izborni proces, priznaću svoju grešku”, rekla je Pejović.

Ona je ocijenila da će kandidatura ovog mladog čovjeka biti ključna za kvalitet koji se traži i biće dobar podstrek mladim ljudima da se prijavljuju za važne pozicije.

Slaven Radunović (DF) odgovorio je da se DPS nije baš vodio kvalitetom dok su bili u vlasti, već su birali slijepe partijske poslušnike.

“Drugi kandidat Nikola Medojević je dugi niz bio član DIK-a, kao predstavnik tadašnje opozicije, pa je bio u referendumskoj komisiji i mislim da je to razlog što ga URA nije htjela glasati”, naveo je Radunović.

Medojević se, kako je kazao, u slučaju “državni udar” stavio u službu pravde, kad su se svi advokati “sakrili u mišije rupe” iako je znao da će to da mu smeta.

“Dok smo mi većina, DPS dobija predsjednika DIK-a koga hoće”, ocijenio je Radunović.

On je dodao da ako 6 poslanika vlasti, od 7, stane uz kanddta za koga znaju da neće iznevjeriti, da ga niko neće kupiti “vi prihvatite kandidata kojeg želi DPS.

“Nadam se da je Mugoša častan čovjek i nadam se i da je veliki poznavalac prava. Siguran sam I da je Aleksa Ivanović (bivši perdsjednik DIK-a) poznavalac prava, ali kad je došlo stani-pani uradio je što je uradio, a ja treba da vjerujem vama da njegov savjetnik neće to uraditi”, rekao je Radunović.

Miodrag Lekić (Demos) kazao je da je rješenje o izbornoj materiji dogovarano “sa strankom koja je izvela udruženi poduhvat izborne korupcije, poznat kao afera Snimak“.

Luiđ Škrelja (DPS) rekao je da je umjesto opšte konstatacije da od juna nema predsjednika DIK-a, poruka današnje priče je „nećemo nekoga ko je za DPS, nego hoćemo nekog ko je za Front“.

Konatar je kazao da dosadašni izbori ne treba nikad više da se ponove i da predsjednika DIK-a treba birati na osnovu stručnih referenci „ sada i za vazda“, a ne „umjesto DPS-a opet DPS, odnosno DF“.

Radunović je rekao da je URA politički licemjer koji se zaklanja iza pričom o EU.

„Svi u koaliciji Za budućnost Crne Gore su bez ostatka za EU, ali to ne znači da ne drže do sebe i suvereniteta države i građana“, kazao je Radunović.

On je rekao da je „državni udar kad Dritan Abazović sa 5,7 odsto vodi glavnu riječ u Crnoj Gori“.

Radunović je rekao da Nikola Medojević nikad nije bio član DF-a, već je kao advokat prihvatio da ih brani kad ih je „silni DPS tužio“.

„Nije on bio naš predlog, nijesmo ga mi kandidovali. Mi smo samo od prijavljenih kandidata rekli da on treba da bude izabran“, pojasnio je Radunović.

Bonus video: