DF će predložiti nove izbore, neće glasati za smjenu Vlade

„Ovo je najpoštenija i najčistija inicijativa. Pozivamo sve kolege da se, pošto nismo uspjeli da se dogovorimo – ali ne zato što nije bilo političke volje u DF-u, već u Uri i od strane premijera – da vratimo mandat građanima i da oni izaberu novi parlament, koji će izabrati novu vladu“, rekao je Medojević

69433 pregleda 412 komentar(a)
Sa presa, Foto: Savo Prelević
Sa presa, Foto: Savo Prelević

Nakon odbijanja predloga o formiranju nove vlade, Demokratski front (DF) će kolegama iz parlamentarne većine i „autentičnim predstavnicima“ nacionalnih manjina predložiti da vrate mandat građanima i idu na nove izbore, kako bi se prekinula agonija u kojoj se vlast nalazi – poručili su danas lideri DF-a.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od čelnika DF-a, Andrija Mandić, kazao je da je to „najpoštenije i najčistije rješenje“, jer je, kako je pojasnio, odbijanjem ideje o izboru nove vlade – „priča o tome završena“.

„Građani će ponovo u birati svoje predstavnike u ovoj Skupštini. Vjerujemo da će ti predstavnici biti bolje sreće od nas, da će biti mudriji, da će izabrati vladu koja može da odgovori zahtjevima većinske Crne Gore, koja će se konstituisati na narednim izborima. I Dritan Abazović je govorio o čistom rješenju – i evo prilike za to“, saopštio je on na pres-konferenciji.

Mandić
Mandićfoto: Savo Prelević

Mandić je rekao da poslanici DF-a u ponedjeljak neće podržati opozicionu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi premijera Zdravka Krivokapića, i da neće biti u skupštinskoj sali kad se bude glasalo o njoj.

„Ne zato što je inicijativa loša i što imamo dobro mišljenje o Vladi, nego što mislimo da su sve vlade Demokratske partije socijalista (DPS) bile gore od ove. Naši poslanici neće biti u skupštinskoj sali i neće učestvovati u glasanju kad se završi rasprava, ali će jasno saopštiti da ne podržavaju Krivokapićevu Vladu. Nakon glasanja imaćemo važne podatke o broju onih koji ne podržavaju Vladu i nalaze se van skupštinske sale, i onih koji će glasati i saopštiti kakav odnos imaju prema Vladi. Za pretpostaviti je da će nepovjerenje podržati 40 poslanika opozicije. Vidjećemo koliko će poslanika ostati u sali i podržati Vladu, odnosno glasati protiv inicijative“, istakao je Mandić.

Crna Gora, prema njegovim riječima, nema vremena da čeka i prati aktuelna politička dešavanja.

„Parlamentarna većina je dala podršku jednom projektu čiji je autor dr (Srđan) Pavićević i njegova orgnizacija CIVIS, da se konstituiše tzv. ekspertska vlada koja je kompromitovala ideju pobjede na izborima i čiji su predstavnici čvrsto srasli s foteljama u koje su zasjeli, da prosto ne postoji nijedan tehnički uređaj koji bi se mogao upotrebiti da se njihova tijela razdvoje od fotelja koje su zagrabili nakon izbora...“, naveo je on.

Sa pres konferencije
Sa pres konferencijefoto: Savo Prelević

Iz DF-a, međutim, nisu željeli da kažu na koji način će stvoriti uslove za održavanje novih izbora – „rušenjem“ Vlade, skraćanjem mandata parlamentu...

„Ne mora se oboriti postojeća Vlada (da bi se išlo na nove izbore). Očigledno da urednici i vlasnici ’Vijesti’ ne razumiju kako funkcioniše demokratija. Ovaj parlament je izabrao ovu Vladu, a ne Vlada i vlasnici ’Vijesti’ parlament“, kazao je lider Pokreta za promjene i jedan od čelnika Fronta, Nebojša Medojević.

On tvrdi da je DF uradio sve da sačuva izbornu volju građana, ali da je „zbog ucjena Građanskog pokreta URA i neprihvatanja osnovnih principa od premijera“, izgubljeno godinu dana.

Medojević
Medojevićfoto: Savo Prelević

„Stanje u Crnoj Gori je veoma problematično. Vlada nema unutrašnju koheziju, ministri se ne slažu s premijerom, povećava se nelikvidnost u državi, nema investicija, nijedan šef narko-kartela nije uhapšen, država se nalazi u paralizi... Najveću štetu trpe građani i privreda. Ovo je najpoštenija i najčistija inicijativa. Pozivamo sve kolege da se, pošto nismo uspjeli da se dogovorimo – ali ne zato što nije bilo političke volje u DF-u, već u Uri i od strane premijera – da vratimo mandat građanima i da oni izaberu novi parlament, koji će izabrati novu vladu. Svi treba da budemo na nivou istorijske odgovornosti“, poručio je Medojević.

Njegov kolega, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, tvrdi da je DF uradio sve što je do tog saveza i da je „čist pred građanima“.

Knežević
Kneževićfoto: Savo Prelević

„Želimo unutar aktuelne parlamentarne većine i s predstavnicima nacionalnih manjina da odredimo model za vraćanje mandata građanima i za odlazak na izbore. I iz Ure i Demokrata su rekli da im je neprihvatljivo trenutno stanje i da bi kroz različite modalitete bili spremni da razmotre opciju odlaska na izbore. Nakon svih naših kompromisa, sad čista obraza izlazimo pred građane i vraćamo im mandat. Mila Đukanovića ne vraća DF, već oni koji ovih dana tajno pregovaraju s njim i javno glasaju s njim za zajedničke predloge zakona i personalna rješenja. Mi s Đukanovićem – ni na radost, ni na žalost. Spremni smo da idemo na izbore i prekinemo ovu agoniju. Oni koji ne žele, moraće da podnesu račun građanima ili sad ili kroz određeni vremenski period“, zaključio je Knežević.

Uprkos velikom interesovanju medija, lideri DF-a na presu su dozvolili postavljanje samo dva pitanja, jer, kako su pojasnili, ne bi željeli da skrenu „s osnovne teme“.

Povezani članci

11. Decembar 2021.

DF traži izbore na proljeće

Bonus video: