Ni predloga, a kamoli većine za smjenu Vlade?

Opozicija navodno namjerava da povuče inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, u DPS-u nijesu juče željeli da potvrde ali ni da demantuju da odustaju od za danas najavljenog rušenja Krivokapićevog kabineta. Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković ranije tvrdio da imaju većinu i da su “ozbiljan subjekt”...

50835 pregleda 56 komentar(a)
Tvrdili da imaju 41 glas za smjenu Vlade: Poslanički klub DPS-a, Foto: Savo Prelević
Tvrdili da imaju 41 glas za smjenu Vlade: Poslanički klub DPS-a, Foto: Savo Prelević

Opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) navodno namjerava da iz skupštinske procedure povuče predlog o izglasavanju nepovjerenja Vladi, o kom je trebalo da se raspravlja i glasa na današnjoj sjednici parlamenta.

Tu informaciju juče je objavila TV "Vijesti" i niko iz opozicionih partija je nije demantovao do kasno sinoć.

Iz DPS-a, najjače opozicione partije čiji su poslanici tvrdili da će Vlada danas "pasti", juče niko nije želio da govori o tome da li će povući inicijativu.

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, opozicione partije će konačnu odluku donijeti prije početka sjednice (zakazane za 12 časova), čija je prva tačka dnevnog reda upravo predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića.

Izvori iz opozicije kažu da te stranke razmišljaju da povuku predlog navodno zbog subotnje najave Demokratskog fronta (DF) da se ide na vanredne izbore.

"Mišljenje gotovo svih opozicionih partija je da najava DF-a predstavlja novi politički momenat. Ako taj savez krene u proceduru skraćenja mandata parlamentu, onda je izglasavanje nepovjerenja Vladi - nepotrebno. Novi izbori su blizu ako DF preda tu inicijativu Skupštini...", kazao je izvor "Vijesti".

Iz DF-a su - nakon što su njihovi partneri u vlasti odbili predlog o izboru nove vlade - najavili da će parlamentarnoj većini i političkim predstavnicima nacionalnih manjina ponuditi da vrate mandat građanima i idu na nove izbore. Međutim, nisu pojasnili kako će stvoriti uslove za njih - izglasavanjem nepovjerenja Vladi ili skraćenjem mandata parlamentu...

Opoziciji je za "obaranje" Krivokapićevog kabineta potreban glas jednog poslanika parlamentarne većine.

Opoziciju u Skupštini predstavlja 40 poslanika, a vlast 41.

Parlamentarna opozicija ranije je najavila će glasati za pad Vlade, dok su iz stranaka vlasti u više navrata poručili da neće rušiti Krivokapićev kabinet s bivšim režimom.

Po Ustavu, u slučaju da Vlada "preživi" glasanje, potpisnici inicijative o nepovjerenju ne bi mogli da podnesu novu prije isteka roka od tri mjeseca.

Šef poslaničkog kluba DPS-a, Danijel Živković, saopštio je početkom mjeseca da će predlog o smjeni imati potrebnu većinu.

"DPS je ozbiljan subjekt i nemojte da sumnjate da će kada se uhvatimo određenog posla, on biti uspješan".

Korak dalje otišao je njegov kolega, Predrag Bošković, koji je u petak kazao da će Vlada pasti "ne sa četrdeset jednim glasom, nego sa mnogo više".

Predsjednik države i lider DPS-a, Milo Đukanović, saopštio je prošle sedmice da očekuje da i vlast glasa za smjenu Vlade.

"Držim da među četrdeset jednim poslanikom vlasti postoje oni koji vode računa o čemu govore. Oni ljudi koji su proglašavali Vladu i premijera pajacima, do onih koji su o njima govorili kao o kriminalcima, mafijašima... Šta treba da se dogodi da oni ovaj izazov pretvore u glas za smjenu Vlade?".

I lider i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, takođe je tvrdio da glasova za razrješenje neće faliti i da je uvjeren da će Vlada pasti.

Iako su u više navrata isticali kako vjeruju da će njihov predlog podržati i predstavnici vlasti, iz opozicije nisu saopštavali na čiju konkretno podršku računaju.

Poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, napisao je juče na Tviteru, komentarišući mogućnost povlačenja inicijative, da će to biti "nokaut opozicije od koga se više nikad neće oporaviti".

Lider i poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, saopštio je da će, povukli inicijativu ili ne, DPS danas "sa svojim satelitima ostati u tužnoj manjini koja će ih dodatno isfrustrirati i nepovratno politički erodirati".

"Nakon onih sigurnih izjava, sugestivnih poruka da je stvar završena, da je Vlada već bivša, od sve te priče neće ostati ni 'koščice'".

Da glasanje o opozicionom predlog bude prva tačka dnevnog reda današnje sjednice, odlučio je u srijedu Kolegijum predsjednika Skupštine, na predlog DF-a. Front je to tražio revoltiran odlukom Građanskog pokreta URA da s opozicijom izabere novog predsjednika Državne izborne komisije.

Četrdeset opozicionih poslanika 29. novembra je Skupštini podnijelo predlog da se o nepovjerenju Vladi glasa po hitnom postupku. Oni su u obrazloženju predloga naveli da je Krivokapićev kabinet odgovoran za duboku institucionalnu, zdravstvenu i ekonomsku krizu, ali i za zaostajanje u pregovorima o pristupanju EU.

Navode, takođe, i da su razlozi za izglasavanje nepovjerenja neprimjeren uticaj vlasti u Srbiji na crnogorsku Vladu i klerikalizacija društva.

Demokrate, URA i SNP dolaze u Skupštinu, DF je napušta ako se bude glasalo

Poslanici DF-a najavili su u subotu da će biti u Skupštini kada se bude raspravljalo o predlogu opozicije, ali ne i kad se bude glasalo o njemu - jer, kako su rekli, "oni koji su pokrenuli inicijativu nisu dobro društvo za ovu priču".

"Vijestima" su iz Demokrata, GP URA i Socijalističke narodne partije juče potvrdili da će prisustvovati sjednici i glasanju.

Šef poslaničkog kluba Demokrata, Boris Bogdanović, kazao je da će njegova stranka s ponosom glasati protiv "rušenja" Vlade.

"Prisustvovaćemo, raspravljati o svim pitanjima koja su na dnevnom redu, a ukoliko do glasanja po inicijativi opozicije o povjerenju Vladi dođe, s ponosom ćemo glasati protiv. Mi tako ne branimo samo Vladu, ne branimo ni ministre u Vladi, ne branimo ni premijera. Branimo narod i narodnu volju".

Bonus video: