Crna Gora pouzdan partner u međunarodnim misijama

To su ocijenili predstavici NATO Radne grupe za interoperabilnost i standardizaciju kopnenih snaga (LISWG) u razgovoru sa generalnom direktoricom Direktorata za materijalne resurse Almom Ljuljanaj
78 pregleda 0 komentar(a)
Alma Ljuljanaj, NATO Radna grupa, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Alma Ljuljanaj, NATO Radna grupa, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 01.11.2017. 14:58h

Crna Gora prepoznata je kao pouzdan partner u međunarodnim misijama i operacijama, gdje je najviše i naglašena potreba za standardizacijom i interoperabilnošću sa ostalim snagama NATO i partnerskih država.

To su ocijenili predstavici NATO Radne grupe za interoperabilnost i standardizaciju kopnenih snaga (LISWG) u razgovoru sa generalnom direktoricom Direktorata za materijalne resurse Almom Ljuljanaj.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno da je Ljuljanaj razgovarala sa predsjedavajućim LISWG Kornelijusom Doratonom i njegovim zamjenicima Abigejl Gosom i pukovnikom Žan Buruetom.

LISWG je stalna radna grupa u okviru Borda Vojnog komiteta NATO za standardizaciju kopnenih snaga (MCLSB) čiji prvi sastanak se održava u Podgorici, od 31.oktobra do 2. novembra ove godine, u organizaciji Ministarstva odbrane.

Ljuljanaj je naglasila da organizacija i učešće na ovom sastanku predstavljaju doprinos Crne Gore najsloženijim aktivnostima, kakva je standardizacija kopnenih snaga NATO.

Predstavljen je sistem standardizacije odbrane u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na ulogu standardizacije u procesu integracije Vojske Crne Gore u NATO.

"Predstavnici LISWG su, izražavajući zahvalnost na organizaciji sastanka, iskazali da je Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner u međunarodnim misijama i operacijama, gdje je najviše i naglašena potreba za standardizacijom i interoperabilnošću sa ostalim snagama NATO i partnerskih država", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je istaknut profesionalizam crnogorskih pripadnika prilikom učešća u različitim vježbama i aktivnostima u organizaciji NATO komandi ili komiteta. Kroz interakciju sa Saveznicima u aktivnostima standardizacije Crna Gora može dati veliki doprinos razvoju interoperabilnosti, bez angažovanja većih resursa.

Bonus video: