Milačić: Abolirate kriminal; Paunović: Nikad SNP neće izdati izbornu volju građana

"Imamo brutalno prekrajanje izborne volje građana, danas opozicija – mene ne interesuje jesu li to manjine, je li neko Bošnjak Crnogorac, Srbin...interesuje me da li je neko sarađivao sa organizovanim kriminalom", rekao je Milačić

19702 pregleda 16 komentar(a)
Milačić, Foto: Printscreen YouTube
Milačić, Foto: Printscreen YouTube

Tokom današnje sjednicu Odbora za politički sistem došlo je do oštre rasprave između poslanika Socijalističke narodne partije i koalicije "Crno na bijelo" sa liderom Prave Crne Gore Markom Milačićem.

Povod je bio Milačićev komentar da je današnji Memorandum, kojeg su potpisali predstavnici dijela vlasti i manjinskih partija, "prekrajanje izborne volje građana" i koalicija sa DPS-om.

"Na današnji dan desile su se tektonske političke promjene. Govorim o memorandumu i evropskim vrijednostima u Memorandumu, a ja bih rekao koaliciji u najavi. Potpisan je memorandum upravo koji su istjerivali Njegoša iz Crne Gore. Je li to građanski koncept, je li to evropska tekovina da jednog evropskog, civilizacijskog vanvremenskog pisca istjerujemo iz Crne Gore, udžbenika.... To dovodi u pitanje i čitav koncept danas potpisanog Memoranduma", rekao je Milačić tokom rasprave o izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima, kojima se predlaže da dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik.

Milačić je rekao da se danas gazi Njegoš na potpuno drugi način.

"Imamo brutalno prekrajanje izborne volje građana, danas opozicija – mene ne interesuje jesu li to manjine, je li neko Bošnjak Crnogorac, Srbin...interesuje me da li je neko sarađivao sa organizovanim kriminalom. Danas je u Crnoj Gori potpisan Memorandum između predstavnika parlamentrane većine i, što me najviše boli, moje predizborne koalicije, sa opozicijom. Popisan je Memorandum potpredsjednika Vlade sa opozicijom. Prekjuče je ta opozicija doživjela najveći debakl nakon 30. avgusta i dva dana poslije toga dio parlamentarne većine i potpredsjednika Vlade i pružaju ruku spasa DPS-u", kazao je Milačić.

On je rekao da se na današnji dana abolira organizovani kriminal i pravi prekretnicu.

"Ovo danas je koalicija sa DPS-om koji nema koalicioni potencijal da se uvuče u parlamentarnu većinu. Uradili su to s boka, preko lidera manjinskih partija", kazao je Milačić.

Srđan Pavićević (CIVIS) odgovorio je da sve što je Milačić ispričao doživljava u sklopu priče o političkoj manipulaciji.

"Ovo je dokument koji lično vidim kao dokument koji treba da trasira put kohezivnosti i nacionalnog jedinstva... legitimno je vaše viđenje stvari, dopustite ćete mi da ja imam svoje viđenje stvari. Molim Vas da imate poštovanje prema mom stavu", kazao je Pavičević.

Milosava Paunović (SNP) poručila je Milaćiću da su poslanici većine bez njega.

"Od početka formiranja nas je 40, bez Vas, nikome se ova Vlada ne dopada i svi smo za njenu promjenu, osim Vas. Vi ste najuspješnija partija, imate pravo na stav i poštujem ga. Jednu osobu ste zaposlili tri puta, što ta osoba sklanja kadrove naših koalicionih partnera, Vama svaka čast. Ali nemojte mi pričati da ste sa nama na istoj strani, jer niste, jer se borimo protiv ove Vlade koja nas unazađuje, a Vi ne", rekla je Paunović.

Dodala je da nije korektno što im je Milačić "bratski i sestrinski" imputirao da su izdajnici.

"Ne samo da nije korektno nego skandalazonbo. Nikad neće SNP izdati volju građana i nemojte da šaljete takvu poruku građanima zloupotrebljavajući pozicuju zaintersovanog poslanika na raspravi na Odboru. Nije koalicija i nemojte to više govoriti. Nije lijepo, neistina je. Ovo je normalni memorandum, mi smo građanska partija", poručila je Paunović.

Milačić je kazao da ne bi ovo potpisao "za spas života", jedino kad se lustrira DPS, a njegovi strateški partneri pokažu i dokažu da žele demokratizaciju:

"A do tada bih potpisao sporazum sa Ćemanom, Džemalom Perovićem...Ovo je čisto pitanje obračuna sa organizovnim kriminalom, a vi ste mu danas pružli ruku", naveo je Milačić.

Dodao je da mu smeta sve u sporazumau, a najviše ko stoji iza njega.

"Ovaj sporazum brane Šehović, Konjević, Đeljošaj, sva opozicija...Miko Živković, komite. Danas je opoziciona komitska Crna Gora srećna. Kome odgovara ovaj sporazum? Samo Milu Đukanoviću", kazao je Milačić.

Nakon što je rekao da "ovo vrijeđa inteligenciju", Pavićević je napustio sjednicu iz kritiku predsjedniku Odboru:

"Dopustili ste na Odboru da se sprovodi marketing jedne političke grupacije koja je ogorčena na današnji događaj", kazao je Pavićević.

Bonus video: