Odustajanje od Bulatovića kompletira Tužilački savjet

DF i Demokrate usaglasili se oko kandidata, umjesto advokata Nikole Bulatovića podržali bi njegovog kolegu Borivoja Đukanovića. Kada će biti sjednice odbora još nije poznato, predsjednik parlamenta “uvjeren da će država do kraja decembra dobiti nezavisan i profesionalan TS”

66761 pregleda 33 komentar(a)
Vladajuća koalicija bi da im vidi leđa: Burić i Katnić, Foto: Savo Prelević
Vladajuća koalicija bi da im vidi leđa: Burić i Katnić, Foto: Savo Prelević

Demokratski front (DF) i Demokrate usaglasili su da Front odustane od zahtjeva da se advokat Nikola Bulatović izabere u Tužilački savjet (TS), a da se umjesto njega za člana tog tijela predloži drugi kandidat - saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama lista, tim povodom kontaktiran je advokat Borivoje Đukanović, koji je jedan od 13 kandidata prijavljenih na konkurs za četiri mjesta iz reda uglednih pravnika u TS-u.

Borivoje Đukanović
Borivoje Đukanović foto: Filip Roganović

Za trojicu - advokate Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića i Filipa Jovovića - postoji saglasnost vladajućih partija o izboru, dok je četvrti, advokat Bulatović, bio sporan Demokratama jer je u slučaju “Državni udar” bio branilac jednog od lidera DF-a, Andrije Mandića.

Prema informacijama “Vijesti”, predstavnici vlasti već pregovaraju i o kandidatu za vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT), jer će, u slučaju kompletiranja TS-a, to tijelo na konstitutivnoj sjednici morati da konstatuje prestanak dužnosti aktuelnom v.d. VDT-a Draženu Buriću i da izabere novog.

Deblokiranjem TS-a mogli bi da se imenuju tužioci na nižim nivoima, a plan nove vlasti je da novi Tužilački savjet pošalje u penziju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koga sumnjiče za “šurovanje” s bivšim režimom.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, predviđeno je da TS ima 11 članova - pet iz reda tužilaca, četiri ugledna pravnika, jednog pravnika iz NVO i jednog predstavnika Ministarstva pravde.

Članove TS-a biraju poslanici prostom većinom, a TS proglašava predsjednik parlamenta.

Poslanik Demokrata i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Momo Koprivica, najavio je prekjuče da će se na aktuelnoj sjednici Skupštine kompletirati sastav TS-a.

”Sazrelo je vrijeme da se posvetimo onome što je očekivanje javnosti od nas, a to je izbor nezavisnog i efikasnog TS-a. Otkucalo je ‘Pandora papirima’, of-šor destinacijama, ‘Limenki’, Prvoj banci i svemu onome što će doći pred tužilaštvo, a što će ono iznijeti pred nezavisne sudove”, rekao je on.

Međutim, Koprivica juče nije želio da odgovori na pitanja “Vijesti” da li je parlamentarna većina postigla dogovor o kandidatima za TS i kad će biti zakazana sjednica Odbora na kojoj će biti utvrđena lista s imenima.

Njegov partijski šef i predsjednik Skupštine, Aleksa Bečić, saopštio je juče da je uvjeren da će država do kraja decembra dobiti nezavisan i profesionalan TS.

Iz Građanskog pokreta URA - koji se u sporu DF-a i Demokrata o TS-u držao po strani, poručujući da dva subjekta treba da se dogovore - nisu mogli da potvrde da li je došlo do kompromisa. “To je pravo pitanje za DF i Demokrate”, rečeno je nezvanično “Vijestima”.

Član Odbora i lider Saveza građana CIVIS, Srđan Pavićević, kazao je listu da je saga o popunjavanju TS-a privedena kraju, i da mu je drago što su DF i Demokrate “vjerovatno došli do zajedničkog rješenja”.

On je bojkotovao rad prošle sjednice parlamenta jer se na njenom dnevnom redu nije našlo pitanje popunjavanja tog tijela.

”Bez TS-a ne možemo da uspostavimo prvi element onoga zbog čega smo došli na pozicije vlasti - a to je pravda. Ni CIVIS, ni koalicija ‘Crno na bijelo’ nisu imali nekog svog favorita za TS. Najbitnije je da on zaživi i da konačno krenemo putem velikih i nagomilanih problema iz domena prava i pravde, koji su prioritet svih prioriteta”, poručio je Pavićević.

Na konkurs za mjesta iz reda uglednih pravnika u TS-u, koji je trajao do 1. jula, javilo se 16 kandidata.

Osim Gazivode, Vuksanovića, Jovovića, Bulatovića i Đukanovića, pred Odborom su saslušani i Marica Babović, Danijela Bulatović, Nevenka Božović Jovović, Balša Dragović, Maja Zeković, Dalibor Kavarić, Elvis Duraković, Nikola Medojević, Zdenka Perović, Jovan Poleksić i Savo Šofranac.

Kandidature su naknadno povukli Dragović, Medojević i Perović.

Iz Evropske komisije početkom avgusta su saopštili da za članove TS-a iz reda uglednih pravnika treba imenovati nezavisne, politički neutralne i kompetentne kandidate.

Odbor je 5. avgusta predložio predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa Steva Muka za člana TS-a iz reda NVO, ali ga poslanici još nisu izabrali jer skupštinskog tijelo i dalje u fioci drži taj predlog.

Posljednja sjednica TS-a završena je 3. avgusta.

Dva dana kasnije predsjednik parlamenta Bečić proglasio je šest članova TS-a u kom su Burić, četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca - Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić - i predstavnik Ministarstva pravde Boris Marić.

TS zbog blokade prvi put nije predložio ni budžet za narednu godinu, kad je taj predlog utvrđivalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

GST Milivoje Katnić nedavno je zahvalio Demokratskoj Crnoj Gori što su spriječili izbor “političkog Tužilačkog savjeta”. “To bi u stvari bio advokatski savjet, a ne tužilački”, rekao je Katnić.

Glasanje o TS-u i interpelacijama vjerovatno 28. ili 29. decembra

Poslanici će 28. ili 29. decembra najvjerovatnije glasati o TS-u i interpelacijama o radu Vladinih resora, saznaju “Vijesti”.

Rasprava o interpelacijama za pretresanje politike Vlade u oblasti vanjskih poslova, poljoprivrede i prosvjete završena je na prethodnoj sjednici, ali je dogovoreno da se o njima glasa naknadno. Inicijativu su podnijele Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP).

DPS je 28. septembra podnio predlog za interpelaciju i razrješenje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića. To je učinjeno jer je Radulović, kako tvrde, “srozao” aktivnosti Ministarstva na nivo prizemne propagande uputivši instrukciju našim ambasadama kako da informišu zemlje domaćine o događajima na Cetinju od 4. i 5. septembra. Vlada je u mišljenju dostavljenom parlamentu ocijenila da je interpelacija neosnovana i da su navodi u njoj neistiniti i paušalni.

U Skupštini je, na predlog SDP-a koji je podržala opozicija, 16. jula pokrenuta interpelacija o pretresanju politike Vlade u oblasti poljoprivrede, s predlogom za razrješenje resornog ministra Aleksandra Stijovića, “zbog nesposobnosti da riješi probleme s kojima se poljoprivrednici suočavaju”. Razlog za smjenu Stijovića, kako je saopšteno, leži i u činjenici da nije podržao nijedan predlog za povećenje subvencija poljoprivrednicima, uključujuči i amandman SDP-a na ovogodišnji predlog budžeta kojim je traženo milion eura podrške.

Ta partija je krajem jula podnijela i interpelaciju za pretresanje politike Vlade u oblasti prosvjete, u kojoj predlažu da Skupština pozove Vladu da pojedinačno razmotri sva kadrovska postavljenja u mandatu ministarke Vesne Bratić i izvijesti parlament o proceduri izbora i razlozima za svako pojedinačno rješenje za rukovodoće pozicije u obrazovnom sistemu u roku od 30 dana od izglasavanja interpelacije. Bratić se nije pojavila u parlamentu tokom rasprave.

Podršku interpelacijama sem opozicije najavila je i Demokratska narodna partija (DNP) nakon smjene njihove partijske koleginice Jelene Kljajević s direktorskog mjesta u “Nacionalnim parkovima”. Poslanik DNP Predrag Bulatović je prije dva dana u Skupštini potvrdio da će oni glasati za smjenu ako premijer “ne ispravi nepravdu prema DNP-u”.

Ukoliko interpelacije dobiju većinsku podršku poslanika, to automatski ne znači da dolazi do smjene ministara, već da Vlada nema podršku u tim resorima. Parlament o tome obavještava Vladu, koja treba da se izjasni u roku od 30 dana.

Poslovnik Skupštine predviđa da se pretres interpelacije može završiti donošenjem zaključka o pitanjima koja su pokrenuta interpelacijom, a može se završiti i bez odlučivanja. Istim članom je precizirano da se po završenom pretresu interpelacije može podnijeti predlog da se glasa o nepovjerenju Vladi, u skladu s Poslovnikom.

Bonus video: