Foto: Savo Prelević

Milo na odmor tajno letio državnim avionom i za novu 2019?

Osim 19 tajnih letova na razne evropske destinacije u periodu od januara 2019. godine do decembra 2020. godine, “Vijesti” su na osnovu podataka iz dokumentacije GSV i mreže ADS-B Exchange, ranije utvrdile i da je Đukanović bez javnog objašnjenja putovao osam puta u Švajcarsku – sedam puta u Ženevu i jednom u Cirih

47993 pregleda 178 reakcija 124 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije prvi put koristio državni avion u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika u decembru 2019. i januaru 2020. godine, kako je utvrdila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora prošle godine.

Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore (GSV) odobrio je Đukanoviću let “lir džetom 45” 29. decembra 2018. godine za Amsterdam, sa polaskom iz Podgorice u 13 h i povratkom u 18.20, nalogom broj 69 od 18. decembra, pokazuju podaci GSV sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti.

Drugim nalogom, broj 01/19 od 28. decembra, tadašnja generalna sekretarka Nataša Pešić odobrila je upotrebu državnog aviona za 8. januar 2019. godine na istoj relaciji Podgorica-Amsterdam-Podgorica sa polaskom u 16 h i povratkom u 21.30, a kao korisnik naveden je Milo Đukanović.

Milo nalozi avion

Let do ovog holandskog grada traje oko dva i po sata, a upotreba državnog aviona na ova dva datuma je odobrena za period od oko pet i po sati.

Nije jasno da li je Đukanović oba puta “prošetao” do Amsterdama i vratio se u Podgoricu nakon polusatnog boravka na aerodromu, ili je 29. decembra ostao u Amsterdamu ili odatle otputovao na neku drugu destinaciju i nazad, pa se državnim avionom iz Amsterdama vratio u Podgoricu 8. januara 2019. godine.

Na sajtu predsjednika, na njegovim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama ni u medijima nije objavljeno da je u periodu između ova dva leta imao bilo kakvih službenih aktivnosti u Holandiji, niti bilo gdje drugo.

Grafika: Ivan Ivanović

Iz njegovog kabineta nije odgovoreno na pitanje “Vijesti” gdje je predsjednik proveo praznike za novu 2019. godinu.

MANS je prošle godine optužio Đukanovića da je zloupotrijebio državni avion u privatne svrhe za novogodišnje i božićne praznike 2020. godine, koristeći ga za odlazak na odmor sa suprugom i prijateljima u Sjedinjene Američke Države.

Predsjednik je 29. decembra 2019. otputovao državnim avionom za Pariz, odakle je odletio u SAD. Državni avion je uveče, 9. januara 2020. odletio za Pariz po Đukanovića i vratio se u Podgoricu sljedećeg jutra. Oba leta odobrena su nalozima Nataše Pešić broj 46/19 i 1/20 od 22. decembra 2019, odnosno 5. januara 2020. godine.

Milo nalozi avion

Predsjednik je dolazni let u Pariz pred Specijalnim državnim tužilaštvom i Agencijom za sprečavanje korupcije pravdao službenim aktivnostima za koje je rekao da su tajne, ali nije obrazložio povratni let iz Pariza. SDT i ASK odbacili su prijave MANS-a i saopštili da nisu utvrdili postojanje krivičnih djela, odnosno kršenje zakona od strane Đukanovića ovom prilikom.

Đukanović nije imao javnih aktivnosti ni tokom devet dana u aprilu 2019. godine. On je 6. aprila u 8 h otputovao “lir džetom 45” u Atinu, avion se zadržao koliko treba da se putnici iskrcaju i vratio se u Podgoricu. Pešić mu je odobrila korišćenje aviona i 14. aprila na relaciji Podgorica-Istanbul-Podgorica, od 11 h do 16 h, vidi se iz njenog naloga za let.

Milo nalozi avion

Iz Đukanovićevog kabineta nije odgovoreno šta je radio u Atini i u Istanbulu na ove datume, te da li je u odatle putovao na neku drugu destinaciju i nazad, i ako jeste koju i kojim povodom. U medijima, na sajtu i na nalozima predsjednika na društvenim mrežama nije objavljeno da se bilo gdje pojavljivao u javnosti.

Milo nalozi avion

Predsjednik je putovao u Atinu državnim avionom i 24. oktobra 2020. godine, kada se “lir džet 45” na aerodromu zadržao oko pola sata i vratio se u Podgoricu. Nije jasno da li se Đukanović odmah vratio u Podgoricu, ili je ostao u Atini ili nastavio putovanje na neku drugu destinaciju.

Milo nalozi avion

Let istovjetnog trajanja na istoj relaciji bio je planiran i odobren za sedam dana kasnije, 31. oktobra, za potrebe Đukanoviću, ali na nalogu za let rukom je dopisano da je to putovanje otkazano. Ispod te napomene stoji potpis Milutina Nikolića, rukovodioca Avio servisa, Vladine službe koja brine o održavanju aviona i organizaciji letova.

Milo nalozi avion

Moguće objašnjenje je da je let otkazan jer je avion bio u kvaru – 9. novembra odobren je njegov let u Nirnberg radi servisiranja, a drugih letova nema do 29. novembra. Ako je tačna pretpostavka da je Đukanović ostao u Atini ili bio negdje drugo, nije se vratio u Podgoricu državnim avionom. Nema njegovih javno objavljenih službenih aktivnosti od 23. oktobra do 3. novembra 2020. godine.

Državni avion je za potrebe predsjednika korišćen i 29. i 30. aprila 2019. godine na relaciji Podgorica-Berlin-Pariz-Podgorica, a narednog dana na relaciji Podgorica-Pariz-London. Đukanović je imao zvanične aktivnosti u Berlinu i Londonu, odakle je službeno otputovao u SAD, što se vidi i po objavama na sajtu predsjednik.me, ali ne i u Parizu. Njegova savjetnica za medije Andrijana Marković i šef kabineta Miodrag Radović nisu odgovorili “Vijestima” kojim povodom je predsjednik boravio u glavnom gradu Francuske.

Milo nalozi avion

Đukanović je u Parizu izgleda tajno boravio i dva dana u oktobru prošle godine, ili je odatle putovao negdje drugo pa se iz Pariza vratio u Podgoricu državnim avionom. Korišćenje aviona mu je odobreno od 7 h 21. oktobra do 21.30 22. oktobra, a nema njegovih objavljenih službenih aktivnosti bilo gdje.

Milo nalozi avion

Predsjedniku su odobrena i dva leta državnim avionom u istom danu, 4. maja 2020. godine, na relaciji Podgorica-Ljubljana-Podgorica. Avion je odletio za Ljubljanu u 7 h, vratio se u Podgoricu u 9.30, pa ponovo u 12 h za glavni grad Slovenije i nazad u Podgoricu u 14.30.

Na oba naloga broj 15 i 16 od 30. aprila 2020. godine, Pešić je navela da je korisnik predsjednik Crne Gore sa napomenom “za potrebe IRF”. Ni Investiciono razvojni fond ni Đukanović nisu imali objavljenih službenih aktivnosti u Ljubljani ili Podgorici, a iz njegovog kabineta nije odgovoreno o čemu je riječ.

Za potrebe predsjednika, državni avion je korišćen i 17. januara 2019. godine od 17 h do 21 h na relaciji Podgorica - Istanbul – Podgorica, 30. jula 2020. godine od 8 h do 16 h na relaciji Podgorica - Istanbul – Podgorica, 29. novembra iste godine od 12 h do 15 h na relaciji Podgorica - Atina – Podgorica i 3. decembra 2020. godine od 10 h do 19 h na relaciji Podgorica - Dižon – Podgorica.

Ni za jedan od letova državnim avionom, navedenih u ovom članku, kabinet predsjednika nije odgovorio kojim povodom je Đukanović putovao na te destinacije i datume, te da li je na tim destinacijama boravio službeno ili privatno. Nije odgovoreno ni ko je sve putovao sa njim u državnom avionu na te destinacije i datume, kao ni da li je nadoknadio troškove za avion i posadu ako je na te destinacije putovao privatno, i ako jeste, koliko su oni iznosili za svaki pojedinačni let.

Većina ovih podataka nalazi se u zahtjevima za korišćenje državnog aviona, koje je u skladu sa propisima korisnik mora da uputi generalnom sekretaru Vlade, kako bi dobio odobrenje za upotrebu aviona. Tih zahtjeva nema u dokumentaciji koja je prošle sedmice dostavljena “Vijestima” po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Grafik: Ivan Ivanović

Osim 19 tajnih letova na razne evropske destinacije u periodu od januara 2019. godine do decembra 2020. godine, “Vijesti” su na osnovu podataka iz dokumentacije GSV i mreže ADS-B Exchange, ranije utvrdile i da je Đukanović bez javnog objašnjenja putovao osam puta u Švajcarsku – sedam puta u Ženevu i jednom u Cirih.

Nakon formiranja Vlade Zdravka Krivokapića 4. decembra prošle godine, nije bilo neobjašnjenih Đukanovićevih letova državnim avionom.

Letio u Napulj dva puta ili bio tamo 4 dana

Predsjednik je dva puta putovao u Napulj državnim avionom 22. i 26. juna 2019. godine, ili je ostao tamo četiri dana, ili je odatle putovao na drugu destinaciju i vratio se u Napulj a odatle u Podgoricu, pokazuju podaci iz dokumentacije GSV o letovima.

Prema nalozima za let, avion sa predsjednikom poletio je za Napulj 22. juna u 10h, dan nakon proslave godišnjice osnivanja Demokratske partije socijalista na Cetinju, a vratio se u Podgoricu u 20:30.

Državni avion je za potrebe Đukanovića ka Napulju krenuo i 26. juna u 13h, a vratio se u 17:30.

Grafik: Ivan Ivanović

Iz Đukanovićevog kabineta “Vijestima” nije stigao odgovor na pitanje kojim je službenim povodom putovao dva puta na ovoj relaciji, ili ako je u ovom periodu od četiri dana boravio u Napulju ili negdje drugo, kojim je to povodom bilo, s obzirom da nema javnih službenih aktivnosti u tom period. NIje odgovoreno ni ko je sa njim putovao na ove destinacije.

Tajno u Beogradu u aprilu 2019.

Đukanović je 18. aprila 2019. godine tajno boravio u Beogradu, imajući u vidu da javnost nije obaviještena o tom putu niti njegovim aktivnostima tog dana u glavnom gradu Srbije. Let državnog aviona odobren je predsjedniku Crne Gore na relaciji Podgorica - Beograd - Podgorica sa polaskom u 9:30 I povratkom u 21:00.

Milo nalozi avion

Šta je Đukanović radio u Beogradu blizu 10 sati, da li je posjeta bila privatna i ko je sa njim putovao nije odgovoreno iz njegovog kabineta.

Đukanović je u posljednjih 18 godina bio dva puta u zvaničnoj posjeti Srbiji, u martu 2003. na sahrani ubijenog premijera Zorana Đinđića i u decembru 2013. na poziv tadašnjeg premijera Ivice Dačića.

On je u Beogradu boravio i u decembru 2016. godine, kada nije bio na državnim funkcijama, na skupu o budućnosti EU i zapadnom Balkanu koji je organizovao Centar za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi.

Bonus video: