Bečić kao dobar domaćin, Ibrahimović i Sekulić trošadžije

Za službena putovanja poslanika od januara do kraja novembra 2021. godine potrošeno 163.900 eura

49268 pregleda 197 reakcija 91 komentar(a)
Bečić imao osam službenih posjeta, Ibrahimović putuje iz Rožaja: Sa sjednice parlamenta, Foto: Luka Zekovic
Bečić imao osam službenih posjeta, Ibrahimović putuje iz Rožaja: Sa sjednice parlamenta, Foto: Luka Zekovic

Poslanici Skupštine Crne Gore u prvih 11 mjeseci prošle godine potrošili su za službena putovanja 52.057 eura manje u odnosu na deset mjeseci 2020. godine, kada je zakonodavnim domom rukovodio Ivan Brajović (Socijaldemokrate).

To pokazuju podaci sa sajta Skupštine, prema kojima je od januara do kraja novembra 2021. potrošeno 163.900 eura. Od januara 2020. do kraja oktobra iste godine taj iznos je bio 215.957 eura.

Troškovi obuhvataju službena putovanja u zemlji i inostranstvu, ali i dolazak na sjednice parlamenta. Uračunate su dnevnice, drugi troškovi za prošlu godinu, ali i PCR testovi za odlazak u inostranstvo.

Na spisku troškova za 2021. nema stavke “dopuna platnih kartica za inostranstvo” koja je 2020. od januara do oktobra građane koštala 8.000 eura.

Isti podaci, koji su ovaj put detaljno objavljeni u tabeli, potvrđuju i da predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i šef Poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović nisu uzimali dnevnice za službena putovanja, što međutim nije slučaj sa njihovim partijskim kolegama - poslanicima.

Nakon šefa parlamenta koji je imao osam službenih posjeta uglavnom zemljama regiona i Evropske unije, ovaj “radni zadatak”, kako piše u tabeli, najviše je imao poslanik njegove partije Dragan Krapović (sedam) pa Predrag Sekulić iz DPS-a (šest).

Bečić je u novembru službeno bio u Sloveniji (uzvratna posjeta), u Sjevernoj Makedoniji je učestvovao na konferenciji “Unapređenje dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata ZB”, a u Poljskoj na Simpoziju Evropskog Jevrejskog udruženja.

U oktobru je u Atini bio na Evropskoj konferenciji predsjednika Savjeta Evrope, u septembru u Sloveniji i Mađarskoj na sastanku šefova parlamenata ZB, odnosno Jugoistočne Evrope.

U junu je bio u Belgiji i Turskoj na Samitu predsjednika Evropskog parlamenta i parlamenata država ZB, odnosno na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

U Sloveniiju i Makedoniju je išao službenim automobilom, u Budmpeštu vladinim avionom, dok je ka ostalim destinacijama putovao avionom i za karte potrošio oko 1.861 euro. Sa još 29 kolega od ukupno 81 - koliko ima poslanika u Skupštini, za avio karte za “radne zadatke” je potrošeno 18.292 eura.

Podaci sa sajta parlamenta pokazuju da je za 10 mjeseci 2020. u istu svrhu potrošeno 22.303 eura.

Kada su u pitanju ukupni iznosi koje su poslanici potrošili, rekorderi su Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka), 8.266 eura i Predrag Sekulić (DPS), 8.135. U te cifre uključeni su i troškovi službenih posjeta inostranstvu i oni za dolazak na sjednice. Sekulić je većinu iznosa potrošio za avio karte, dnevnice i smještaj, a oko 800 eura su troškovi dolaska na sjednice.

Kod Ibrahimovića, koji putuje iz Rožaja, je polovina ukupnog iznosa potrošena za dolazak na sjednice.

Poslanica Demokratskog fronta Maja Vukićević i njen kolega iz kluba Pokreta za promjene Vladan Raičević takođe su pri vrhu poslanika u odnosu na ukupne troškove (putovanja i dolasci na sjednice). Vukićević je potrošila 7.226 eura, a Raičević 7.080 eura.

Slijede Danijela Đurović (SNP), 6.896 eura, Simonida Kordić (DF) 5.909 eura i Božena Jelušić (GP URA), 5.841. Ove poslanice dolaze na sjednice iz Herceg Novog i Budve i većina troškova odnosi se na to.

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić je ukupno potrošio oko 2.600 eura - što je gotovo najmanje među kolegama koji su lani putovali, jer je njegov smještaj uglavnom bio plaćen i nije uzimao dnevnice.

Za ostale troškove (smještaj, dolazak na plenum...) najviše je zatim izdvojeno za Vladimira Martinovića (Demokrate) 4.456 eura, Kenanu Strujić Harbić (BS) 4.169, Miluna Zogovića (DF) 4.103....

Smještaj imalo 18 poslanika, za avio karte jedan potrošio 2.539 eura

Najviše je za avio karte potrošio Predrag Sekulić, 2.539 eura, za putovanja u Pariz, Karpač (Poljska) i tri puta u Strazbur.

Slijedi Maja Vukićević kojoj je za avionske karte plaćeno 2.144 eura. Ona je putovala u Budimpštu gdje je bila na sjednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju – PSSE, zatim u Sankt Peterburg (Treći evroazijski ženski forum) i dva puta u Strazbur (Parlamentrana skupština Savjeta Evrope).

Vladan Raičević (PzP) je za avio karte potrošio 1.580 eura, Dragan Krapović (Demokrate) 1.134 eura, Slaven Radunović (DF) 1.274 eura, Ervin Ibrahimović (BS) 1.106 eura....

Iz Skupštine su nedavno agenciji Mina kazali da je u 2021. godini plaćeni smještaj u Podgorici koristilo devet poslanika i to Danijela Đurović, Suada Zoronjić, Bogdan Fatić (DPS), Danijel Živković (DPS), Milosava Paunović (SNP), Jovanka Bogavac (PzP), Luiđ Škrelja (DPS), Genci Nimanbegu (Albanska koalicija) i Vesna Pavićević (DPS).

Pravo na naknadu na ime zakupa stana u istom periodu koristilo je takođe devet poslanika, a Skupština je u tu svrhu isplatila oko 27,7 hiljada bruto. To pravo su u prošloj godini koristili Dragan Vukić (SNP), Maja Vukićević, Tamara Vujović, Marta Šćepanović (DPS), Dragan Krapović, Albin Ćeman (Demokrate), Branko Čavor (DPS), Suada Zoronjić i Momo Koprivica (Demokrate).

Bonus video: