Šehović: Razgovori o manjinskoj vladi i drugim opcijama vode se na različitim nivoima

"Svima onima kojima je evropska bliža od antievropske, građanska od nacionaističke, a teokratska od klerikalne države, mi u Socijaldemokratama predstavljamo, kao što smo to uostalom vazda i bili, prirodne partnere", kazao je potpredsjednik SD-a

16999 pregleda 48 reakcija 48 komentar(a)
Šehović, Foto: Socijaldemokrate
Šehović, Foto: Socijaldemokrate

Razgovori i o manjinskoj vladi, kao i o drugim opcijama za izlazak iz političke krize, vode se na različitim nivoima, kazao je potpredsjednik i poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

Kazao je da su u SD-u svjesni ozbiljnosti političkog momenta i sopstvene odgovornosti u predstojećim procesima, kao druge najjače opozicione grupacije u parlamentu.

Šehović je ocijenio da je 2021, u političkom smislu, bila godina institucionanog, političkog, "a što je najgore i vrijednosnog posrnuća", kakvo nije viđeno u našoj novijoj višestranačkoj istoriji.

„Vjerujem da ne možete naći niti jedan sličan uporedni primjer u demokratskom svijetu u kome premijeru vlade koja je izgubila podršku Parlamenta, pa samim tim i legitimitet, ne pada na pamet da podnese ostavku, baš kao ni parlamentarnoj većini da pokrene pitanje povjerenja njegovom kabinetu“, saopštio je Šehović.

On je naveo da su zbog „takve njihove igre 'mačke i miša' najviše na gubitku bili građani", kao i društvo u cjelini, jer su upravo oni „platili danak svakodnevnoj svađi i prilično primitivnoj međusobnoj raspravi“, koju je, kako je dodao, čak i predstavnicima opozicije bilo neprijatno da svakodnevno gledaju.

„Životni standard građana je ozbiljno ugrožen, nezaposlenost je na vrhuncu, nelikvidnost privrede i posljedično tome broj blokiranih kompanija sve izraženiji, epidemiološku situaciju odavno ne kontrološemo, proces evropskih integracija je blokiran, međunarodna pozicija i ugled zemlje su ozbiljno dovedeni u pitanje, institucije se urušavaju, a javni diskurs je sveden na najniže moguće grane budući da nerijetko primitivizam i govor mržnje uzima primat nad ozbiljnom raspravom u javnom prostoru, po kojoj smo i u mnogo izazovnijim i politički osjetljivijim vremenima vazda bili prepoznati“, istakao je Šehović.

Rekao je da je "najbolju dijagnozu" stanja u kome se trenutno nalazi Crna Gora dao nedavno specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, rekavši da je u Crnoj Gori nastupila “potpuna blokada sistema” i da je država praktično “nestala u Briselu”.

Prema njegovim riječima, očigledno je da su svi svjesni da sa ovakvom vlašću “naprijed ne možemo, a nazad nemamo kud”.

„Baš zato su nam potrebne hrabre odluke koje će retrogradne političke i društvene strukture, koje su ostale zaglavljene u 90-tim godinama, smjestiti na margine, a istovremeno otvoriti prostor za novu političku dinamiku koja bi resetovala postojeće neodrživo stanje, a na kraju i rezultirala novom, širom, programski srodnom parlamentarnom većinom i evropskom Vladom. Prije ili nakon vanrednih izbora, svejedno je. Bitno je da se promjene što prije dese, jer odavno vremena za gubljenje nemamo, budući da moramo nadoknaditi ovu potpuno izgubljenu godinu“, kazao je Šehović.

Govoreći o inicijativi o izglasavanju nepovjerenja Vladi, istakao je da je "nekoliko dodatnih nedjelja koliko je traženo za pripremu cjelokupnog aranžmana", koji podrazumijeva ne samo rušenje postojeće Vlade, već i jasan plan političkog djelovanja koji bi nakon toga uslijedio, najmanje što se moglo učiniti da bi se dala šansa da se Crna Gora "vrati na evropski kolosjek, sa koga je očigledno odavno zahvaljujući ovakvoj vlasti skrenula".

„Tako da je opozicija svjesno, vrlo namjerno, a u konačnom i opravdano rekao bih, napravila jedan korak nazad, da bismo svi skupa kao društvo iskoračili dva naprijed. Vidjeli ste da su nam i ubrzani politički procesi koji su nakon toga uslijedili, u smislu otvaranja mogućnosti za saradnju između političkih aktera koji su prije toga bili ušančeni u međusobno suprotstavljene političke rovove, dali za pravo da smo ispravno i odgovorno postupili“, dodao je Šehović.

On je izrazio uvjerenje da će naredne nedjelje i "očekivano raščišćavanje političke scene" to potvrditi.

Šehović je istakao da Socijaldemokrate vjeruju da Memorandum o saradnji manjinskih partija, SNP-a i URE predstavlja potreban uslov za novu, prethodno pomenutu političku dinamiku, koja je potrebna ukoliko se želi, ne samo da se sa stranputice vratiti na evropski put, nego i sačuvati građanski i multietnički karakter države, ali i spustiti narasle tenzije, koje nas "duže vrijeme veoma opterećuju."

„A svima onima kojima je evropska bliža od antievropske, građanska od nacionaističke, a teokratska od klerikalne države, mi u Socijaldemokratama predstavljamo, kao što smo to uostalom vazda i bili, prirodne partnere. Ali i jasnu alternativu onima koji pomisle da se sa tim principima mogu igrati, i u dnevno-političke svrhe se njima poštapati i mahati, a raditi sve suprotno“, naglasio je Šehović.

Potpredsjednik SD-a naveo je da je stabilnu proevropsku većinu neophodnu za postizanje reformi moguće obezbijediti.

„Tako što ćemo da se izdignemo iznad uskopartijskih interesa, da prestanemo da se okupljamo oko mržnje prema bilo kojem pojedincu ili partiji u cjelini, već oko vrijednosti i programskih principa. Ali i da shvatimo da je apsolutni državni prioritet u ovom momentu politička stabilnost, koju danas nemamo, kao i postizanje najšireg mogućeg evropskog konsenzusa. A samim tim i dogovora o novoj Vladi koja bi imala podršku od najmanje 49 poslanika, bez koje nema izlaska iz v.d. stanja i deblokade nekih od najvažnijih institucija u državi“, pojasnio je Šehović.

On je apostrofirao da je potrebna jasna evropska vizija, hrabrost, odlučnost, ali i odgovornost ove generacije političara, koja će konkretnim potezima koje će narednih nedjelja i mjeseci povlačiti, pokazati da li je dostojna aktuelnog trenutka i" vrijednosne prekretnice" pred kojom se društvo nalazi.

„A upravo ta borba vrijednosti predstavlja svojevrstan test zrelosti za našu, novu generaciju političara, koja polako preuzima odgovornost“, istakao je Šehović.

Bonus video: