Najviše obaveza realizovali Ministarstvo vanjskih i CBCG, Uprava prihoda i carina najmanje

U analizi koja je datirana juče navodi se da je od planiranih 285 aktivnosti realizovano 165 - zakona i podzakonskih akata. To je, kako se navodi, 57,9 odsto obaveza koje su planirane PPCG-om za tri kvartala 2021. godine

10690 pregleda 63 reakcija 4 komentar(a)
Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, Foto: MVP
Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, Foto: MVP

Vlada Crne Gore je u tri kvartala prošle godine usvojila više od polovine planiranih predloga zakona i podzakonskih akata koji su predviđeni Programom pristupanja Evropskoj uniji (EU) od 2021. do 2023.

U analizi koja je datirana juče navodi se da je od planiranih 285 aktivnosti realizovano 165 - zakona i podzakonskih akata. To je, kako se navodi, 57,9 odsto obaveza koje su planirane PPCG-om za tri kvartala 2021. godine.

Među resorima koji su imali najvise obaveza su Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) koje je imalo 37 zakonskih obaveza, jednu manje od Ministarstva ekonomskog razvoja.

Od tih 37 obaveza MFSS je realizovalo 25 obaveza, sto je 67,6 odsto.

Centralna banka je imala jednu obavezu koju je realizovala, a Ministarstvo vanjskih poslova je imalo pet obaveza,od kojih je realizovalo četiri.

U dokumentu se navodi da najveći broj nerealizovanih obaveza ima Ministarstvo kapitalnih investicija (17 obaveza), a zatim Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (po 12 obaveza).

Resor koji vodi Mladen Bojanić je od 37 zakonskih obaveza realizovalo 20, a Ministarstvo ekonomskog razvoja na čijem čelu je Jakov Milatović je od 38 realizovalo 26 obaveza. Resor ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića je od 37 realizovalo 25 zakonskih obaveza, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, kojim rukovodi Vesna Bratić od 17 je realizovalo pet, dok je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kojim rukovodi Aleksandar Stijović je od predviđenih 14 realizovalo dvije zakonske obaveze.

Ministarstvo unutrašnjih poslova kojim rukovodi Sergej Sekulović je od planiranih 17 realizovalo 12 zakonskih obaveza, a Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića je od 23 realizovalo 15 obaveza.

Centralna banka Crne Gore, Agencija za civilno vazduhoplovstvo i Ministarstvo vanjskih poslova realizovale su najviše planiranih obaveza u prošloj godini, dok Uprava prihoda i carina, od predviđenih šest, nije realizovala nijednu obavezu. Vlada je 21.oktobra prošle godine na elektronskoj sjednici razriješila v.d.direktora Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića, koji je na toj poziciji bio šest mjeseci. Umjesto njega imenovana je Milena Petričević.

Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (PPCG) je strateški dokument koji obuhvata 33 pregovaračka poglavlja.

U PPCG se navodi da, kako se pravna tekovina Evropske unije konstantno mijenja i razvija, a imajući u vidu dinamiku pregovaračkog procesa, Program pristupanja se na godišnjem nivou prilagođava promjenama u okviru procesa razvoja prava EU. U skladu s tim, je kako je navedeno, pristupljeno izradi PPCG-a za period 2021-2023, kako bi ovaj dokument uskladio sa novom pravnom tekovinom EU, ali i dinamikom donošenja nacionalnih zakonodavnih i strategijskih dokumenata.

Bonus video: