Front za tehničku vladu - sa manjinama

DF insistira da rješenje za novi kabinet bude traženo u sadašnjoj parlamentarnoj većini - koja bi bila pojačana podrškom partija manjinskih naroda

70036 pregleda 498 reakcija 156 komentar(a)
Knežević i Mandić, Foto: Boris Pejović
Knežević i Mandić, Foto: Boris Pejović

Demokratski front (DF) je zadovoljan što će Vlada Zdravka Krivokapića okončati mandat, ali insistira da rješenje za novi kabinet bude traženo u sadašnjoj parlamentarnoj većini - koja bi bila pojačana podrškom partija manjinskih naroda.

To bi bila tehnička vlada, za koju bi trebalo tražiti i podršku Demokrata.

To su lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević sinoć saopštili potpredsjedniku Vlade i lideru GP URA Dritanu Abazoviću, koji je razgovarao sa njima, nakon što je dobio podršku Glavnog odbora da se otvore konsultacije o razrješenju političke situacije u državi, uz ocjenu da je “model manjinske vlade u ovom trenutku optimalno rješenje za izlazak iz političke krize”.

Iz DF-a je zvanično saopšteno da su dvojica zvaničnika Fronta još jednom ponovili “jasne poruke o izlasku iz aktuelne krize”, kao i da će glasati za smjenu Abazovića koju je inicirao Krivokapić”.

”Mandić i Knežević su zatražili od Abazovića da poštuje izbornu volju iskazanu na izborima 30. avgusta i da se samo u okviru aktuelne parlamentarne većine može tražiti novo održivo rješenje”, navodi se u saopštenju.

Da će se sastati sa Mandićem, Abazović je najavio juče, nakon konferencije Značaj slobode medija za Poglavlje 27 i proces evropskih integracija koju je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

”Da sjednemo za sto nezavisno od toga hoćemo li naći rješenja. Isto namjeravam da uradim i sa gospodinom (Miodrag) Lekićem i drugima”, kazao je Abazović novinarima.

Lider GP URA će narednih dana zvati na razgovore i ostale partije, uključujući i Demos Miodraga Lekića koji je takođe stava da rješenje treba tražiti u sadašnjoj parlamentarnoj većini. To je tek prvi krug razgovora u kome još ništa nije definisano, rečeno je Vijestima.

Formiranje manjinske vlade predložila je prije nedjelju dana koalicija Crno na bijelo - čiji je URA dio, kao jedno od rješenja za izlazak iz krize, ostavljajući sedmicu partijama da se izjasne. Nakon toga su podnijeli inicijativu o izglasavanju nepovjerenja sadašnjoj Vladi.

Kao odgovor na inicijativu, premijer Zdravko Krivokapić je podnio inicijativu za smjenu Abazovića i skraćenju mandata Skupštini, a opozicija je krenula i da smijeni predsjednika parlamenta Alekse Bečića.

Abazović je rekao je da su imali neformalne razgovore sa ljudima koji su sada u parlamentarnoj većini, osim Demokrata

On je naveo da o manjinskoj vladi moraju da razgovaraju i “sa drugom stranom”, odnosno opozicijom i da su do sada to učinili sa predstavnicima manjinskih partija koji su i potpisnici memoranduma o saradnji.

Na pitanje da li od opozicije ima uvjeravanja da neće glasati za skraćenje mandata Skupštini, što bi onemogućilo formiranje manjinske vlade, on je odgovorio da je ta vlada njihovo rješenje za izlazak iz krize, a da je na poslanicima da odluče.

Na pitanje misli li da se Socijalistička narodna partija (SNP) koleba, odgovorio je da ne bi prejudicirao odluku te partije. SNP u ponedjeljak na sjednici Glavnog odbora nije odlučivao o manjinskoj vladi. Predsjednik partije Vladimir Joković rekao je da će sačekati ishode glasanja o inicijativama u parlamentu.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević rekao je za Gradsku TV da će se o modelu manjinske vlade DPS odrediti kad dođe vrijeme. Najbolji koncept je, navodi, politička vlada u kojoj će oni koji su najjači biti i najviše odgovorni.

Komentarišući stav GP URA da DPS ne može biti dio manjinske Vlade, Rakočević kaže da će u narednih 14 mjeseci DPS biti najjača partija, kao što je i sada, međutim “i ona koja odlučuje u vlasti”.

Demokratska Crna Gora saopštila je da Rakočević već raspoređuje DPS snage u Vladi koju mu poklanjaju Joković i Abazović.

”Nikola Rakočević najmanje je pozvan da diktira uslove i kreira politički pravac Crne Gore, imajući u vidu da je njegova partija najviše odgovorna za posrnuće Crne Gore i njene nacionalne interese i duboku polarizaciju društva”, saopštio je generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić.

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je da nije dala podršku manjinskoj vladi i da ne želi da učestvuje u međustranačkim kalkulacijama i političkim nagodbama.

Premijer: Vlada će pasti jer nema mentora

Krivokapić je na otvaranju konferencije juče rekao da je “na djelu državni udar”. Smatra da će ova Vlada da padne jer nema mentora i nijedan centar moći ne stoji iza nje.

Prema njegovim riječima, predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je “glavni centar moć” i upotrijebio je sve resurse, sve političke veze, jer njemu smeta ova vlada.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Luka Zeković

“Đukanoviću je najviše krila dao DF koji od početka nijedan potez ove Vlade nije pohvalio i jedva čeka da ova Vlada izgubi povjerenje prilikom glasanja u Skupštini. Jedan ambasador mi je kazao, nakon formiranja Vlade, da imam novčić koji neću moći da riješim. Pismo tog novčića je DPS, a glava DF”, rekao je Krivokapić novinarima.

Krivokapić i Abazović
Krivokapić i Abazovićfoto: Luka Zekovic

Komentarišući izjavu premijera da je na djelu državni udar, Abazović je rekao da “jedini državni udar čine oni i ovim smjenama i inicijativama”.

“Kroz dogovor zaustaviti svaku mogućnost povratka DPS-a”

Mandić i Knežević, kako je saopšteno, obavijestili su Abazovića da je njima i koaliciji “Za budućnost Crne Gore” neprihvatljiv bilo kakav dogovor i saradnja sa DPS-om. “Mislimo da treba da bude stav i koalicije “Crno na bijelo””, navodi se u saopštenju.

Abazović je, kako se navodi, saopštio čelnicima DF-a da je postojeće stanje u aktuelnoj Vladi neodrživo i da će ova Vlada biti smijenjena i da ima puno razumijevanje za stav DF-a, koji će, dodaju, glasati za njegovo razrješenje. “Ali i da Abazović želi da nastavi razgovore tražeći najbolja rešenja za izbor nove Vlade, prevashodno u okviru postojeće parlamentarne većine, i da će uraditi sve što je u njegovoj moći da dogovora dođe”.

U saopštenju se navodi i da će DF nastaviti razgovare sa svim drugim subjektima aktuelne parlamentarne većine “kako bi kroz iskreni razgovor i novi dogovor zaustavili svaku mogućnost povratka DPS-a”.

Bonus video: