Bečić: Spremni na pregovore uz čvrste garancije da niko neće sa DPS-om

"Potrebno je da imamo jake, jasne i eksplicitne stavove – sa kim ste spremni. Meni za odgovor na takvo pitanje treba jedna sekunda – Demokrate i njihov predsjednik nijesu spremni i neće sa DPS-om pregovarati, dogovarati i prekrajati izbornu volju građana ili formirati parlamentarnu većinu zarad vršenja vlasti", naveo je lider Demokrata i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić

35665 pregleda 705 reakcija 93 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Demokrate nijesu spremne i nikad neće sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) pregovarati, dogovarati i prekrajati izbornu volju građana ili formirati parlamentarnu većinu zarad vršenja vlasti, poručio je lider Demokrata i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

"Da li su svi drugi spremni da daju takve pisane garancije, ako jesu kako da ne, Demokratska Crna Gora će učestvovati u razgovorima parlamentarne većine kako bi se tragalo za rješenjem za izlazak iz ove složene političke situacije", rekao je Bečić u Skupštini odgovarajući na pitanje novinara da li su spremni na pregovore o razrješenju parlamentarne krize.

On je kazao da, imajući u vidu da je jedan politički subjekt eksplicitno pokazao da sa DPS-om želi da pravi skupštinsku većinu zarad rušenja vlasti, imajući u vidu da drugi takođe manji subjekt parlamentrane većine nije isključio takvu mogućnost, potrebne su čvrste pisane garancije unutar parlamentrane većine da niko nije spreman da prekraja izbornu volju građana.

"Nakon takvih pisanih garancija, spremni smo da razgovaramo i da tragamo za rješenjem. Ne možete očekivati da posmatramo to kao da se ništa nije desilo, da dozvoljavamo nekom da pregovara i politički trguje sa druge strane i istovjetno mi razgovaramo. To bi bilo apsurdno. Potrebno je da imamo jake, jasne i eksplicitne stavove – sa kim ste spremni. Meni za odgovor na takvo pitanje treba jedna sekunda – Demokrate i njihov predsjednik nijesu spremni i neće sa DPS-om pregovarati, dogovarati i prekrajati izbornu volju građana ili formirati parlamentarnu većinu zarad vršenja vlasti", naveo je Bečić.

Dodao je da, ako nema rješenje, postoji pošten izlaz, a to su izbori.

Upitan šta očekuje 4. februara i kako komentariše informacije da se "očekuje nemiri", poručio je da će uvijek pozivati na mir i stabilnost.

"Ja ću uvijek raditi ono što sam radio i dok sam bio u opoziciji i vlasti – pozivati na mir, demokratske vrijednosti i stabilnost. I uvijek moramo na svakom mjestu bez obzira u kojoj ulozi bili da poštujemo mir i stabilnost. Od mene ćete isključivo dobiti takve poruke. Što se tiče mene, moje obaveze su da dođem, kao što ću doći, da predsjedavam sjednicom, da sprovodim Poslovnik, a sa druge strane nijesam koordinator bezbjednosnog sektora, ja sam čelnik zakonodvne vlasti tako da ću poštovati sve ono što Ustav i Poslovnik kažu", naveo je Bečić.

Bonus video: