Abazović: Mnogo pomogla jučerašnja mitropolitova izjava, ako stranke žele da protestuju zbog fotelja - nek to čine

"Potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC dobro je za pomirenje. Smiješno mi je ako zbog ovih stvari treba da se ide u zatvor. Evo, javljam se za to kao dobrovoljac. Pravi se veliki bauk oko nečeg što nije problematično...", kaže vicepremijer

99476 pregleda 344 reakcija 145 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Građanski pokret (GP) URA nije odlučivao da li će podržati inicijativu za razrješenje predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića. Nadam se da će on profesionalno voditi sjednice koje predstoje narednih dana - poručio je danas vicepremijer i lider GP URA, Dritan Abazović.

Govoreći o predlogu o formiranju manjinske vlade, koji je ponudila koalicija "Crno na bijelo", čiji je GP URA dio, on je ponovio da su svi dobrodošli da podrže taj model.

"Manjinska ili tehnička vlada - to pitanje izaziva konfuziju, a radi se o identičnoj stvari. Ako taj predlog ima većinu, sve je jasno. Ako nema, postoje druge opcije", rekao je Abazović novinarima u parlamentu, prije početka sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu.

On je naveo da nema ništa protiv organizacije vanrednih izbora, te da su oni "čista varijanta".

"Treba vidjeti šta će biti s Vladom 4. februara. Ako nastavi - nek nastavi; ako ne, treba odmah vidjeti da li da se pravi nova ili pristupiti izborima", rekao je Abazović, najavljujući da ima u planu razgovore s liderom Socijaldemokratske partije (SDP) Raškom Konjevićem, koji je prošle sedmice kazao da Abazović nije pričao s njim o manjinskom kabinetu.

Komentarišući proteste protiv najave "rušenja" aktuelne Vlade i formiranja manjinske, on je naveo da nema informacija da bi bezbjednosna situacija zbog toga mogla da eskalira.

"Građani imaju pravo da izraze nezadovoljstvo. Ne vidim da će neko praviti gužvu. Međutim, država će odgovoriti ako neko bude pravio rušilačke demonstracije. Mnogo je pomogla jučerašnja izjava mitropolita Joanikija. Ako stranke žele da protestuju zbog fotelja - nek to čine", istakao je vicepremijer.

On je kazao da je ponašanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kontekatu posljednjih političkih zbivanja u državi - "vrlo korektno i na mjestu".

"Zadovoljan sam izjavom mitropolita Joanikija - da ih ne interesuju politički obračuni. Više od toga ne treba očekivati. Politika će se voditi suvereno iz Podgorice, iz institucija sistema, bez želja za uplitanjima sa strane. Zainteresovan sam za regionalnu saradnju, ali Crna Gora je suverena država", naglašava Abazović.

Upitan da prokomentariše posljednji nacrt temeljnog ugovora sa SPC, Abazović je kazao da taj dokument mora u potpunosti biti usklađen s Ustavom Crne Gore.

"Moramo sve dovesti u istu ravan. Radi se o tehničkom pitanju, i to pitanje treba staviti ad acta. Ako ima uslova da se potpiše, treba ga potpisati", podvukao je on.

Govoreći o primjedbama dijela javnosti na nacrt temeljnog ugovora, Abazović je kazao da se pravi "veliki bauk" o pitanju koje nije sporno.

"Preambula nije normativni dio. Ne mogu da razumijem da je to problem... Interesuje nas normativni dio, koji je usklađen sa zakonom. Kad je riječ o vjeronauci, zna se šta je zakon. Ne može se ugovorom uređivati to pitanje. Zahtjev za restituciju imovine uređen je kao za sve ostale građane. Desetine hiljada njih čekaju restituciju. Ne vidim tu nikakav problem. Potpisivanje temeljnog ugovora dobro je za pomirenje. Smiješno mi je ako zbog ovih stvari treba da se ide u zatvor. Evo, javljam se za to kao dobrovoljac. Pravi se veliki bauk oko nečeg što nije problematično...", naglašava Abazović.

On tvrdi da se tokom prošlonedjeljne posjete patrijarhu SPC Porfiriju u Beogradu, nije sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Imam komunikaciju s mnogim liderima u regionu. Biće prilike i za tu vrstu sastanaka", dodao je vicepremijer.

Govoreći o Vladinom ekonomskom programu "Evropa sad", Abazović je rekao da je najglasniji podržavalac tog projekta.

"Predložili su ga drugi ministri, zato što je to u njihovom resoru. Treba sve učiniti da se taj program nastavi i poboljša u svim aspektima. Ako dođemo do nove većine i nove vlade, mislim da na ekonomiju treba da uložimo sve. Može biti energetskih problema zbog dešavanja u Ukrajini... Povećanje goriva će uticati na životni standard građana. Vrlo sam optimističan po pitanju ljetnje turističke sezone", kazao je on.

Upitan da prokomentariše izjavu premijera Zdravka Krivokapića, da je podrška GP URA, nakon podnošenja inicijative o nepovjerenju Vladi, pala na dva odsto, Abazović je rekao da su "sve Krivokapićeve izjave tačne".

Bonus video: