Novo lutanje uz aboliranje privilegovanih

Volio bih da je ovo prilika da se zadrže dobre strane prethodne, ipak istorijske vlade, i ispravi sve ono u čemu je griješila - a toga je bilo pregršt, ali smatram da je realnije očekivati dosta odluka koje imaju prvenstveno partijsku, a tek onda državnu korist, ocijenio kolumnista i profesor filozofije Stefan Đukić

50578 pregleda 103 reakcija 46 komentar(a)
Krivokapić u Skupštini Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Krivokapić u Skupštini Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Eventualno formiranje nove skupštinske većine politički je legalno, ali nije legitimno jer su svi konstituenti sadašnje većine obećali biračima da neće ulaziti u postizborne kombinacije sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

To je za “Vijesti” juče izjavio kolumnista i profesor filozofije Stefan Đukić, nakon što je Skupština izglasala nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića.

Đukić je ocijenio da će od izbora mandatara i podjele ministarskih mjesta zavisiti i usmjerenje naredne vlade i podrška koju će imati među biračima.

On je rekao i da u ovom trenutku ne postoji kombinacija koja bi trebalo da iznenadi bilo koga u Crnoj Gori, niti imenovanje bilo koje osobe na ministarsku, pa čak i premijersku poziciju.

”Ako je pak cilj da se pravi neka nova većina u Skupštini, onda treba da budde jasno da je tako nešto politički legalno, ali nelegitimno, jer su sve tri opcije koje čine sadašnju većinu obećale biračima da neće ulaziti u postizborne kombinacije sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratama (SD) i Socijaldemokratskom partijom (SDP)”, ocijenio je Đukić.

Poslanici opozicije i vladajuće koalicije “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS) u petak veče su izglasali nepovjerenje Vladi Krivokapića. Protiv smjene Vlade glasalo je 11 poslanika Demokrata, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP), Socijalističke narodne partije (SNP), Demosa i Radničke partije (RP), napustili su plenarnu salu prije glasanja.

Inicijativu o nepovjerenju Krivokapićevom kabinetu Skupštini su 19. januara podnijeli poslanici opozicije i koalicije “Crno na bijelo” (CnB)...

”Volio bih da budem optimista i da kažem da je ovo prilika da se zadrže dobre strane prethodne, ipak istorijske Vlade, i isprave sve ono u čemu je griješila - a toga je bilo pregršt, ali smatram da je realnije očekivati dosta lutanja, dosta odluka koje imaju prvenstveno partijsku, a tek onda državnu korist, te nastavak zapošljavanja partijskog kadra uz aboliciju onih koji su bili privilegovani u prethodnom trodecenijskom režimu”, kazao je Đukić.

Đukić
Đukićfoto: Privatna arhiva

On je istakao da je jedina sigurno dobra stvar u tome da se “navikavamo na promjene vlasti, kao i na to da u dugom periodu niko neće imati apsolutnu moć u državnim institucijama”.

Ura: Preliminarni pregovori počeli

Izglasavanje nepovjerenja Vladi trebalo bi da bude uvod u pregovore o formiranju manjinske vlasti koju je svim poslanicima ponudila koalicija “Crno na bijelo”.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić ”Vijestima” je saopštio da su preliminarne konsultacije među partijama parlamentarne većine oko formiranja nove Vlade juče započete, a da će prvi zvanični razgovori uslijediti već u narednim danima, “jer Crna Gora i građani ne smiju da čekaju”.

Radovanić
Radovanićfoto: Građanski pokret URA

Razgovori će, kako je kazao, biti obavljeni sa grupom građana CIVIS, SNP-om, manjinskim partijama, ali i sa predstavnicima DF-a i Demokrata.

Evropska unija (EU) juče je pozvala na formiranje nove vlade bez odlaganja:

”Formiranje nove vlade je odgovornost političkih aktera Crne Gore. Vjerujemo da će se ovo dogoditi bez nepotrebnog odlaganja”, poručila je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero.

Ona je dodala da EU očekuje od bilo koje vlade u Crnoj Gori da se pozabavi očekivanjima građana da se napreduje u procesu pristupanja u EU.

Šef kluba poslanika DPS-a Danijel Živković je nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi poručio da su spremni da razgovaraju sa svima koji žele dobro Crnoj Gori, ali nije želio da odgovori da li bi pristali na razgovore ako model nove vlade ne bi uključivao DPS, dok ne sačekaju ponudu inicijatora.

Živković
Živkovićfoto: Luka Zeković

”Kada ta ponuda bude na stolu, onda će ukupna javnost imati priliku da čuje odgovor DPS-a”, rekao je Živković.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je poručio da će pristati na razgovore oko nove Vlade ako od onih kojih ih pozovu dobiju čvrste garancije da neće sa DPS-om.

Prema Ustavu Crne Gore (član 110), vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora nove. Pravnici objašnjavaju da to znači da Krivokapićev kabinet u tehničkom mandatu smije obavljati samo “tekuće” poslove.

Gorak ukus kod glasača vlasti, pogotovo GP URA

”Ako kažemo da je politička situacija u zemlji neizvjesna, vjerovatno ne bismo rekli puno, imajući u vidu da je to neko permanentno crnogorsko stanje duži niz godina”, ocijenio je Đukić.

On je istakao da izglasavanje nepovjerenja Vladi nije neočekivano, s obzirom da su ga mnogi konstituenti parlamentarne većine najavljivali mjesecima.

”Ipak, uprkos brojnim propustima ove Vlade, glasačima triju koalicija na vlasti - a pogotovo onima koji su glasali ‘Crno na bijelo’, ostaje gorak ukus da su DPS, SDP i SD uspjeli da izglasaju nepovjerenje izvršnoj vlasti”.

Đukić je kazao da je odluka da se ide na izglasavanje nepovjerenja loše iskomunicirana i da je biračima nejasno zašto je to učinjeno i kako će ista većina sada, uz manjine, izglasati novu Vladu kada je navodno ovaj sastav predstavljao maksimum mogućeg.

Jedan od pokretača i organizatora protesta “Odupri se”, Dejan Pejović, kazao je za “Vijesti” da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ima minimum do iduće godine da raspisuje izbore, daje mandat mandatarima i da poslije svega i te kako ojača, ako ne i da se vrati na mala vrata na izborima u Podgorici.

Katnić je još u fotelji: Dejan Pejović
Katnić je još u fotelji: Dejan Pejovićfoto: Odupri se

”Parlamentarna većina svojim ponašanjem od dubinskih kvota sašivenih po DPS burdi, pa sve do klerikalizacije i teokratizacije društva i državnih institucija, ili na prećutnom aminovanju tih procesa, sve je to razlog da Milo Đukanović, nažalost, izgleda kao ponovo poželjniji političar od onih čijem svijetu deklarativno i formalno pripadamo i da dublje zasjedne u svoju fotelju”, ocijenio je Pejović.

On je kazao da ako je Đukanoviću Evropa otkazala podršku i da je on bivši u svakom smislu, “kao što URA ovih dana ubjeđuje”, to sigurno nije zasluga ove parlamentarne većine, već “djelovanja pređašnje mafiokratije i potrošenosti kod međunarodnih partnera, kad Đukanović više nije bio garant stabilnosti, što oni na Balkanu jedino i traže”.

Pejović: Paradoks je smjena premijera prije Katnića

Pejović je kazao da se za uspjeh protesta “Odupri se” protiv sistema vladanja od 30 godina moralo disati kao jedan organizam i imati želju da se stvarno mijenja, te da tako i krhka većina koja dolazi na talasu želje građana za promjenom tog sistema, mora težiti maksimumu saradnje, a ne minimumu.

”Nažalost, to izgleda nije moguće jer svako gleda svoj tor, svoj šićar, svoj uskogrudi interes. Podsjećam na primjer (Milivoja) Katnića, kako smo ga zvali, Luka Kaznića, kada smo 2019. obigravali Podgoricu, zajedno sa današnjom parlamentarnom većinom, tadašnjom opozicijom, tražili smo i njegovu smjenu. Da se izrazim popularno, Bogom prosto, što je kao glavica luka bio imun na desetine i desetine hiljada ljudi i da ne da ostavku, koja je od njega tražena, ali da bude imun cijelu godinu na one koji su došli i na talasu tog zahjeva i želje za pravdom. Kakva je to poruka? Više ne za njega, već poslije godinu dana za parlamentarnu većinu? Zar i to nije iznevjerena izborna volja? Da on i dalje bude na istoj poziciji?”.

Pejović je kazao da će ostati zapisan paradoks da je smijenjen premijer navodno prve demokratske vlade, prije nego što je Katnić otišao sa pozicije.

Ocijenio je da lično nije vjerovao da se može na DPS izborima mijenjati DPS, kao što nijesu ni tadašnji opozicionari, navodeći da izborna volja nije bila tako ubjedljiva:

”Posebno ne u ideološkoj ravni, posebno ne u smislu toga da se sprovodi agenda teokratizacije ili klerikalizacije društva na čemu je prethodna Vlada radila, a URA ćutala, sve do juče”.

On je kazao da ostaje da se vidi koliko je sve i sa kim dogovoreno i da li poslije svega rečenog i urađenog može biti novog dogovora unutar koalicija iz 30.08.2020, “Crno na bijelo”, “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija”, kojih se sjećamo kao 6,9 i 11 i koliko "Za Budućnost Crne Gore", imaju legitimitet za pregovore, sada bez Krivokapića, nosioca liste".

Opozicija: Vlada pala zasluženo, nova da sanira štetu

Iz političkih partija opozicije juče su saopštili da je Vlada pala zasluženo, legitimno i pravedno i da je zadatak nove da sanira štetu, smanji tenzije i nastavi reforme.

Predstavnici partija vlasti juče se nisu zvanično oglašavali.

Poslanik DPS i bivši premijer Duško Marković kazao je da se izglasavanjem nepovjerenja Vladi zaustavlja nezapamćena erozija države, njenog demokratskog i građanskog bića, i prekida se međunarodna kompromitacija.

Istakao je da je Vlada pala zasluženo, legitimno i pravedno, jer ju je, kako je naveo, od 81 podržavalo svega 11 poslanika.

”Pozivam da se okupimo oko ubrzane evropeizacije, revitalizacije institucija, i hitnog ekonomskog i društvenog oporavka”, poručio je na Tviteru.

Iz Liberalne partije (LP) su ocijenili da je zadatak nove vlade da sanira štetu, smanji tenzije i nastavi reforme do vanrednih parlamentarnih izbora. Saopštili su da je pred Crnom Gorom još veći izazov da uspije da postigne politički i društveni konsenzus.

”Široku saglasnost različitih aktera, partija, civilnog sektora i građana, oko daljeg pravca razvoja Crne Gore, njenog povrataka na evropski put i saniranja učinjene štete koja nije mala”.

Liberalna partija
foto: Liberalna partija

Iz LP su saopštili da očekuju da će se nakon stabilizacije države, formiranjem vlade ograničenog roka trajanja, steći uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je da su za pad Vlade najzaslužniji građani i da tu nema nikakve dileme.

On je rekao da su njihova energija i ljubav prema Crnoj Gori, bez ikakvog interesa i kalkulacija, garant očuvanja građanske i evropske države.

“Na nama, političarima, je da slijedimo primjere sloge i iskrenih emocija”, naveo je Mugoša na Tviteru.

Spajić i Milatović osnivaju pokret, Konatar čestitao

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je osnivanje pokreta.

Kako je naveo na Tviteru, pokret će osnovati sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem.

Povezani članci

05. Februar 2022.

Spajić i Milatović najavili osnivanje pokreta

”Više detalja nakon povratka u Crnu Goru sa službenog putovanja. Crna Gora ne može da čeka, Evropa sad”, napisao je Spajić.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar čestitao je Spajiću i Milatoviću najavljeno osnivanje pokreta, navodeći da se raduje njihovim budućim političkim bitkama, ali i saradnji za dobro Crne Gore.

Poslanik URA je na Tviteru podsjetio i na raniju izjavu Spajića, koji je saopštio da ponekad razmišlja o ostavci, da se svako jutro pita zašto to radi, umjesto da se vrati u Singapur za platu od 20 hiljada.

Bonus video: