Delić za Vijesti: Turizam spas za uništeni Mojkovac

Cilj nove mojkovačke vlasti je turizam, a ne nikako vojni poligon na Sinjavini. Zadržavanje mladih, ulaganja u infrastrukturu, industriju, turizam i poljoprivredu biće osnov djelovanja u narednom periodu

26785 pregleda 420 reakcija 75 komentar(a)
Fali stručnog kadra: Vesko Delić, Foto: Kabinet predsjednika Opštine
Fali stručnog kadra: Vesko Delić, Foto: Kabinet predsjednika Opštine

Da što više mladih Mojkovčana ostane da živi u rodnom gradu prioriteni je cilj i fokus djelovanja u naredne četiri godine novog predsjednika Opštine Mojkovac Veska Delića.

U razgovoru za “Vijesti”, on je kazao da će tokom svog mandata prioritetan biti i rad na “finansijskom, organizacionom i svakom drugom ozdravljenju Mojkovca”.

Delić, koji je na lokalnim izborima 5. decembra bio nosilac izborne liste koalicije “Za budućnost Mojkovca”, na funkciju je izabran prije desetak dana, Zbog toga, objašnjava da još ne može govoriti precizno o “stvarnom stanju u mojkovačkoj lokalnoj samoupravi”. Međutim, kaže on, jasno je da je bilo brojnih zolupotreba državnih resursa.

”Još je rano govoriti o tome kakvo je zaista stanje. Ono što je evidentno je da lokalna samouprava ima veći broj zaposlenih nego što je potrebno. Očigledno je da je bivša vlast (DPS) na sve načine zloupotrebljavala državne resusre, što pokazuje i prenatrpana lokalna administracija. Takođe, jedan od gorućih problema Opštine Mojkovac je problem sa naplatom poreza na nepokretnosti, što će svakako biti jedan od prioriteta u rješavanju problema. Svakako da će biti dosta izazova i problema, ali sam uvjeren da ću zajedno sa timom svojih saradnika uspješno odgovoriti na svaki, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života svih građana Mojkovca”.

No, i pored toga, tvrdi da lokalnoj samoupravi fali dosta stručnog kadra. DelIćevo je mišljenje da će, “ukoliko to budžet dozvoli, biti potrebno angažovanje obrazovanih i stručnih mladih ljudi koji će doprinijeti unapređenju rada lokalne samouprave”.

Prema riječima predsjednika Opštine Mojkovac, “ulaganja u infrastrukturu, industriju, turizam i poljoprivredu biće osnov djelovanja u narednom periodu”.

Podrška lokalne samouprave ponovnom otvaranju rudnika, objašnjava, biće uslovljena poštovanjem ekoloških standarda. Delić najavljuje i da će, u saradnji sa Elektroprivredom, Opština raditi “na izgradnji novih vjetrogeneratora na onim mjestima koji su pogodni za taj oblik generisanja energije”.

”To će, u krajnjem, poboljšati putnu infrastrukturu u tim krajevima i uslove za bavljenje turizmom i poljoprivredom što je, podsjetiću, glavna razvojna šansa naše opštine. Takođe, posebnu pažnju ćemo posvetiti razgovorima sa čelnim ljudima švajcarske kompanije ‘Tara resorces’ koja planira ponovno otvaranje rudnika u Mojkovcu. Ukoliko se ispoštuju svi ekološki standardi, što je i rečeno u ranijim razgovorima sa njima, lokalna samouprava daće snažnu podršku tom projektu, koji bi zaista oživio privredu u Mojkovcu. Ova opština uništena je proteklih decenija zahvaljujući propalim i promašenim privatizacijama od strane DPS-a. Moraćemo da radimo na tome da stvorimo preduslove da imamo što više radnih mjesta za mlade ljude”.

On podjeća da je prvog dana obavljanja funkcije predsjednika Opštine, održao sastanak sa predstavnicima Građanske inicijative (GI) “Sačuvajmo Sinjajevinu”. Na sastanku je, objašnjava, između ostalog, “razmotrena mogućnost poništavanja odluke kojim je bivša lokalna vlast Ministarstvu odbrane dala zeleno svjetlo za uspostavljanje vojnog poligona na Sinjajevini”.

Cilj nove mojkovačke vlasti je, tvrdi Delić, “turizam, a ne nikako vojni poligon na Sinjavini”.

Predsjednik Opštine Mojkovac od svojih saradnika, objašnjava, očekuje predan, zajednički i kvalitetan rad.

U Mojkovcu su vlast Delićeva kolaicija “Za budućnost Mojkovca”, koalicija “Ne damo Mojkovac”, Demokrete i URA.

Delić kaže da je, bez obzira na politička neslaganja na državnom nivou, uvjeren da će predstavnici tih političkih subjekata u lokalnoj vlasti dijeliti isti cilj.

”Uvjeren sam da nam je zajednički cilj da Mojkovac bude prepoznat na turističkoj, poljoprivrednoj i privrednoj mapi Crne Gore. Siguran sam da neće biti problema. Tačno je da turbulentna dešavanja na političkoj sceni Crne Gore utiču na sve nas, ali čvrsto vjerujem da će saradnja sa svim partijama biti dobra, jer svi imamo jedan zajednički cilj - oporavak Mojkovca”.

Bonus video: