Vujačić predsjednica Skupštine Prijestonice

Stanić istakao da je koalicija koja se danas stvara isključivo između SDP i Stare garde, ne sa odbornicima URE i Demokrata. Druga kandidatkinja bila je Dejana Dizdar iz Demokratske partije socijalista

75575 pregleda 667 reakcija 229 komentar(a)
Vujačić, Foto: Mediabiro
Vujačić, Foto: Mediabiro
Ažurirano: 14.02.2022. 19:46h

Odbornica Stare garde LSCG Milena Vujačić izabrana je za predsjednicu Skupštine Prijestonice Cetinje.

Vujačić je izabrana tajnim glasanjem sa 18 glasova, shodno dogovoru koji je postigla Socijaldemokratska partija (SDP) sa Starom gardom LSCG.

Za Dejanu Dizdar (DPS) je glasalo 12 odbornika, a jedan listić je bio nevažeći. Obje je za tu funkciju predložilo po 11 odbornika.

"Ubijeđena sam da ćemo uzajamnim poštovanjem i saradnjom dati puni doprinos na unaprjeđenju rada lokalne samouprave, te u saradnji sa lokalnom samoupravom djelovati u korist svih građana i prijestonice u cjelini", navela je Vujačić u obraćanju nakon imenovanja.

Pozvala je klubove odbornika da što prije dostave spisak članova klubova odbornika, kako bi na narednoj sjednici mogli obrazovati radna tijela, a prije svega Odbor za izbor i imenovanje.

Rok za izbor predsjednika Skupštine Prijestonice isticao je danas, a rok za izbor gradonačelnika je trideset dana od dana izbora predsjednika Skupštine.

Televizija Vijesti javila je večeras da će, prema nezvaničnim saznanjima, novi gradonačelnik Cetinja biti nosilac liste "SDP i građani - Svim srcem za Cetinje" Nikola Đurašković.

Đurašković
Đuraškovićfoto: Mediabiro

Mirko Stanić (SDP) je kazao da ukoliko SDP i Stara garda nisu predstavnici autentičnog iskaza naroda “onda ne zna ko je”.

“Crnu Goru je izdao onaj ko je dozvolio da posle 30 godina u manastiru Cetinje imamo situaciju kakva je danas. Dok se SDP borio za interese građanske i sekularne države, neki su se borili za interese vlastitog džepa”.

Istakao je da je koalicija koja se danas stvara isključivo između SDP i Stare garde, ne sa odbornicima URE i Demokrata.

Predlagač u ime liste “SDP i građani” za kazao je da Vujačić posjeduje sjajne stručne kvalitete, diplomirani je politikolog i bivša sportistkinja.

Iz kluba odbornika DPS-a su, kako su obrazložili, predložili Dizdar, navodeći da je ona dugogodišnja profesorica hemije i da je dobitnica raznih priznanja.

Slavko - Šole Janković (URA) je kazao da treba podržati “cetinjsko dijete”.

Ispred Demokratske Crne Gore Balša Raković je rekao da su funkcije prolazne, a da će Cetinje i Crna Gora vječno da žive, te da je ubijeđen da će izborom Vujačić i formiranjem nove većine, uspjeti da vrate stari sjaj Prijestonici i povjerenje građana u lokalnu upravu.

“DPS više neće vršiti vlast u prijestonici i gotovo je sa višedecenijskom agonijom”.

Boro Pravilović (DPS) je kazao da će DPS dostojanstveno u opoziciju, te da će biti konstruktivna opozicija.

“I danas smo došli jer nećemo ovaj svečani čin da opstruiramo”, rekao je Pravilović.

Skupština Prijestonice
foto: Privatna arhiva

Dejan Milošević (SD) je kazao da će SD biti uzdržana, navodeći da je jedinstvo crnogorskog bloka je prioritet kako bi se vratili na antifašistički, evropski put.

Istakao je da na istoj strani ne mogu biti sa onima koji vode politiku Ratka Mladića.

Petar Martinović (URA) je rekao da je cetinjska URA dala podršku da se nakon 22 godine oformi nova vlast između SDP i Stare garde.

“Smatram da koalicija između SDP i Stare garde može da preporodi ovaj grad, u kojem treba pošteno da se radi”.

Za kandidatkinju Vujačić, rekao je da ima njihovu punu podršku.

Oskar Huter (DPS) je rekao da se danas formira nova vlast na Cetinju, i da se jasno vidi ko su budući partneri i kome su bitne fotelje.

“Jasno je ko će biti dostavljen u naručje Joanikija Mićovića”.

On je istakao da su pružili ruku onima sa kojima su branili Cetinje, da stanu jedni uz druge “sada kada je najpotrebnije”.

Huter je kazao da niko nije mogao zamisliti izdaju kakvoj Cetinje danas svjedoči.

Istakao je da će novoformirana koalicija, koja je skrojena kako bi SDP dobila mjesto gradonačelnika i da će se raspasti prije nego koalicija na državnom nivou.

“Principe ste pogazili da biste prigrabili vlast, neka vam je sa srećom”.

Pristalice Stare garde LSCG okupile su se ispred zgrade Prijestonice kako bi proslavili imenovanje Milene Vujačić za predsjednicu lokalnog parlamenta.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine Prijestonice bila je samo jedna tačka, izbor predsjednika Skupštine.

Nosilac liste SDP i Građani Nikola Đurašković objavio je ranije danas da su dogovorili saradnju sa Starom gardom LSCG-a, a predsjednik cetinjskog odbora Demokrata Danilo Mrvaljević potom je najavio da će Demokrate podržati taj dogovor.

Konstitutivna sjednica Skupštine Prijestonice počela je 4. januara kada su verifikovani mandati odbornika, shodno rezultatima lokalnih izbora. Do izbora predsjednika skupštinom je predsjedavao Milovan Janković, kao najstariji odbornik u Skupštini Prijestonice.

Na decembarskim izborima DPS je osvojio 14, SDP osam, URA četiri, Demokrate tri, Stara garda LSCG tri i Socijaldemokrate i Liberalna partija po jedan mandat.

Bonus video: