DF sprema akcije: Blokada upozorenja početkom sedmice

Funkcionerima partija je rečeno da vide kakvo je raspoloženje u opštinskim odborima kada su u pitanju svi apsekti formiranja manjinske vlade - od blokada do ostalih vidova vaninstitucionalnog pritiska

55542 pregleda 560 reakcija 193 komentar(a)
Sa ranijih protesta DF-a, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa ranijih protesta DF-a, Foto: BORIS PEJOVIC

Demokratski front će početkom sljedeće sedmice organizovati blokadu saobraćajnica, kao što je i najavljivao u znak protesta protiv izdaje izborne volje, odnosno rezultata parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine.

Planirano je da to bude jednosatna blokada ključnih saobraćajnica u znak upozorenja, najvjerovatnije u Podgorici, Budvi, Beranama, Nikšiću - većim opštinama i onim gdje Front ima jače odbore, saznaju “Vijesti”.

O tome se odlučivalo na sjednici u Podgorici sredinom ove sedmice, kada su u centralu pozvani predsjednici opštinskih odbora partija članica koalicije Demokratskog fronta.

Funkcionerima tih partija je rečeno da vide kakvo je raspoloženje u opštinskim odborima kada su u pitanju svi apsekti formiranja manjinske vlade - od blokada do ostalih vidova vaninstitucionalnog pritiska.

Oni bi do ponedjeljka trebalo da obavijeste centrale o informacijama sa terena, rekao je jedan od sagovornika.

Predsjednici odbora partija članica DF-a u Podgorici razgovarali o načinima vaninstitucionalnog očuvanja, kako tvrde, izborne volje

Jedan od lidera DF-a i predsjednik Nove Andrija Mandić najavio je ranije da je, kakoje rekao, neprihvatljivo da bilo ko od tri pobjedničke stranke pravi dil sa DPS-om i iznevjeri volju većinske Crne Gore od 30. avgusta 2020. godine.

On je na konferenciji za medije kazao da će to naići na veliki otpor svakog i da će DF u takvom scenariju krenuti u snažne proteste i blokirati Crnu Goru.

”DF je velika organizacija i poslaćemo i domaćoj i međunarodnoj javnosti, od kojih su neki sebi dali za pravo da se mešaju u unutrašnje stvari Crne Gore tako što će oni sastavljati vladu i kombinovati sa različitim političkim subjektima, ali moraju svi da pretpostave da to ne može proći bez narodnog odgovora i da postoje politički subjekti koji su spremni da preuzmu odgovornost za sve što će doći”, poručio je Mandić.

Prema njegovim rečima, srpski narod koji je dominantno glasao za DF ne može da prihvati da prizna vladu koja ne priznaje srpski narod. “Zato kada budu blokirane saobraćajnice po Crnoj Gori, kada se zaustavi taj protok, verujemo da će mnogi od donosilaca odluka shvatiti da moramo da se dogovaramo i razgovaramo, a da se u osnovi mora poštovati većinska volja naroda”, naglasio je Mandić na pres konferenciji.

Milan Knežević je rekao je da je DF “učinio i čini sve da dođe do dogovora unutar parlamentarne većine”.

On je kazao da se DF neće skrivati iza guma, šerpi i petardi, već da će blokirati saobraćajnice.

U Crnoj Gori od 9. februara traju protesti Demokrata takođe zbog, kako tvrde, izdaje narodne volje - a njihov povod je bila smjena predsjednika te partije Alekse Bečića sa funkcije predsjednika Skupštine. Za danas je najavljen u Nikšiću, a u Podgorci se nastavalja u srijedu.

Bonus video: