Eraković: Situacija nije ista kao na početku pregovora, politička vlada jedino rješenje

"Mi smo u procesu reformi i više puta smo rekli da smo spremni da podržimo manjinsku vladu - razmišljaćemo i o tome - ali u kontekstu posljednjih dešavanja mislimo da je politička vlada jedino rješenje. U njoj bi bile sve proevropske političke partije, koje žele da naprave iskorak u pregovorima s EU, da odblokiraju institucije... Siguran sam da na ovom fonu postoji većina u Crnoj Gori"

59924 pregleda 234 reakcija 83 komentar(a)
Eraković, Foto: Boris Pejović
Eraković, Foto: Boris Pejović

Poslanik DPS-a Jevto Eraković saopštio je da je, posmatrajući novu bezbjednosnu situaciju, jedino pravo rješenje za prevazilaženje krize i jačanje institucija formiranje političke vlade, poručivši da situacija "nije ista kao na početku pregovora".

Lider DPS-a Milo Đukanović saopštio je prije samo sedam dana da je najrealnije da se postigne konsenzus o formiranju manjinske vlade.

On je prije tri sedmice poručio da je DPS spreman da podrži manjinski kabinet, bez učešća u njemu.

Eraković je kazao da je DPS od svog nastanka državne interese stavljao ispred partijskih. Govoreći o političkoj vladi kao rješenju, kazao je da je to vlada koja odražava političku situaciju u parlamentu i da ako neko želi istinski da posmatra situaciju u zemlji, okruženju i međunarodnim okolnostima, ona predstavlja jedino moguće rješenje.

"Očekujemo da u pogledu novih dešavanja svi imaju dovoljno državničke odgovornosti da mogu da shvate na pravi način ovu situaciju. Na Predsjedništvu ćemo razmotriti konačne odluke. Politička vlada je ona koja stoji iza političkih subjekata u parlamentu. Mi smo u procesu reformi i više puta smo rekli da smo spremni da podržimo manjinsku vladu - razmišljaćemo i o tome - ali u kontekstu posljednjih dešavanja mislimo da je politička vlada jedino rješenje. U njoj bi bile sve proevropske političke partije, koje žele da naprave iskorak u pregovorima s EU, da odblokiraju institucije... Siguran sam da na ovom fonu postoji većina u Crnoj Gori", izjavio je Eraković.

Govoreći o trenutnoj blokadi parlamenta, rekao je da je jasno da je u pitanju klasična zamjena teza.

"Ako postoji parlamentarna većina koja zahtijeva sazivanje sjednice, onda je kršenje Ustava ako joj ne izađete u susret. Nismo razgovarali o personalnim rješenjima u eventualnoj novoj vladi. Situacija se promijenila, nije ista kao u početku pregovora. Svako ko voli ovu državu treba da prepozna opasnosti...", poručio je Eraković.

Bonus video: