Dan odluke za SNP

Neizvjesno da li vrh partije ima potrebnu dvotrećinsku podršku Glavnog odbora da “progura” ideju ulaska u manjinsku vlast

43462 pregleda 102 reakcija 56 komentar(a)
Činjenica da je sjednica zakazana možda je znak da postoji dvotrećinska podrška (sa ranije sjednice GO), Foto: Luka Zekovic
Činjenica da je sjednica zakazana možda je znak da postoji dvotrećinska podrška (sa ranije sjednice GO), Foto: Luka Zekovic

Socijalistička narodna partija (SNP) trebalo bi danas na sjednici Glavnog odbora (GO) definitivno da odluči ulazi li u manjinsku vladu čije formiranje se najavljuje.

Da bi SNP učestvovao u manjinskom kabinetu, potrebno je, prema Statutu partije, da tu odluku podrži dvije trećine članova GO.

Uoči sjednice, zakazane za 15 časova u Podgorici, neizvjesno je da li vrhuška SNP-a, koja zagovara ulazak u novi model vlasti, ima potrebnu većinu da “progura” tu ideju.

Neki članovi GO s kojima su “Vijesti” juče razgovarale, nezvanično kažu da je činjenica da je sjednica nakon više odgađanja, konačno zakazana, možda znak da je rukovodstvo obezbijedilo dvotrećinsku podršku.

Ulasku u manjinsku vladu, koju je predložila koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS), usprotivio se dio članstva SNP-a, poručujući da ne želi učešće u aranžmanu kom je podršku, bez da učestvuje u njemu, najavila Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Protiv manjinske vlade posljednji je istupio nikšićki odbor SNP-a, čiji su članovi poručili da neće dozvoliti “prekrajanje izborne volje”, najavivši da će biti u Podgorici kad GO bude odlučivao.

”Naša poruka je da nećemo vladu sa DPS-om - ja je zovem Milova vlada. Na Izvršnom odboru donijeli smo jednoglasnu odluku da ne prihvatamo učešće u manjinskoj vladi. I onda na Opštinskom odboru, gdje su bili prisutni Vladimir Joković (lider SNP-a) i Dragoslav Šćekić (potpredsjednik), nisu nam dozvolili da kažemo onu ključnu rečenicu - da nam je neprihvatljivo svako rješenje gdje DPS i njegovi sateliti imaju odlučujuću ulogu”, rekao je preksinoć na protestu u Nikšiću član GO Tomislav Bulajić.

Iz SNP-a su proteklih sedmica više puta nezvanično najavljivali sjednicu GO, ali je zakazana tek pošto je mandatar za sastav nove vlade i lider GP URA Dritan Abazović dao Jokovićevoj partiji rok da odluči hoće li u manjinsku vlast.

Joković je juče agenciji MINA kazao da je Predsjedništvu SNP-a prihvatljiv ulazak u manjinsku vladu, pod uslovima koje su postavili “i uz dogovor o svakom detalju”.

On je ranije saopštio da su za SNP neka od ključnih pitanja potpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), popis stanovništva, čišćenje biračkog spiska, održavanje izbora u jednom danu, borba protiv kriminala i korupcije...

Takođe, poručio je da bi SNP, ako bi u novoj vladi bili DPS, Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP), teško prihvatio da uđe u nju.

Rukovodstvo SNP-a na čelu s Jokovićem obišlo je u prethodnom periodu gotovo sve lokalne odbore stranke, pokušavajući da pridobije njihovu podršku za ulazak u manjinski kabinet, ali je, kako su “Vijesti” pisale, dio članova nekih od njih - prije svega beranskog, nikšićkog i andrijevičkog - revoltiran tim naumom.

U članstvu ima i glasova ne samo protiv saradnje s DPS-om, već i sa GP URA i manjinskim strankama, s kojima su Joković, Abazović i CIVIS u decembru potpisali memorandum, koji su iz Demokratskog fronta (DF) nazivali “sporazumom o kapitaluciji i izdaji”, a iz Demokrata “paktom za saradnju sa DPS-om”.

Iako se još ne zna koji će sve politički akteri podržati izbor manjinske vlade ako Abazović za nju dobiju podršku opozicije, ali ne i SNP-a, pitanje je kakvu će svrhu imati s obzirom na to da će je podržavati manje od 49 poslanika, koliko je neophodno da bi se krenulo u deblokadu ključnih pravosudnih institucija.

Mandatar je prethodno najavio da će nova vlada biti oročena na godinu i da će imati nekoliko zadataka, među kojima je ključni “deblokada evropskog puta države”.

Bonus video: