Prioriteti koji dijele ili mire

Abazović poručuje da ne prihvata ucjene i očekuje da će brzo podnijeti predlog da se izabere nova izvršna vlast. SD: Možemo učestvovati u radu samo one vlade koja ima nespornu evropsku, evroatlantsku, građansku i sekularnu orijentaciju. SDP: Podrška zavisi od odgovora na temeljna vrijednosna pitanja

55073 pregleda 334 reakcija 66 komentar(a)
”Sve što želim je da imamo inkluzivnu vladu”: Abazović, Foto: Boris Pejović
”Sve što želim je da imamo inkluzivnu vladu”: Abazović, Foto: Boris Pejović

Lider Građanskog pokreta (GP) URA i mandatar za sastav vlade Dritan Abazović poručio je juče da ne prihvata pokušaje trgovine i ucjene prilikom formiranja nove izvršne vlasti i da planira pomirenje “dva pola”.

On je tako komentarisao najavu Socijalističke narodne partije (SNP) da neće u vladu sa Socijaldemokratama (SD) i Socijaldemokratskom partijom (SDP).

”Sve što želim je da imamo inkluzivnu vladu, koja je privremenog karaktera. Nakon toga idemo na izbore i ko pobijedi srećno mu bilo. Važno mi je da SNP bude dio vlade”, rekao je Abazović novinarima nakon Osmomartovskog marša u Podgorici.

On je pozdravio odluku Glavnog odbora SNP-a da uđe u vladu i poručio da je to veliki korak ka pomirenju u Crnoj Gori.

”Odluka GO je zaista istorijska jer do sada nijesmo imali situaciju da neka politička partija iz tog spektra sarađuje sa partijama iz drugog spektra”, ocijenio je Abazović.

Abazović je mandat za sastav vlade dobio prošle sedmice od predsjednika države Mila Đukanovića. Prethodno je u februaru, u Skupštini izglasano nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića i smijenjen predsjednik Skupštine Aleksa Bečić (Demokrate).

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, očekuje se da u novoj vladi budu SNP, SDP i SD. Kada je u pitanju ova posljednja partija, vjeruje se da će to biti manje eksponirani kadrovi, koje ne prate kontroverze - poput Borisa Mugoše, šefa Kluba SD-a.

Na pitanje “Vijesti” da li su spremni da uđu u vladu sa SNP-om i pod kojim uslovima, iz SD-a su odgovorili da će se o eventualnom učešću u potencijalnoj 43. Vladi izjasniti nakon što od mandatara zvanično budu upoznati sa njenim jasnim programskim i političkim prioritetima.

”Ponavljamo, SD može učestvovati u radu samo one Vlade koja ima nespornu evropsku, evroatlantsku, građansku i sekularnu orijentaciju. Dok u uslovima izraženih bezbjednosnih rizika, kojima nažalost svjedočimo, mora imati i potpunu i nedvosmislenu usaglašenost vanjske i bezbjednosne politike sa EU i NATO, te tu ne smije da bude kompromisa sa bilo kim. Jednako kao što njeni potencijalni konstituenti ne smiju imati nikakvu dilemu u vezi sa pojedinim civilizacijskim tekovinama”, poručili su iz SD-a.

Navode da jeste važna podrška od 49 poslanika i spremni su da daju doprinos da je obezbijede, ali ne po svaku cijenu.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković “Vijestima” je rekao da je stav SDP-a jasan, više puta ponovljen i nepromijenjen.

”Abazović je na prekretnici, da li izabrati evropski koncept ili će se prikloniti SNP programskim zahtjevima. Zahtjevima koji nas sukobljavaju sa EU i NATO partnerima i dodatno dijele na unutrašnjem planu. Ne možete ubrzati evropske integracije, a u ključnim politikama biti protiv, nikada jedinstvenije EU”, poručio je Zeković.

”Da li će budućoj Vladi prioritet biti pregovori sa EU ili sa SPC? Da li ćemo vanjsku i bezbjednosnu politiku usklađivati sa EU i NATO ili sa Rusijom i Bjelorusijom? Da li je prioritet pravosuđe, vladavina prava i razvoj ili nacionalno prebrojavanje? Da li će ova vlada biti otklon od politike Vlade Zdravka Krivokapića ili će i formalno imati gore ciljeve i pokušati da sprovede što ona nije uspjela? To su temeljna vrijednosna pitanja i mandatar i manjinske partije moraju izabrati između dva politička koncepta. Tada ćemo znati ima li ta politika podršku Skupštine Crne Gore”, dodao je on.

Dritan Abazović rekao je da očekuje da će u kratkom vremenskom periodu podnijeti predlog Skupštini da se izabere 43. Vlada i da je jedna od solucija da potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke (BS) zakaže sjednicu, s obzirom na to da predsjedavajući Strahinja Bulajić (DF) to odbija da uradi.

”Ako DF misli da zarobi Crnu Goru i da energetsku krizu dočekamo zatvorene Skupštine, ja tako ne mislim. To za mene nikad neće biti prihvatljivo, parlament nije vlasništvo DF-a, ni Demokrata ni GP URA. Žao mi je, razgovarao sam sa Bulajićem, jako ga cijenim, ali mislim da ovo nije logika”, kazao je Abazović.

Odluku SNP-a da uđe u pregovore oko manjinske vlade je pozdravio juče i predsjednik Force Genci Nimanbegu.

On je podsjetio i na zahtjeve svoje partije koji između ostalog uključuje izmjenu i dopunu zakona o državnoj imovini, donošenje zakona o Morskom dobru, kao i osiguranje mandata zagarantovanih za Albance u Crnoj Gori.

”Odgovora na naše zahtjeve još nema”, rekao je Nimanbegu.

Vukić: Mandate možemo vratiti samo građanima

Poslanik SNP-a Dragan Vukić kazao je Vijestima da je Mandićeva izjava o vraćanju mandata smiješna.

”Mi smo učestvovali na izborima kao partija. To su naši mandati. Mi nemamo nikakvu obavezu da vraćamo bilo kome mandate, osim narodu. Naravno, ako budu izbori”, rekao je Vukić.

Knežević prijeti kolegi krivičnom prijavom

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić pozvao je juče poslanike SNP-a i njenog lidera Vladimira Jokovića da vrate poslaničke mandate koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

On je na konferenciji za novinare rekao da je, znajući istorijat te partije, insistirao da SNP bude na listi koalicije ZBCG, jer je vjerovao da ne može biti sumnjivi partner u toj koaliciji, ali da je GO na prevaran način odlučio da sa DPS formira novu Vladu.

Istakao je da se DPS vraća na velika vrata na političku scenu i drži ključne poluge u budućoj pretpostavljenoj Vladi, iako su se 30. avgusta građani izjasnili da DPS ode sa vlasti.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević pozvao je Demokrate da se dogovore oko dalje institucionalne i vaninstitucionalne borbe i formiraju organizacioni odbor.

Knežević je rekao da smatra da je, ukoliko se ne može postići dogovor u okviru parlamentarne većine i pronaći model zasnovan na rezultatima izbora od 30. avgusta, najbolje da se formira široka tehnička vlada, koja će organizovati prijevremene parlamentarne, lokalne i predsjedničke izbore.

Istakao je da će protiv potpredsjednika Skupštine Ervina Ibrahimovića podnijeti krivičnu prijavu ako zakaže sjednicu parlamenta.

Bonus video: