Sigurno je samo da se DPS ne vraća

Nova prvi put na beranske izbore ne izlazi sa SNP-om. Iz lokalnog odbora Jokićeve partije ubijeđeni da vlast bez njih neće moći da se formira. Nepoznanica je novoformirani pokret “Berane sad”

18853 pregleda 358 reakcija 40 komentar(a)
”Za budućnost Berana”, Foto: Tufik Softić
”Za budućnost Berana”, Foto: Tufik Softić

Nešto manje od dvadeset dana pred redovne lokalne izbore u Beranama, izvjesno je jedino da se Demokratska partija socijalista (DPS) u toj opštini teško može vratiti na vlast, ali i vrlo neizvjesno kako će izgledati ta vlast i ko će je sve činiti, odnosno čiji nosilac liste će biti budući predsjednik opštine.

To je sada funkcioner Socialističke narodne partije (SNP), koja je i u prethodnom mandatu imala čelnika opštine.

Na lokalnim izborima 27. marta prvi put, naime, poslije velikog izbornog uspjeha iz 2014. godine i ponovljenog 2018, Socijalistička narodna partija i Nova srpska demokratija ne nastupaju zajedno.

Dok SNP na izbore izlazi samostalno, Nova srpska demokratija ušla je u predizbornu kolaiciju sa DNP-om, PZP-om i Radničkom partijom pod nazivom “Za budućnost Berana”.

Na istoj sjednici na kojoj je oborena Vlada Zdravka Krivokapića, na inicijativu DPS i GP URA došlo je do usvajanja izmjena i dopuna zakona o lokalnoj saamoupravi sa ciljem objedinjavanja izbora u 14 opština, i već je bilo izvjesno da će izbori u ove dvije opštine biti odloženi. Međutim, na dan kada je ozvaničeno da DPS na Cetinju ide u opoziciju poslije 17 godina, Milo Đukanović je, međutim, Skupštini vratio Predlog izmjena i dopuna zakona o lokalnoj samoupravi na ponovno odlučivanje.

U takvoj atvosferi i iščekivanju – hoće, neće, odnosno – biće, neće biti, u Beranama su svi učesnici izbora, njih osam, liste predavali posljednja dva dana prije isteka zvaničnog roka.

Iz svih centrala partija i pokreta koje su predale liste za lokalne izbore i koje su ušle u trku za neko od 35 odborničkih mjesta u SO, još niko ne izlazi sa zvaničnim projekcijama o mogućem ishodu izbora, odnosno pojedinačnom broju mandata.

Juče, na konferenciji za novinare, na kojem je predstavljen program koalicije “Za budućnost Berana”, to nije učinio ni prvi na toj listi, Vuko Todorović (NSD).

Na pitanje “Vijesti” da li je rano da se prognozira rezultat, on je odgovorio da je još uvijek rano, i da bi to moglo da se učini za desetak dana.

Todorović je, međutim, kazao kako se nada da će sa dosadašnjim partnerima u vlasti praviti i neku buduću koaliciju.

Vlast u Beranama je 2014. godine, kada su uspjeli da smijene DPS, vršila koalicija “Zdravo Berane” koju su činili SNP i DF.

Ta koalicija je, pojačana Demokratskom Crnom Gorom, uspjela da porazi DPS i na redovnim izborima 2018. godine, uprkos ogromnom pritisku i zloupotrebi resursa sa tadašnjeg državnog nivoa.

Sada su, čini se, sve oči uprte u Socijalističku narodnu partiju i to kako će se njihova odluka o ulasku u manjinsku vladu, odraziti na lokalne izbore u Beranama, gdje su do sada, poslije DPS-a, bili pojedinačno najjača i najbrojnija partija, koja je davala predsjednika opštine.

Iz lokalnog odbora te partije u susret izborima su optimisti i, kako se može nezvanično čuti, sasvim su ubijeđeni da vlast bez njih neće moći da se formira, “kako bi neki dojučerašnji partneri priželjkivali”.

Ono što je nepoznanica u Beranama je novoformirani pokret “Berane sad”, koji su otvoreno podržali odlazeći premijer Zdravko Krivokapić, i ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović, prisustvujući i govoreći na njihovom prvom skupu.

Za nekoliko lista koje nastupaju samostalno, Ujedinjenu Crnu Goru, Pravu Crnu Goru, i pokret “Berane ima alternativu” nepoznanica je da li će preći census, tako da DPS računa da bi se njihovi rasuti glasovi mogli preliti toj partiji koja će biti pojedinačno najjača. Sasvim je, međutim, sigurno da se neće preliti toliko da ih vrati na vlast.

Oni su sa bivšim i sadašnjim kolaicionim partnerima, SD-om, BS-om i LP-om, do sada imali 17 odborničkih mjesta, a ovog puta se samo postavlja pitanje za koliko će mjesta pasti.

Na lokalnoj političkoj sceni u Beranama u toku su predizborna preigravanja i prestrojavanja, koja su još uvijek maglovita, dok učesnici izborne trke ne počnu za desetak dana da izlaze sa projekcijama.

Bonus video: