Eskobar za "Vijesti": Crna Gora ostaje privlačna meta Putinu

Ruski predsjednik ne prihvata da zemlje treba da imaju mogućnost da same biraju spoljnu politiku i da prave sopstvene saveze, njegov rat protiv Ukrajine je rat protiv te premise, a ista ideologija je ono što pokreće Kremlj da uspori i spriječi evroatlantske integracije Balkana

60876 pregleda 785 reakcija 202 komentar(a)
Morate se zapitati za šta je Putin sposoban negdje drugo, uključujući i Zapadni Balkan: Eskoba, Foto: US Embassy
Morate se zapitati za šta je Putin sposoban negdje drugo, uključujući i Zapadni Balkan: Eskoba, Foto: US Embassy

Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu zbog čega Sjedinjene Američke Države (SAD) i evroatlantski partneri treba da unaprijede kolektivne napore da se suprotstave neprijateljskim akcijama predsjednika Rusije Vladimira Putina, ocijenio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On za “Vijesti” kaže da ista pogrešna ideologija pokreće Kremlj da uspori i spriječi evroatlantske integracije Balkana.

”Putin ne prihvata poredak zasnovan na pravilima koja vladaju svijetom od Drugog svjetskog rata da zemlje treba da imaju mogućnost da biraju sopstvenu spoljnu politiku i da prave sopstvene saveze. Njegov rat protiv Ukrajine je rat protiv te premise. Ta ista pogrešna ideologija je ono što pokreće Kremlj da uspori i spriječi evroatlantske integracije Balkana”, rekao je Eskobar odgovarajući na pitanje koliko je jak uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu.

Ratna razaranja u Ukrajini
Ratna razaranja u Ukrajinifoto: Reuters

Prema njegovim riječima, Rusija je dugo bila destabilizujuća sila i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu, na primjer “podržavajući pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. i stalne napore da se podstaknu tenzije u Bosni i Hercegovini”.

”Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu. Sjedinjene Države koje rade sa evroatlantskim partnerima treba da unaprijede naše kolektivne napore da se suprotstave Putinovim neprijateljskim akcijama, posebno upotrebi hibridnog ratovanja, kao što su sajber napadi i dezinformacije”, kazao je Eskobar.

Podsjeća da su organizacije za nadzor medija kritikovale ruske medije Russia Today (RT) i Sputnjik koje sponzoriše Rusija zbog, kao navodi, obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija.

”Crna Gora treba da slijedi vođstvo EU i da u potpunosti primijeni sankcije na RT i Sputnjik, koji šire opasne dezinformacije i propagandu u pokušaju da opravdaju Putinov ničim izazvan rat”, rekao je Eskobar.

Sjedinjene Države su, kako je kazao, sa zadovoljstvom vidjele da sve vlade Zapadnog Balkana podržavaju Ukrajinu i glasaju za specijalnu rezoluciju Generalne skupštine UN protiv ruske invazije.

Vlada Crne Gore, koja se pridružila sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije, još nije donijela potrebne odluke da bi ih sprovela u praksi. Crna Gora je od 4. marta zatvorila vazdušni prostor za ruske avione, ali nije zabranila ruske državne medije.

Vlada se još nije izjašnjavala po pitanju zamrzavanja ruske imovine u Crnoj Gori.

Početkom prošle sedmice Vlada Ruske Federacije uvrstila je Crnu Goru na spisak stranih država i teritorija koje “vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba”. Na listi je od zemalja regiona i Sjeverna Makedonija. Na listi nema Kosova koje je uvelo sankcije Rusiji, ali čiju nezavisnost Moskva ne priznaje.

Pored zemalja članica Evropske unije, među kojima su Slovenija i Hrvatska, a odranije i SAD, na toj listi su i Australija, Albanija, Andora, Velika Britanija, Island, Kanada i Lihtenštajn. Na listi su i Mikronezija, Monako, Novi Zeland, Norveška, Japan, Južna Koreja, San Marino, Singapur, Tajvan (Kina), Švajcarska i Ukrajina.

Region da pozove Putina na odgovornost

Eskobar kaže da vjeruje da je konstruktivan dijalog između političkih aktera i civilnog društva od suštinskog značaja i da će pomoći Crnoj Gori i regionu da ostvare svoje aspiracije.

”Istovremeno, apelovao bih na sve na Zapadnom Balkanu da pozovu predsjednika Putina na odgovornost zbog njegove odluke da stvori nehumane patnje narodu Ukrajine, od kojih mnogi imaju duboke veze sa Rusijom i od kojih mnogi takođe ispovijedaju duboku pravoslavnu vjeru. Kako se ova humanitarna katastrofa odvija, dok se broj civilnih žrtava povećava, morate se zapitati, za šta je Putin sposoban negdje drugo, uključujući i Zapadni Balkan”, rekao je Eskobar komentarišući Rezoluciju koju je usvojio Evropski parlament prošle sedmice.

Rezolucijom EP, između ostalog, izražava se zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve u zemljama poput Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine da promoviše Rusiju kao zaštitnika tradicionalnih porodičnih vrijednosti i ojača odnose između države i crkve.

Bonus video: