Đukanović: Povjeravanje mandata Abazoviću dokaz je emancipacije Crne Gore

Kako je Abazović danas mandatar, rekao je da bi u budućnosti to mogao biti Bošnjak, Hrvat ili Srbin

36102 pregleda 759 reakcija 56 komentar(a)
Đukanović, Foto: Screenshot/Youtube
Đukanović, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je večeras da je povjeravanje mandata Dritanu Abazoviću da formira vladu Crne Gore dokaz emancipacije Crne Gore.

"Da ga ne vidim kao premijera, ne bih ga predlagao za mandat, to je jasno. Nema dileme da je Demokratska partija socijalista rekla da je spremna da podrži manjinsku vladu, da joj se ne sviđa ovaj model, da preferira političku vlast, ali smo svjesni da je u ovom trenutku teško doći do konsenzusa oko ovog rješenja i da smo stoga spremni da podržimo manjinsku vladu samo uz jedan uslov", kazao je on u ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV.

Taj uslov je prema njemu da svi politički ciljevi, politički prioriteti ove vlasti moraju biti u skladu sa suštinskom proevropskom i proatlantskom politikom Crne Gore.

"Ako tako jeste, onda nema sumnje da ćemo i u trenutku izbora manjinske vlade u parlamentu podržati takvu vladu. Okolnost koju navodite, da je Dritan Abazović kandidat za premijera Crne Gore, potvrđuje ono što sam vam ranije rekao. Crna Gora se ozbiljno emancipuje kao društvo", rekao je Đukanović.

Kako je Abazović danas mandatar, rekao je da bi u budućnosti to mogao biti Bošnjak, Hrvat ili Srbin.

"Tako da ova mjesta nisu rezervisana za Crnogorce. Crna Gora je država građana, unutar nje postoji mnogo partija, kako građanskih, tako i nacionalnih. Pokazalo se u jednom trenutku da je nemoguće formirati vlast bez učešća Građanskog pokreta URA, na čelu sa Dritanom Abazovićem, a smatram da je to kvalitet Crne Gore koji niko nije dovodio u pitanje", kazao je on.

Kazao je da Abazovića čak ni stranke koje su sebe videle kao srpske nacionalističke stranke nisu dovodile u pitanje zbog njegove nacionalnosti.

Bonus video: