Vladina komisija: Usvojen paket sankcija Rusiji, na spisku Putin, Mišustin, Lavrov, Kadirov, Medvedev...

Da bi odluka stupila na snagu, Vlada mora da je potvrdi

109452 pregleda 328 reakcija 279 komentar(a)
Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore, kojom predsjedava portpredsjednik Vlade Dritan Abazović, usvojila je jednoglasno paket sankcija Rusiji koji je prethodno usvojio Savjet Evropske unije (EU).

Između ostalog sankcije se odnose na 696 ruskih državljana, kao i na finansijske institucije, imovinu, promet i distribuciju dobara…

Na spisku su, između ostalih, predsjednik Rusije Vladimir Putin, premijer Mihail Mišustin, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokoljcev, portparol kremlja Dmitrij Peskov, predsjednik ruske Republike Čečenije Ramzan Kadirov, bivši predsjednik Rusije i aktuelni potpredsjednik Ruskog vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

Sankcije važe i sa direktoricu Direktorata za informisanje i štampu u Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije Mariju Zaharovu, kao i ministra ekonomskog razvoja Maksima Rešetnikova.

"Kao centralna figura državne propagande, promovisala je slanje ruskih trupa u napad na Ukrajinu", piše u obrazloženju sankcija za Zaharovu.

Sankcije se odnose i na Dmitrija Grigorenka, potpredsjednika Vlade Ruske Federacije i šefa kabineta Vlade. Na spisku je i potpredsjednik Vlade za infrastrukturni i regionalni razvoj Ruske Federacije Marat Husnulin.

Na spisku su i Igor Sečin, glavni izvršni direktor ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, Nikolaj Tokarev, glavni izvršni direktor ruskog naftnog i plinskog preduzeća Transnjeft.

Na spisku su i Banka Rusije i osiguravajuća kompanija SOGAZ...

Na spisku su 53 ustanove, institucije i "separatističke" organizacije.

Agencija za internet istraživanje pod sankcijama je od 23. februara tekuće godine. Obrazloženo je da je to ruska kompanija koja se bavi aktivnostima uticaja putem interneta za račun Rusije.

"Krajnji cilj je manipulacija javnim mnjenjem".

Istog dana na spisak sankcionisanih stavljene su Ruska i Promsvajzbank.

"Promsvjazbank je banka u državnom vlasništvu, koja daje finansijsku podršku odbrambenom sektoru i ruskoj vojsci, koja je odgovorna za masivno slanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, kao i za prisustvo ruske vojske na Krimskom poluostrvu. Promsvjazbank radi po direktnim instrukcijama predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i time daje finansijsku i materijalnu podršku ruskim donosiocima odluka odgovornim za destabilizaciju istočne Ukrajine i nelegalnu aneksiju Krima. Promsvjazbank radi i na Krimu", piše u obrazloženju.

Na spisku je i osnivač i vlasnik "Volgagrup" Genadij Timčenko, za kojeg je obrazloženo da je Putinov dugogodišnji prijatelj, a sankcije se odnose i na ruske generale koji učestvuju u ratu.

Da bi odluka stupila na snagu Vlada mora da je potvrdi.

Bonus video: