DPS potonuo, vlast moguća i bez SNP-a (INFOGRAFIK)

Preliminarni rezultati partija pokazuju da će DPS zasigurno ostati u opoziciji, dok je otvorena mogućnost da se prvi put nakon osam godina formira vlast bez SNP-a. Iz DF-a uslovljavaju potencijalnu saradnju sa SNP-om njihovim odustajanjem od ulaska u manjinsku vladu

78457 pregleda 279 reakcija 114 komentar(a)
Manji odziv birača obilježio izbore u Beranama, Foto: Luka Zeković
Manji odziv birača obilježio izbore u Beranama, Foto: Luka Zeković

DPS je doživio krah na juče održanim lokalnim izborima u Beranama - pokazuju preliminarni podaci partija.

Lista “Da za Berane i Crnu Goru”, koju je predvodila ta stranka, osvojila je oko 3.800 glasova, što je 2.500 manje nego na parlamentarnim izborima održanim u avgustu 2020. godine, a čak 4.300 manje nego na lokalnim izborima 2018.

Lista “Da za Berane i Crnu Goru” (u kojoj su osim DPS-a, BS, SD i LP) osvojila je devet mandata, SNP sedam, “Za budućnost Berana (NSD, DNP, PzP, RP) šest, Demokrate šest, lista “Berane sad” (koju su podržali premijer Zdravko Krivokapić i ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović) četiri, Prava Crna Gora dva i Ujedinjena Crna Gora jedan mandat.

Preliminarni rezultati govore da će DPS zasigurno ostati u opoziciji u Beranama, dok je otvoreno mogućnost da se prvi put nakon osam godina formira vlast bez SNP-a, koji je od 2014. imao čelnog čovjeka opštine.

Demokrate su u Beranama uspjele da ostvare značajan rast od hiljadu glasova u odnosu na avgustovske izbore i više od 500 u odnosu na izbore 2018.

SNP je dobio 2.820 glasova, “Za budućnost Berana” 2.563, “Berane sad” 1.597, Prava Crna Gora 816, a Ujedinjena Crna Gora 686, što je ukupno 1.500 glasova manje nego što je koalicija “Za budućnost Crne Gore” imala na parlamentarnim izborima.

Lista SNP-a, NSD i Ujedinjene imala je 6.450 glasova prije četiri godine, što je nekoliko stotina glasova više nego što su zbirno osvojile juče.

Prema podacima partija, pravo glasa juče je iskoristilo oko 64 odsto upisanih birača, što je gotovo deset odsto manje u odnosu na lokalne izbore 2018.

Lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je da u Beranama više ništa neće zavisiti od DPS-a i SNP-a.

”Ta antidemokratska većina na državnom nivou sad zajedno može imati maksimum 16 mandata. S druge strane je 19 mandata, tako da je i manjinska vlada doživjela politički debakl u Beranama”.

Bečić je naveo da se nastavlja “strmoglavi pad” DPS-a koji je doživio “politički brodolom” u Beranama i Ulcinju.

”Demokratska Crna Gora je ostvarila rast od 110 odsto u Beranama u odnosu na parlamentarne izbore, povećali smo i broj odbornika u odnosu na lokalne izbore za 50 odsto. U Ulcinju smo ostvarili rast od 170 odsto, osvojili oko osam procenata podrške i potvrdili da su Demokrate snažna građanska partija”.

Poslanica DF-a Jelena Božović kazala je da će koalicija “Za budućnost Berana” pregovarati o formiranju vlasti sa svim strankama, osim sa DPS-om.

Poručila je da će pregovarati i sa SNP-om ako ta partija odustane od ulaska u manjinsku vladu.

”Partije i koalicije koje se protive koncpetu manjinske vlade imaju više od 60 odsto glasova u Beranama. S druge strane, ako SNP digne ruku za manjinsku vladu - nećemo razgovarati s njima. Vrlo je mala podrška birača za takav koncept. Na tome ćemo insistirati”.

Nosilac liste “Berane sad” Mladen Premović, poručio je da je iz Berana jasno poslata poruka protiv manjinske vlade, i da misli da postoji većina za formiranje vlasti u tom gradu bez SNP-a.

On je naveo da niko za kraće vrijeme nije ostvario bolji rezultat od liste koju je predvodio.

”Mislim da niko od nas nije dostojanstvenije vodio kampanju. U nama su svi prepoznali neprijatelje... SNP je, zajedno s DPS-om, politička prošlost Crne Gore”, naglasio je Premović, dodajući da kao koalicione partnere vidi DF, Demokrate, Ujedinjenu i Pravu Crnu Goru.

Nosilac liste SNP-a Tihomir Bogavac, saopštio je da je siguran da će i naredne četiri godine predsjednik Opštine Berane biti iz te stranke.

”Pozivam tradicionalne koalicione partnere da sjednemo, razgovaramo, sažmemo programe u jedno i krenemo naprijed u naredne četiri godine”, rekao je on, dodajući da se u predizbornoj kampanji “igralo prljavo” protiv SNP-a.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković, saopštio je da je lista “Da za Berane i Crnu Goru” ubedljivi pobjednik izbora u tom gradu.

Naveo je da nijedna pojedinačna lista neće moći sama da formira vlast, i da je DPS otvoren “za saradnju sa svima koji dijele antifašističke vrijednosti”.

Glasačko pravo u Beranama imalo je 23.535 birača, koji su glasali na 56 birališta.

Izborni dan protekao je uglavnom mirno za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, koji su prošli u znaku incidenata, upada u štabove, optužbi za izborne malverzacije...

Poslanica DF-a Božović tvrdila je da je juče u Beranama uhapšen aktivista DPS-a Fahrudin Dervišević, i “da se sumnjiči za kupovinu lične karte u naselju Talum”.

Ona je rekla da su potvrdu za hapšenje dobili iz policije.

Iz policije su pak “Vijestima” kazali da je Dervišević pozvan u svojstvu građanina, da se od njega uzima izjava i da još nema kvalifikacije krivičnog djela.

Beranski odbor DPS-a saopštio je da je juče popodne priveden jedan njihov aktivista, dodajući da su članovi i simpatizeri DPS-a “meta policijske represije”.

Predsjednik OIK-a Berane Vladimir Obradović, saopštio je da je prigovor koji su dobili tehničke prirode i da nije doveden u pitanje izborni proces: ”Jedno lice je ušlo s medicinskom maskom na biralište i traženo je da skine masku radi identifikacije. Lice je to učinilo i iskoristilo pravo glasa, a smatra da mu je ugrožena sloboda...”.

Policija: Izborni dan protekao mirno

Iz Uprave policije (UP) saopšteno je da je izborni dan i u Beranama i Ulcinju protekao mirno, i da nije bilo registrovanih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom izbornih prava.

Dodaju da do 20 časova službenici policije u Beranama i Ulcinju nisu uhapsili bilo koga.

”Službenici UP su u Ulcinju, preduzimajući redovne policijske aktivnosti, legitimisali pet osoba i od pet građana prikupili obavještenja (pri čemu su trojica bili među legitimisanima), a u Beranama su od šest osoba prikupili obavještenja u svojstvu građana, legitimisali dvije osobe i izvršili jedan pretres stana”.

Joković: Ne pristajemo na ucjene, razgovaraćemo sa svima

Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je “Vijestima” da ta stranka nikad nije pristajala, niti će pristajati na ucjene.

”Ako neko želi bez SNP-a da formira lokalnu vlast bilo gdje, mi se tome nećemo protiviti. Građani Berana su pokazali rast SNP-a, jer smo u prošlom sazivu Skupštine Opštine imali šest mandata, sad imamo sedam... Druga stvar, ne mogu nam prigovarati što hoćemo da formiramo manjinsku vladu oni koje DPS podržava tamo gdje njima odgovara. Ako u jednoj opštini DPS podržava jednog predsjednika, to nije promjena izborne volje građana, a ako bi isto to bilo na državnom nivou, ako nije u interesu onih koji to tako tumače, onda je to promjena izborne volje građana. SNP želi dogovor, ali ne želi uslovljavanje”.

Joković
Jokovićfoto: Luka Zeković

Rekao je da će SNP “nastaviti svojim putem” i razgovarati “sa svima ako žele s nama”.

”Ne želimo ni sa kim da ulazimo u konflikt i da pogoršavamo odnose, ali ono što se dešavalo u ovoj kampanji i takav pritisak na SNP - nikad nigdje nijedna partija nije preživjela. SNP je ovim današnjim rezultatom u Beranama pokazao da je nesalomljiv, da ima najčvršće biračko tijelo, da je ozbiljan, nezaobilazan faktor na političkoj sceni Crne Gore, tako je sad, tako će biti i ubuduće”.

Bonus video: