RP: Perović po nalogu Jovanića potrčala da spasi stečajnu mafiju...

"Podsjećanja radi, Perovićka je kao sudija Osnovnog suda, u ponovnom postupku oslobodila Jovanićevog kuma Žarka Ostojića zatvorske kazne u trajanju od jedne godine zbog krađe novca u Vrhovnom sudu"

4735 pregleda 11 komentar(a)
RP, Foto: Radnička partija
RP, Foto: Radnička partija

Radnička partija (RP) saopštila je danas da je "miješanje ASK (Agencija za sprečavanje korupcije) u rad Ministarstva pravde koji je nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o stečaju (ZOS) predvidio provjeru znanja stečajnih upravnika, još jedan u nizu primjera da je ASK zarobljena institucija u kandžama mafije".

"Vijesti" su juče objavile da stečajni upravnici moraju da polažu ispit pred Komisijom Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, ali se pred provjeru njihovog znanja u taj proces umiješala ASK, koja ispituje da li u tome ima ugrožavanja javnog interesa.

Povezani članci

31. Mart 2022.

Čuvaju fotelje ili javni interes?

Prema izmijenjenom Zakonu o stečaju u članu 25d, Ministarstvo je bilo u obavezi da formira Komisiju za provjeru znanja stečajnog upravnika, što je detaljno razrađeno nedavno izmijenjenim Pravilnikom o programu i načinu polaganja ispita.

"Po nalogu svog starog druga predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, direktorica ASK Jelena Perović je potrčala da spasi stečajnu mafiju i oduži se svojim starim ortacima za sve ono što su dosada učinili za nju kroz likvidaciju firmi njene rodbine i prijatelja, od kojih je i sama imala dobru apanažu. Podsjećanja radi, Perovićka je kao sudija Osnovnog suda, u ponovnom postupku oslobodila Jovanićevog kuma Žarka Ostojića zatvorske kazne u trajanju od jedne godine zbog krađe novca u Vrhovnom sudu. Žarko Ostojić je stečajni upravnik koji se često pominje po malverzacijama u najjačim firmama. Trenutno ga zbog Primorke Bar istražuje Više tužilaštvo u Podgorici. Zbog nestanka novca u Vrhovnom sudu je bio tada osumnjičen i sam Jovanić koji je tužiocu čak i priznao da je uzimao novac, ali ga je potom Milo Đukanović po molbi zajedničkih rođaka oslobodio odgovornosti i uzeo pod svoju komandu", ističe se u saopštenju RP.

Oni su dodali da "preuzimanjem Privrednog suda, Jovanić po nalogu ali i za svoj račun sa družinom krčmi državnu imovinu na uštrb države i radnika".

"Nemali je broj predmeta u kom se njegovi ljudi bahate i odbijaju izmirenja dužnika prema povjeriocima, uglavnom radnika kako bi spriječili obustavu stečaja jer družbi više odgovara prodaja imovine od koje uzimaju svoj dio, a nadležni tužioci žmure na sve to. Stečajnu masu prodaju u bescjenje, a i to malo sredstava koje ostaje za namirenje raznose napumpavanjem raznih faktura svojih advokata, vještaka, procjenitelja i ostalih . Njegovi upravnici predsjedniku plaćaju čak i luksuzna ljetovanja i zimovanja, kao i gozbe po restoranima. Za svo to vrijeme, radnici protestuju, pišu dopise, kume i mole nadležne, no nema ko da ih čuje nažalost. Dok se oni bogate, radnička klasa propada. Ostaje da vidimo hoće li nova garnitura nastaviti po starom. Radnička partija budno motri na sve procese i neće stajati skrštenih ruku", zaključuje se u saopštenju partije na čijem je čelu Maksim Vučinić.

Bonus video: