Pribilović: Hoće li u nedjelju na izborima u Srbiji glasati crnogorski poslanici i ministri?

Poslanica DPS-a je podsjetila da više poslanika i onih koji su bili kandidati za poslanike na prethodnim parlamentarnim izborima u našoj državi, "protivno Ustavu i zakonu, imaju dvojno državljanstvo i Crne Gore i Srbije, i upisani su u biračke spiskove susjedne zemlje"

13654 pregleda 31 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Suzana Pribilović upitala je da li će u nedjelju na izborima u Srbiji glasati pojedini crnogorski poslanici i ministri koji "imaju dvojno državljnastvo".

To pitanje se, kako kaže, postavlja nakon što su čelni ljudi pojedinih partija "kojima je susjedna država bliža od svoje", javno podržali određene predsjedničke kandidate i izborne liste za nedjeljne izbore u Srbiji, ali i pita se da li će glasati u Crnoj Gori na mjestima na kojima biračke listiće sjutra ubacuju srpski državljani.

Pribilović je podsjetila da više poslanika i onih koji su bili kandidati za poslanike na prethodnim parlamentarnim izborima "protivno Ustavu i zakonu, imaju dvojno državljanstvo i Crne Gore i Srbije i upisani su u biračke spiskove susjedne zemlje".

"Milun Zogović, Simonida Kordić, Vladimir Dobričanin, Milo Božović, Rade Ranitović, Vladimir Pavićević, samo su neki od njih. U srpskom biračkom spisku izdvaja se i ime ministra Milojka Spajića koji je, prema ranijim novinskim navodima, crnogorsko državljanstvo stekao rođenjem a srpsko prijemom 25. januara 2009. godine, dok je u aprilu prošle godine imao i dvojno prebivalište u Beogradu i Podgorici, čime je grubo kršio Ustav i pravni poredak države Crne Gore", navodi se u njenom saopštenju.

Kako ističe, nedjeljni izbori će za ministra Aleksandra Stijovića, "koji takođe ima dvojno državljanstvo, predstavljati pravi izazov jer postoji bojazan da se nakon Senegala i Bugarske o trošku građana ponovo uputio na neke nove turističke destinacije, pa time se dovodi u pitanje da li će sjutra obaviti svoju građansku dužnost koju duguje Srbiji".

Pribilović je saopštila da Zakon o crnogorskom državljanstvu ne omogućava dvojno državljanstvo, a da se u članu 24, kako kaže, decidno navodi da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo, sa izuzetkom onih koji su drugo državljanstvo stekli prije juna 2006. godine.

"Osim što brojni politički prvaci i na ovaj način brutalno krše važeće crnogorske propise, oni time pokazuju da imaju i rezervnu državu, a da im je Crna Gora samo usputna stanica na njihovom putu ličnog prosperiteta i urnisanja naše države", kazala je Pribilović.

Bonus video: