Glasačima obećavali poslove u ime DUA?

Ulcinjanin Sabin Isljaimović na saslušanju u policiji tvrdi da su hemijske olovke sa kamerom na dan izbora dijeljene po nalogu Cana Zenke, sina predsjednika Demokratske unije Albanaca

41778 pregleda 108 reakcija 12 komentar(a)
”Neka nadležni rade svoj posao, ništa drugo”: Mehmet Zenka, Foto: BORIS PEJOVIC
”Neka nadležni rade svoj posao, ništa drugo”: Mehmet Zenka, Foto: BORIS PEJOVIC

Ulcinjanin Agron Goni Bajraktari navodno je po nalogu aktiviste Demokratske unije Albanaca (DUA) i sina njenog predsjednika Mehmeta Zenke - Cana Zenke, agitovao za tu partiju na dan ponovljenih lokalnih izbora na jednom biračkom mjestu, nudeći glasačima pomoć nakon obavljenog posla.

To je na saslušanju u policiji ispričao Ulcinjanin Sabin Isljaimović, koji je snimljen kako od Bajraktarija uzima hemijske olovke sa kamerom, blizu glasačkog mjesta, u srijedu 6. aprila kada su u Totošima ponovljeni izbori.

Na olovkama je navodno, kako je ranije objašnjeno, postojala kamera kojom je trebalo da se fotografiše glasački listić, kako bi se potvrdilo da su ti građani na biračkom mjestu podržali DUA.

Izbori su ponovljeni zbog neregularnosti, a nakon glasanja nije došlo do promjene u broju mandata iako je bilo procijena da bi lista “Za novi početak” mogla dobiti mandat više jer joj je nedostajalo par desetina glasova.

Inače, dva dana prije ponavljanja glasanja u javnosti je izbio navodni snimak političke korupcije, na kome se čuje kako funckioneri liste “Za novi početak” obećavaju novac građanima u zamjenu za podršku.

Demokratska partija socijalista bila je najagnilnija u zahtjevima da se to istraži. Sve to dešavalo se u situaciji kada je Zenka već javno obećao da će o formiranju nove vlasti razgovarati sa Forcom i DPS-om iako su Ulcinjani najveću podršku dali listi “Za novi početak”.

U policijskom zapisniku u koji su Vijesti imale uvid piše kako je Isljaimović inspektorima rekao i da je telefonom pozvao Cana Zenku, nakon što je na portalima vidio snimak na kom je zabilježeno kako mu Bajraktari predaje hemijske:

”Pitao sam, izrevoltiran, zašto je i kako taj video-snimak izašao u javnost, na šta mi je on saopštio da će sve biti u redu i da se ne brinem”.

Upitan da prokomentariše tvrdnje Isljaimovića, Mehmet Zenka je za Vijesti kazao da je njegov sin član Opštinskog odbora DUA i da je više nego normalno da radi za stranku: “Još više ako je moj sin”.

Novinaru je napisao i da njega mnogo interesuje “odakle to da su hemijske sa kamerama”.

Na dan kada su izbori ponovljeni, ulcinjski Odbor Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) objavio je snimak na kom se vidi kako Bajraktari Isljaimoviću predaje hemijske olovke.

”Na snimku je riječ o hemijskoj olovci sa kamerom. Na ovaj način se vidi ko kupuje glasove sa modernom tehnologijom. Pozivamo tužilaštvo da ispita slučaj”, objavila je tada ulcinjska URA. Zenka je rekao Vijestima da su oni “vazda na usluzi glasačima, kako prije tako i poslije izbora”.

”Upravo u tome je naša snaga, iako nekima to nikako ne ulazi u glavu pa svoje prljavštine žele pripisati drugima. Neka nadležni rade svoj posao, ništa drugo”, napisao je Zenka u odgovoru.

Isljaimović je policajcima ispričao da ga je u noći između 5. i 6. aprila, oko tri sata poslije ponoći, Bajraktarević kontaktirao preko Fejsbuka.

”Znam od ranije da on radi nešto za političku partiju DUA... Oko tri sata napisao mi je da mi se obraća po prethodnom dogovoru sa Canom Zenka, koji je sin lidera političke partije DUA Mehmeda Zenke, a kojeg ja znam od ranije. Tom prilikom mi Agon takođe kaže daa će me kontaktirati sjutradan, tačnije 6. aprila na dan izbora u Ulcinju, i da će mi objasniti šta tačno želi od mene”.

Objasnio je i da je tog dana, oko 13 časova, kada se probudio, preko mesindžera pitao Bajraktarija gdje će se naći, a da su se potom sreli iza zgrade u kojoj se nalazi biračko mjesto na kom su se ponavljali izbori.

”Kazao mi je da je potrebno da pronađem i vrbujem što više ljudi koji bi glasali za opciju pod rednim brojem 1, tačnije za političku partiju DUA...da će mi zauzvrat pomoći i da mi neće ostati dužni. Tada mi se obraća riječima: ‘Ti si naš brat, pomoći ćemo ti što god treba’, što sam ja shvatio da će mi oni pomoći u finansijskom smislu ili u vidu nekog budućeg zaposlenje”, piše u policijskom zapisniku, u koji Vijesti imaju uvid.

Koalicija “Za novi početak” osvojila je 14 mandata na redovnim lokalnim izborima u Ulcinju održanim 27.marta. Lista koalicije DPS i Bošnjačke stranke, prema tim podacima, osvojila je 6 mandata, koliko je osvojila i koalicija DUA i DCSG, Forca je osvojila pet mandata, a Demokratska Crna Gora dva mandata.

Ulcinjski parlament broji 33 odbornika što znači da je većina 17, koju trenutno imaju DUA-DSCG, DPS-BS i Forca. To je u više navrata javno potvrdio lider DUA Mehmed Zenka, rekavši da bi sporazum između te tri liste mogao biti završen za dan.

Posebne hemijske za zaokruživanje DUA

Ulcinjanin je policajcima opisao hemijske koje mu je Bajraktari dao prije glasanja, objasnivši da nijesu mogle da se pale “na klik”. Inspektorima je rekao da je Bajraktari tražio da oni koje bude vrbovao da glasaju, baš tim olovkama zaokruže broj na listiću.

”Primijetio sam da hemijske ne mogu da se pale i gase na klik sa gornje strane, već da je oštri dio hemijske gdje izlazi mastilo bio konstantno izvučen i nije mogao da se vraća na klik”, kazao je Isljamović.

Objasnio je da je tada Bajraktari, prije nego mu je dao hemijske, zadržao malo vrh svake rukom, te da mu je odmah vratio jednu, dodajući da može da utiče samo na dvije osobe - svoje roditelje.

Po sopstvenom priznanju to je i učinio, a nakon što su mu roditelji glasali za DUA, vratio je hemijske Bajraktariju.

Bonus video: