Lekić: SD neće dizati ruke u Skupštini

Potpredsjednica Socijaldemokrata kaže da su odbili resore u Vladi, parlamentu, EPCG-u, CEDIS-u, koje su im nuđene u "pijačnoj atmosferi"

14731 pregleda 57 reakcija 58 komentar(a)
Lekić, Foto: SD
Lekić, Foto: SD

Socijaldemokrate (SD) sigurno neće dati podršku vladi i parlamentu onako kako su sad planirani poručila je potpredsjednica te partije Milica Lekić, tvrdeći da su te dvije institucije sada projektovane tako da budu “pod opsadom retrogradnih snaga”, odnosno Socijalističke narodne partije (SNP).

Ona je to rekla “Vijestima”, odgovarajući na pitanje da li će SD, ukoliko ne bude dio nove vlade, biti spreman da je podrži u Skupštini kakvu je spremnost najavila Demokratska partija socijalista.

Potpredsjednica SD je dodala i da se sa liderom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem razgovaralo o formiranju tehničke vlade umjesto manjinske, ali ne “u kategorijama prihvatanja i odbijanja ponuda”

”Ona jeste pominjana u razgovorima koji su vođeni sa brojnim političkim akterima, jednako koliko i izbori i sve druge opcije... Mi smo od početka govorili da su izbori najčistije i najpravednije rješenje, ali smo ušli u priču oko manjinske vlade zbog svijesti da je izbore potrebno pripremiti, a da smo istovremeno u totalnoj blokadi evropskog puta. Ne zaboravimo, zahvaljujući ekspertskoj vladi, koja je takođe predlog sadašnjeg mandatara.

No, kako je vrijeme prolazilo, shvatali smo da će ova vlada biti građanska taman koliko je ova prethodna bila ekspertska, a da će, da stvar bude gora, i parlament, a moguće i ANB, biti na udaru i izloženi kompromitaciji osjetljivih informacija sa ovakvim kadrovanjem. Ako bi situacija ostala takva, a nadamo se da neće jer bi to bila katastrofa za nacionalne interese ove države, onda su izbori svakako bolja opcija od ove agonije”, rekla je funkcinerka SD.

Komentarišući posljednje informacije da SD vjerovatno neće biti dio nove vlade, ona je objasnila zašto je SNP za njih neprihvatljiv saveznik.

”Ako situacija ostane kakva je sada, a to je “poklanjanje” SNP-u Vlade, a povrh toga i parlamenta, dakle faktički pola države, SD nikako ne može biti dio toga, niti podrška takvom konceptu vlasti. Koja je sve, samo ne građanska. Nije ovdje riječ o SNP-u, njihova je politika takva kakva je, što se nas tiče pogrešna i retrogradna evo decenijama, ali i to je legitimno. Riječ je o tome da vi takvoj partiji, koja tzv. evropsku Vladu gradi na izjavi da je najvjerniji sljedbenik politike Momira Bulatovića, partiji po kojoj se “crnogorska nacija prvi put pominje u okupiranom Cetinju 1942. godine”, istoj onoj koja nema hrabrosti da izglasa rezoluciju o Srebrenici, partiji koja je ušla u parlament preko liste DF-a, te partiji koja je protiv NATO-a, dajete da vodi skupštinu zemlje članice NATO-a, a samim tim i mogućnost blokiranja svih NATO odluka u Savjetu za odbranu i bezbjednost, kao i dominantnu ulogu u Vladi”, rekla je ona.

Lekićeva kaže da “SNP ne vodi porodični biznis, pa da se ne smiju pitati zašto im je Srebrenica toliki problem, pa je izbacuju iz svakog sporazuma koji treba da se potpiše”.

Upitana da li je tačno, kao što se spekulisalo, da je mandatar iz SD tražio osobu koja je bliska partiji a ne iz njenog vrha, što je za njih bilo neprihvatljvo, ona je rekla:

“Razgovaralo se o pojedinim resorima u Vladi, poziciji u parlamentu, rukovođenju EPCG-om, CEDIS-om…, i to na način koji je neozbiljan, da ne kažem primjereniji pijačnoj atmosferi. Da su uloge bile obrnute, i te kako bi se pričalo o tome da SD trguje pozicijama i prodaje mjesta po dubini na jedan nedostojan način”.

Ona tvrdi da toj partiji nije cilj, kako navodi, uhljebljivanje. U tom slučaju, dodaje, prihvatili bio državna preduzeća koja “ista ona većina koju je URA do juče držala na vlasti, obilato koristi za partijska zapošljavanja”

”Nijesmo (prihvatili), jer nam je cilj bila građanska vlast, a ne ona u kojoj su građanske partije ‘ikebana pomirenja’”, dodala je potpredsjednica Socijaldemokrata.

Čemu cirkus ako nema većine za izbore u pravosuđu

Milica Lekić kaže da je dvotrećinska većina, koja je potrebna za izbore u pravosuđu, bila razlog formiranja manjinske vlade:

”Ako je kvalifikovana većina od 49 poslanika od početka definisana kao osnovni razlog i uslov formiranja manjinske vlade kako bi se odblokirali ključni procesi i institucije, postavlja se pitanje: šta se krije iza ovog cirkusa oko sastavljanja manjinske vlade, ako u Skupštini opet nema 49 ruku?

I zašto se, kad je koncept 49 već propao, uporno insistira ne na vrednosnoj evropskoj i evroatlantskoj većini od 44, nego na SNP-u po svaku cijenu. Možda je najbolji odgovor na to pitanje da njen predsjednik na sjednici opštinskog odbora svoje partije u Beranama, pominjao nagovor nekih “važnih regionalnih igrača”. Ko su ti “igrači” i zašto su ga nagovarali, nije teško zaključiti”, kaže sagovornica.

Bonus video: