Mafija od pravosuđa stvorila Divlji zapad

Stradaju samo nevini, dok se kriminalci liječe u Kliničkom centru, kaže Boris Bogdanović. Hapšenje posljedice obračuna između političko-kriminalnih klanova unutar DPS-a, smatra Nebojša Medojević

39285 pregleda 90 reakcija 40 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hapšenje bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice pokazuje spregu vrha pravosuđa i mafije, ali i uliva nadu da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih, kazali su predstavnici političkih partija koji su pozdravili akciju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Predsjednik Kluba poslanika “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović rekao je za “Vijesti” da je pravosuđe, “kako se ovih dana i potvrđuje”, u prethodnih nekoliko decenija bilo u značajnom dijelu spregnuto sa mafijom, ali ne samo nosioci pravosudnih funkcija, već i nosioci političkih funkcija.

”Mafija je od pravosuđa stvorila Divlji zapad u kom su jedino mjerilo pravde lični odnosi i lični obračuni. Ali za razliku od obračuna kod OK korala, u našoj Crnoj Gori stradaju samo nevini ljudi, dok se kriminalci sa izmišljenim i identičnim dijagnozama (depresija svijesti) liječe u Kliničkom centru Crne Gore i u zdravstvenim institucijama van zemlje, po dogovoru sa pojedincima iz nadležnih organa matične države optuženog za najteža krivična djela”, kazao je Bogdanović.

”Mafija od pravosuđa stvorila Divlji zapad”: Bogdanović
”Mafija od pravosuđa stvorila Divlji zapad”: Bogdanovićfoto: SAVO PRELEVIC

On je dodao da to potvrđuje i činjenica da je vlast u Crnoj Gori srušena onog trenutka kad je Skupština, zahvaljujući Demokratama, izabrala potpuno nezavisan Tužilački savjet.

”Osnovano sumnjamo da je do transfera GP URA i Socijalističke narodne partije, zvanog ‘21 milion’ došlo upravo zbog saznanja da će nezavisni državni organi krenuti u lov na krupne ribe”, kazao je Bogdanović.

Poručio je da tome i svjedoči misteriozna posjeta Ljubu Bigoviću u zatvoru Spuž, ulcinjska afera “Snimak 2”, brojne sumnje o kupovini glasova u Beranama i krivični procesi koji se vode protiv jednog broja lica iz ove Opštine, a koji su povezani sa visokim lokalnim funkcionerima.

Hapšenje bivše predsjednice Vrhovnog suda, u Građanskom pokretu URA vide kao dobru stvar, koja još jednom pokazuje blagotvornost promjena koje su se desile prije dvije godine, jer nedodirljivih više nema.

”Želimo da vjerujemo da će se cijeli postupak oko Vesne Medenice sprovesti u skladu sa zakonima i da će pravda biti zadovoljena”, rekli su za “Vijesti” iz GP URA.

Poručuju da su bezbjednosni organi, tačnije policija, odradila svoj dio posla, a oči svih građana Crne Gore, koji su željni pravde, uprte su u Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

”Promjene koje su se dogodile u toj državnoj instituciji pružaju nadu da će se postupak na valjan način okončati do kraja. Svako ko se ogriješio o zakone države Crne Gore treba da odgovara, a posebno one ličnosti koje su obnašale ili obnašaju visoke državne funkcije”, rekli su iz GP URA.

”DPS treba zabraniti kao političko krilo mafije”: Medojević
”DPS treba zabraniti kao političko krilo mafije”: Medojevićfoto: Luka Zeković

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da je Vesna Medenica 20 godina bila čelnica tužilaštva i pravosuđa koje je dobijalo pozitivne ocjene i čestitke EU i SAD, a sad se hapsi kao jedan od šefova narko i duvanske mafije.

Prema njegovim riječima, ovakva i slična selektivna hapšenje će se dešavati kao posljedice obračuna između političko-kriminalnih klanova unutar DPS-a, a ne kao dio osmišljene strategije i jasne političke volje da se država otrgne iz smrtonosnog zagrljaja mafije.

”Sve dok DPS ima politički uticaj na vršenje vlasti, štitiće mafiju i opstruisati svaku borbu protiv nje. Zato DPS treba zabraniti kao političko krilo mafije, sve funkcionere koji su bili involvirani u kriminal i korupciju treba uhapsiti, i opljačkanu imovinu vratiti državi”, poručio je Medojević.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je rekao da se nakon određenih hapšenja, posebno juče, vidi ko je blokirao pregovore u oblasti vladavine prava.

On je to kazao na okruglom stolu “Crna Gora između dva izvještaja Evropske komisije - Ima li napretka?”, govoreći da pojedine NVO plasiraju, a “prevaziđeni DPS prenosi lažne informacije” da je proces integracija usporen za mandata ove Vlade.

Konjević
Konjevićfoto: Boris Pejović

Lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević rekao je da niko ne može da bude iznad zakona.

“Svako ko je eventualno radio stvari koje su suprotne pravnom sistemu za to mora da odgovara. Jednako tako, ne smijemo dozvoliti da javnost sudi mimo institucija koje su za to zadužene”, kazao je Konjević agenciji Mina.

On tvrdi da bi Tužilaštvo, koje je organ gonjenja, trebalo najprije da se izjasni i tako smanji spekulacije.

Iz Radnička partija (RP) saopštili su da pozdravljaju akciju novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića “u nadi da šalje poruku da zaista nema nedodirljivih”.

Konstatuju da je javnost bila šokirana navodima Sky prepiske njenog sina Miloša Medenice sa njenim tjelohraniteljem koji se nalazi u istražnom zatvoru zbog trgovine narkoticima: “Čak i one koji su mislili da ih više ništa ne može iznenaditi”.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić poručuje da je Vesna Medenica “samo jedan od stubova piramide na čijem vrhu stoji Milo Đukanović koji ovih dana ruši skupštinsku većinu i formira novu manjinsku vladu pod svojim nadzorom, podrškom i rukovodstvom”.

Bonus video: