Ulcinj i Berane čekaju pregovore o vladi

Formiranje lokalne vlasti u Beranama i Ulcinju još nije na pomolu, zvanični rezultati nisu objavljeni pa ne teku ni rokovi

29933 pregleda 33 reakcija 10 komentar(a)
Demokratskom frontu nude mjesto predsjednika opštine: SNP, Foto: Luka Zekovic
Demokratskom frontu nude mjesto predsjednika opštine: SNP, Foto: Luka Zekovic

Formiranje lokalne vlasti u Beranama i Ulcinju još nije na pomolu, a partije učesnice izbora nemaju razloga ni za žurbu, reklo je više sagovornika.

Rokovi za konstituisanje vlast nisu ni počeli da teku jer zvanični rezultati nisu objavljeni, a takođe ishod pregovora umnogome će zavisiti od razvoja situacije oko formiranja manjinske vlade na državnom nivou.

To će se prije svega ticati Berana, gdje se oko mjesta predsjednika opštine nadgornjava na relaciji Demokrate - Demokratski front i Socijalistička narodna partija.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Demokrate od DF-a traže mjesto predsjednika opštine, a SNP tu poziciju nudi DF-u. Front i Demokrate imaju po šest mandata a SNP sedam, i njen zvaničnik je do sada vodio opštinu.

Na izborima koji su u te dvije opštine održani 27. marta, nijedna partija nema apsolutnu većinu da samostalno formira vlast.

Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutu opština propisano je da je skupština konstituisana izborom predsjednika, za šta je rok 60 dana od objavljivanja zvaničnih rezultata izbora. Još mjesec je propisano za izbor predsjednika opštine.

Rok od 60 dana se računa od dana objave zvaničnih rezultata izbora u “Službenom listu”, što se do juče nije dogodilo.

Iz “Službenog lista” “Vijestima” su nezvanično saopštili da im iz Opštinske izborne komisije Ulcinj zvanični rezultati izbora nisu dostavljeni, dok im je iz beranske u četvrtak dostavljena validna dokumentacija. Prije toga su iz beranskog OIK-a, kako je pojašnjeno iz “Službenog lista”, dostavili podatke bez pečata, pa im je dokumentacija vraćena na dopunu.

Predsjednik OIK Berane Vladimir Obradović je kazao da su materijal “Službenom listu” poslali i prije rokova.

Obradović
Obradovićfoto: Miljana Kljajić

“Još 4. aprila smo poslali materijal ‘Službenom listu’. Oni su, zatim, tražili neku dopunu, i mi smo i to odmah poslali. Zašto rezultati jos nisu objavljeni, ne znam. Raspitivao sam se i ja, i u petak mi je rečeno da će biti objavljeni u prvom narednom ‘Službenom listu’”, kazao je Obradović.

Predsjednik OIK Ulcinj Vladimir Popović nije odgovarao na pozive i poruku novinara “Vijesti”.

U beranskoj Novoj srpskoj demokratiji, koja je na posljednjim izborima bila stožer koalicije Za budućnost Berana, kažu i da su poslije prvih kontakata i razgovora svi na početnim pozicijama, dok su iz SNP-a saopštili da u pregovorima koji su do sada vođeni nije postignut bilo kakav konkretan dogovor.

Ove dvije političke grupacije su na lokalnim izborima ostvarili najveći broj glasova. SNP-u je do osmog mandata falilo dvadesetak glasova, a koaliciji Za budućnost Berana negdje oko trideset za sedmi mandat.

Kao i ova koalicija, i Demokratska Crna Gora osvojila je šest mandata. Četiri mandata osvojila je lista Berane sad, Prava - dva, i jedan Ujedinjena Crna Gora. Demokratska partija socijalista je sa 17 pala na devet mandata.

Ključ formiranja lokalne vlasti je u rukama Nove srpske demokratije, koja bi mogla praviti većinu sa grupacijom partija bez SNP-a.

Ni u Ulcinju nema naznaka kada će biti formirana lokalna vlast, ali će sjednica na kojoj će biti odbornicima verifikovani mandati, najvjerovatnije biti održana u petak.

Nosilac liste “Za novi početak” Omer Barjaktari kazao je da je situacija komplikovana i da zvaničnih pregovora nema. “Očekujemo da za nekih desetak dana bude nešto konkretno”, rekao je Bajraktari.

Bajraktari
Bajraktarifoto: URA Ulcinj

On je kazao da je bilo nekih nezvaničnih pregovora, navodeći da su najviše razgovarali sa Forcom, koju smatraju “poželjnim partnerom”.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka rekao je da ostaje pri svemu što je ranije izjavio i da nema šta da doda. On je ranije istakao da za njih dolaze u obzir prije svega Forca, kao nacionalna stranka i tradicionalni partner DPS-a.

Na izborima u Ulcinju najviše mandata -14, od ukupno 33, osvojila je koalicija “Za novi početak”, na čelu sa Građanskim pokretom URA.

Druga po broju osvojenih mandata je lista Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačka stranka je osvojila 6, koalicija Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza 6, Forca 5 i Demokrate dva mandata.

Bonus video: