Krivokapić: Ključni cilj vlade je da se privremena mjerila u poglavljima 23 i 24 prevedu u završna

Iz Generalnog sekretarijata Vlade rekli su da je, u kontekstu aktuelnog geopolitičkog trenutka i uticaja na politiku proširenja EU, konstatovano da je uz poštovanje principa regate, pozicija Crne Gore jasna u smislu najnaprednjeg kandidata u procesu

5364 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

Tokom francuskog predsjedavanja Savjetu Evropske unije (EU) treba intenzivirati institucionalni i administrativni odgovor na aktuelne obaveze iz evropske agende, posebno na planu vladavine prava, poručeno je sa sjednice Kolegijuma za pregovore.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je premijer Zdravko Krivokapić, koji je predsjedavao sjednici, naglasio da je ključni cilj Vlade da privremena mjerila u poglavljima 23 i 24 prevedu u završna.

"U svjetlu reperkusija ukrajinske krize na evropsku perspektivu naše zemlje, ukazano je da posebno tokom francuskog predsjedavanja Savjetu EU treba intenzivirati institucionalni i administrativni odgovor na aktuelne obaveze iz evropske agende, posebno na planu vladavine prava", kaže se u saopštenju.

Time će se, kako se navodi, potvrditi zajednička posvećenost procesu evropske integracije i pojačati angažman prema državama članicama EU, što je istovremeno i jedna od dodatnih prednosti novog pristupa u pregovorima, pretočenog u revidiranoj metodologiji proširenja.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade rekli su da je, u kontekstu aktuelnog geopolitičkog trenutka i uticaja na politiku proširenja EU, konstatovano da je uz poštovanje principa regate, pozicija Crne Gore jasna u smislu najnaprednjeg kandidata u procesu.

“Stoga je, u susret objavi nonpejpera Evropske komisije o stanju u vladavini prava, neophodno pojačati napore u poglavljima 23 i 24 u cilju ubrzanja neophodnih reformi, a u skladu s Akcionim planom za adresiranje preporuka EK”, kaže se u saopštenju.

Kolegijum je zaključio da će blagovremeno adresiranje preporuka evropskih partnera doprinijeti da crnogorsko društvo osjeti značajan podstrek za dalju demokratizaciju i benefite koje članstvo sa sobom nosi.

U radu Kolegijuma učestvovali su i glavna pregovarača Zorka Kordić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i predstavnici ministarstava vanjskih, unutrašnjih poslova i finansija i socijalnog staranja.

Bonus video: