Abazović razgovarao sa Donfrid: Saradnja sa SAD u borbi protiv korupcije daće rezultate

"Vaša vizija je snažna i vjerujemo da je budućnost Crne Gore u EU. Dajemo punu podršku vašem integracionom putu", kazala je Donfrid

23643 pregleda 36 komentar(a)
Donfrid i Abazović, Foto: Gov.me
Donfrid i Abazović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 29.04.2022. 22:56h

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države nastavljaju snaženje partnerstva, u čemu će poseban fokus biti jačanje odnosa u oblasti vladavine prava i ekonomske saradnje dvije države saveznice, zaključak je sa zvaničnog sastanka premijera Dritana Abazovića i pomoćnice američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid.

Donfrid zajedno sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Balkan, Gabrijelom Eskobarom, boravi u Crnoj Gori u okviru petodnevnog boravka u zemljama Zapadnog Balkana.

"Čestitamo Vam izbor za predsjednika Vlade. Sjedinjene Američke Države su posvećene izgradnji snažnijeg partnerstva između dvije države. Vaša vizija je snažna i vjerujemo da je budućnost Crne Gore u EU. Dajemo punu podršku vašem integracionom putu", kazala je Donfrid, saopšteno je iz kabineta premijera.

Dritan Abazović
foto: Gov.me

Donfrid je, kako se dodaje, istakla da SAD pozdravljaju uvođenje sankcija Crne Gore Rusiji i smatraju da je to dobar primjer zajedničkog djelovanja na geopolitičkoj pozornici NATO partnera.

Abazović se zahvalio na podršci koju SAD u kontinuitetu pruža Crnoj Gori i istakao da je počastvovan posjetom visoke američke zvaničnice i njenog tima tokom prvog radnog dana njegovog Kabineta.

"Želimo da se naše partnerstvo osnažuje i produbljuje. Želimo da rezultati koje ostvarimo na polju vladavine prava ubrzaju naš integracioni put ka EU. Sigurni smo da će saradnja sa SAD-om u borbi protiv korupcije dati rezultate", kazao je Abazović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Abazović je, navodi se u saopštenju, ukazao da je njegova intencija da u narednom periodu otvori politički dijalog, koji bi rezultirao deblokadom pravosudnih institucija i imenovanjem njihovih čelnika u punom mandatu.

Dritan Abazović
foto: Gov.me

"Crna Gora ima priliku da pokaže sasvim drugačije lice, gdje će temelji politike biti zasnovani na borbi protiv korupcije na visokom nivou i ekonomskom rastu. Ideološke razlike u Vladi smatram velikom šansom i perspektivom za Crnu Goru i ovo je način da naučimo da radimo zajedno, kako bi ideološki različiti politički subjekti počeli da sarađuju u cilju interesa naše države. Razlike su dobar način za stvaranje nove političke vrijednosti u Crnoj Gori, a mi smo i više nego spremni za takve izazove", rekao je Abazović.

U saopštenju se navodi da je Abazović naglasio da će inicirati da, zajedno sa ostalim liderima Zapadnog Balkana, posjeti Kijev i na taj način pruži otvorenu podršku Ukrajini i njenom narodu.

"Crna Gora želi poboljšati odnose sa susjednim državama i biti zemlja koja će biti primjer stabilnosti na Zapadnom Balkanu", zaključio je Abazović.

Na sastanku se takođe razgovaralo o nastavku saradnje u oblasti ekonomije i vladavine prava.

Delegaciju SAD koja boravi u Podgorici, pored Donfrid i ambasadorke SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Ranke, čine i ambasador EUCOM Adam Sterling, Eskobar, pukovnik EUCOM Endrju Mek, komandir EUCOM Holger Mišel Vagner i šef političkoekonomske sekcije u Ambasadi SAD u Crnoj Gori Skot Periš. Američke zvaničnike, zajedno sa premijerom Abazovićem dočekao je i ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić.

Bonus video: