Konatar: Sjutra Skupština, na dnevnom redu predlog za smanjenje akciza na gorivo i PDV-a na osnovne namirnice

"Čeka nas dosta posla, nastavljamo put ka boljoj Crnoj Gori", napisao je Konatar na Tviteru

28067 pregleda 56 komentar(a)
Konatar, Foto: Luka Zeković
Konatar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.05.2022. 15:14h

Predsjednik kluba poslanika Crno na bijelo (CnB) i potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar saopštio je danas da sjutra nastavljaju sjednicu Skupštine Crne Gore i da su na dnevnom redu - predlog za smanjenje akciza na gorivo i predlog za smanjenje poreza na dodatu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice.

"Sjutra nastavljamo sjednicu Skupštine Crne Gore. Na dnevnom redu su predlog za smanjenje akciza na gorivo, predlog za smanjenje PDV-a za osnovne životne namirnice. Kako smo i ranije kazali tu smo da radimo za dobro građana. Čeka nas dosta posla, nastavljamo put ka boljoj Crnoj Gori", napisao je Konatar na Tviteru.

Kako je Konatar pojasnio "Vijestima", plan je da Komisija za ekonomsku politiku i Vlada sjutra usvoje predloge izmjena ovih zakona, i da ih po hitnom postupku pošalju Skupštini.

Cilj je, kako je naveo, da se ovi predlozi što prije usvoje, nakon što su dva mjeseca čekali u fioci, i da njihova primjena počne što je prije moguće, kako bi se snizile cijene goriva i osnovnih namirnica.

Predlozi su da se akciza za gorivo smanji za 40 odsto, PDV na brašno i ulje sa sedam odsto na nulu, a na so sa 21 na sedam odsto.

Bivša Vlada je ove predloge usvojila 4. marta i poslala Skupštini, ali zbog blokade rada Skupštine nisu zakazivane sjednice. Prama pravilnicima o radu Skupštine nakon izbora nove Vlade svi predlozi bivše Vlade koji su bili u proceduru se povlače. Zbog toga nova Vlada mora ponovo da ih usvoji i pošalje Skupštini.

Sljedeće usklađivanje cijena goriva je u ponedjeljak 9. maja, ali nije izvjesno da će se do tada završiti sva procedura kako bi se nove cijene računale sa 40 odsto nižim akcizama.

Bonus video: