Odbor dao zeleno svjetlo za odgađanje izbora

Poslanik Demokratskog fronta je rekao da je odlaganje izbora bježanje od izborne volje i da je zakon nevalidan. Istakao je da su u DF-u saznali da se ovakav plan spremao od novembra, i unutar parlamentarne većine.

42679 pregleda 33 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2022. 16:22h

Odbor za politički sistem je predložio Skupštini da usvoji dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se odložilo održavanje lokalnih izbora u više opština za 30. oktobar ove godine.

Podržali su ga poslanici DPS, SDP, URA i SNP. Ostali članovi odbora iz drugih partija nisu bili u sali tokom glasanja.

Predsjednik odbora Momo Koprivica je porucio da ako se usvoji "ovaj akt samovolje", Demokrate nece ucestvovati u radu Odbora za izbornu reformu.

Nakon sto je Draginja Vuksanovic Stankovic (SDP) trazila repliku na izjavu Koprivice,pa potom odustala, Koprivica je kazao "da puca iz prazne puske".

"Puska je prazna a Skaj aplikacija puna",rekao je.

Poslanica SDP -a ga je pitala na sta insinura,zaprijetivsi da ce ga tuziti.

"Nikad ja nisam pucala iz prazne puske. Kad sam ja zapucala i Vlada je posla"

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović kazao je da je Vlada od juče počela da pada i da će potrajati nekoliko mjeseci, s obzirom da je poslednjim dešavanjima u bezbjednosnom sektoru, pokazana evidentna veza policije i mafije.

"Potreban je dogovor snaga koje su čiste, koje nemaju veze sa kriminalom. Ovo što se poslednjih dana dešava je udar na dio DPS-a, zna se kojeg",rekao je Bulatović na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Na Odboru se raspravlja o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se odložilo održavanje lokalnih izbora u više opština za 30. oktobar ove godine.

Šef kluba Crno na bijelo (CnB) Miloš Konatar je u ime predlagača kazao da nema jednog šefa kluba koji nije potpisao ovakav predlog zakona za objedinjavanje i odlaganje izbora.

"Tekst nije nikakva novost i ovakav predlog je u interesu građana Crne Gore", rekao je Konatar.

Poslanički klubovi Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP), “Crno na bijelo” (URA i CIVIS), Bošnjačke stranke (BS) i Socijaldemokratske partije (SDP), dostavili su Skupštini 28.aprila inicijativu kojom se traže dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se odložilo održavanje lokalnih izbora u više opština za 30. oktobar ove godine.

Konatar
Konatarfoto: Boris Pejović

Dopunama predloga Zakona traži se odlaganje izbora u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, glavnom gradu Podgorici i u skupštini opštine Golubovci - opštine u okviru glavnog grada.

Đukanović je do sada raspisao izbore za Bijelo Polje i Šavnik za 12. jun, a ranije je za 5. jun vanredne u Budvi, Tivtu, a redovne u Plužinama i Žabljaku. Izbore u Podgorici raspisao je za 19. jun, a do kraja jula trebalo je da raspiše izbore u još nekoliko opština.

Kao razloge zbog kojih traže izmjene poslanici su podsjetili da na tome insistiraju i sa evropskih adresa, te da je u izmijenjenom društveno-političkom ambijentu, uz očekivanu deblokadu institucija, neophodno intenzivirati rad Odbora za sveobuhvatnu izbomu reformu, radi stvaranja normativnog okvira za održavanje svih lokalnih izbora u Crnoj Gori u jednom danu, uvažavajući preporuke OEBSa/ODIHR-a.

Milosava Paunović (SNP) kazala je da toj partiji nije u interesu odlaganje izbora u pomenutim opštinama,ali da će ostati dosledni i glasati za njega.

Predrag Bulatović (DF) je rekao da nova većina, nije većina dijaloga nego "većina brutalnog političkog gaženja".

Istakao je da je za ostvarenje cilja da se održe izbori u jednom danu potrebno pokrenuti dijalog u Odboru za izbornu reformu, kroz Zakon o izboru odbornika.

On je rekao da je odlaganje izbora bježanje od izborne volje i da je zakon nevalidan.

Istakao je da su u DF-u saznali da se ovakav plan spremao od novembra, i unutar parlamentarne većine.

To, kako je rekao, sve vodi u dalju radikalizaciju političkih odnosa.

Konatar je pozvao Bulatovića da ne idu u radikalizaciju, navodeći da je to najmanje potrebno i da za to nemaju razloga.

"Radi se o istom tekstu koji smo ranije zajedno branili", rekao je Konatar.

Nikolić: Izborom nove vlade se stabilizuju prilike u zemlji

Andrija Nikolić (DPS) je rekao da se izborom nove vlade stabilizuju prilike u zemlji.

"Ideja o objedinjavanju izbora ima za cilj i da oživi rad Odbora za izbornu reformu. Treba sprovesti reviziju biračkog spiska. Što se DPS -a tiče, sve smo rekli potpisom na predlog zakona", kazao je Nikolić.

Njegov partijski kolega Miloš Nikolić rekao je da vjeruje da će parlamentarna većina, čiji je DPS konstituent i najveći dio, biti većina dijaloga i da će do njega doći kroz Odbor za izbornu reformu.

Povodom afera, rekao je da očekuje od pravosudnih organa da odrade svoj posao.

Predrag Bulatović je parlamentarnoj većini ponudio da se otvori dijalog kako bi se kroz izmjene Zakona odbornika i poslanika, izbori objedinili i održali u junu.

Povodom dešavanja u bezbjednosnom sektoru, rekao je da očekuju saslušanje novog SDT "kako bi vidjeli šta će da radi".

"Od jula su prisutne te afere, kada je SDT bio Milivoje Katnić" .

Vladimir Martinović (Demokrate) je podsjetio da je ranije tražio informacije za policajca Ljuba Milovića, koji se pominje u dokumentima Europola, kako od plate od 300 eura ima ogroman novac na računu.

On je rekao da ga ne čudi što je "kvazi premijer" podržao ovakvo rješenje o obdjedinjavanju izbora. Istakao je da je ovakvo rješenje bijeg od izbora ali da od poraza ne mogu pobjeći.

Milačić: Predlogom se uvodi pravna nesigurnost

Predsjednik Prave Marko Milačić rekao je da se ovim zakonom kasapi Ustav, kao sto je "Belivuk kasapio ljude".

"Ovim predlogom se uvodi pravna nesigurnost. Na osnovu čega možemo da vjerujemo da će tad izbori biti održani".

On je pozvao građane i da se, ako se ovo izglasa, napravi organizacioni odbor i krene u zrele proteste da bi spasili djecu od organizovane kriminalne grupe koja " doživljava renesansu".

Povodom saopštenja u kojem je URA navela da Aleksa Bečić i Boris Bogdanović udruženi sa svojim prirodnim ideološkim partnerima iz desnice, ovog puta u vidu Marka Milačića žele da odgovornost oko afera vezanih za policijske službenike Petra Lazovića i Ljuba Milovića pripišu bezbjednosnom sektoru i Dritanu Abazoviću, Milacic je poručio da ne štiti kriminal.

Milačić
Milačićfoto: Boris Pejović

"Sram vas bilo kad kažete da ja štitim kriminal. Vi da mi kažete koji ste sad sa tim kriminalom. I taj kriminal vas je prevario, Đukanović se neće povući, već će se opet kandidovati na predsjedničkim izborima".

Istakao je da je desnica DPS i da im se URA pridružuje.

On je rekao da sumnjaju da su aferu o policajcu Kneževiću namjerno izbacili dva dana prije, znajući da će se sve ovo objaviti sa Lazovićem i ostalima.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da ovaj predlog zakona dijametralno drugačiji od njihovog predloga od prošle jeseni.

"Ovdje se radi o odlaganju a ne objedinjavanju izbora... Zaboravili ste i odbornicima u ovim SO da produzite mandat, pa ce do oktobra kada ste planirali izbore,biti bez legitemiteta i formalnog legaliteta".

Njegov partijski kolega Danilo Saranovic rekao je da se ovim zakonom sprovodi farsu, pravno nasilje i brutalno gazenje Ustava i ugrozava rad Odbora za izborno zakonodavstvo i sprecava dijalog.

Odbor podržao i izmjene Zakona o državnoj upravi

Odbor za politički sistem podržao je i Predlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj upravi koji je uputio šef poslaničkog kluba URE Miloš Konatar, a kojim se predlaže da ministarstva umjesto dva, mogu imati po tri državna sekretara.

Protiv tog predloga je bio poslanik predsjednik Odbora Momo Koprivica (Demokrate), kao i poslanik SD-a Boris Mugoša, a za izmjene su glasali poslanici DPS, SDP, URA i SNP.

"Razlog za donošenje ovog zakona sadržan je u spečificnosti organizacije, pa je u cilju efikasnijeg vršenja poslova neophodno stvoriti preduslove za bolju koordinaciju i nadzor kako bi se postigla puna efikasnost i efektivnost državne uprave", naveo je Konatar kao razlog za donošenje zakona.

On je objasnio da se ukupan broj državnih sekretara ovim izmjenama zakona neće mijenjati jer će šest ministarstava imati po tri sekretara, šest po dva, a šest po jednog državnog sekretara.

Poslanik Mugoša je stava da je predlog zakona neprimjeren i neodgovoran. Naveo je da je nelogično da se u najglomaznijoj Vladi u istoriji istovremeno povećava broj državnih sekretara.

"To će proizvesti ogromne troškove. U ovakvo sastavu Vlade nikakve potrebe nema da svako ministarstvo ima dva ili tri državna sekretara. Po nekoj mojoj računici maksimalno 22 ili 23 državna sekretara treba da imaju ovih 18 ministarstava. To je 10 do 12 nepotrebnih državnih sekretara. Kad ste birali ministre trebali ste da birate ministre koje poznaju materiju", naveo je između ostalog Mugoša.

Bonus video: