Abazović: Izgleda da se Đukanović više ne ponaša kao predsjednik DPS

"Očigledno je da postoji neki šum između njega i poslanika DPS", rekao je Abazović

100747 pregleda 122 komentar(a)
Abazović, Foto: Boris Pejović
Abazović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je, komentarišući to što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje Skupštini Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, da izgleda da se on sada više ne ponaša kao predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS).

"Ako gledamo sa tog aspekta mislim da je to dobro, ali ako gledamo sa aspekta neke elementarne logike onda stvarno ne znam šta da kažem... Mislim da ima čudniu koordinaciju sa svojim poslanicima", rekao je Abazović nakon svečanosti, koju je organizovala Asocijacija menadžera.

Abazović je naveo da će Skupština ponovo usvojiti dopune zakona, ako neko ne promijeni mišljenje, kojim je predviđeno da se lokalni izbori održe najkasnije do 30. oktobra.

Đukanović je danas vratio na ponovno odlučivanje Skupštini Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.

Skupština je juče usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se odlažu izbori u više crnogorskih opština.

Za razlog hitnosti stupanja na snagu Zakona danom objavljivanja u Službenom listu, glasalo je 45 poslanika, a 16 ih je bilo protiv.

Upitan da odgovori koje su kvalifikacije Sava Kentere za izbor za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Abazović je kazao da on prema njegovom saznanju u nije bio u nijednom formalnom odnosu sa bilo kojom partijom do sada.

Dritan Abazović
foto: Ivan Ivanović

Dodao je da Kentera ima zavidnu karijeru, da je bio predsjednik Atlantskog saveza koji ima posebnu ulogu svuda u svijetu, i da je na toj poziciji izgradio međunarodne odnose, te da ne vidi ništa sporno u njegovom izboru, kao i da je on odgovoran za njegov rad.

Dodao je da će u narednom periodu biti novih imenovanja koja će možda izazvati negativnu reakciju kod političkih neistomišljenika i javnosti.

Abazović je govoreći o navodima Europola da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kavačkog krimijanlog klana kazao da je jedina institucija koja može da vrednuje dokaze Tužilaštvo, a ne on niti Uprava policije.

Abazović je kazao da se ne bavi istragom, već da može samo da ima mišljenje.

Dritan Abazović
foto: Ivan Ivanović

"Ne možemo ljude bez dokaza niti da optužimo niti hapsimo. U momentu kada se ispostavi da se nešto desilo, policija će postupati krajnje profesionalno, skladno naredbama državnog tužilaštva. Dok te naredbe ne bude bilo, policija ne može da uradi ništa", rekao je Abazović i najavio da će sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost prisustvovati vršiteljka dužnosti (v.d.) vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović i glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović koji će iznijeti svoje zahtjeve, šta im je potrebno za istragu i rad.

Kazao je i da je policajac Ljubo Milović od 2018. godine neraspoređen, te da nije bio ni u novom sektoru bezbjednosti.

"Petar Lazović je zaposlen u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), bio je dogovorima prethodnih direktora Dejana Peruničića i Uprave policije Veselina Veljovića privremeno raspoređen u Upravu policije, a u ANB se vratio 2021. godine", rekao je Abazović.

Abazović je pohvalio jučerašnji stav Demokratskog fronta koji je iskazao spremnost da učestvuju u izboru određenih funkcija vezanih za sudsku vlast kao i spremnost u vezi izbornih reformi.

"Kada je riječ o Demokrata njihova politika mi je u kontinuitetu potpuno nejasna... Ta politika je pokrenuta kada je trebalo da se promijeni tužilački savjet, a to se zbog njih nije desilo. Mislim da tu ima nekih elemenata, ali neću da optužujem ljude...", rekao je Abazović i dodao da Demokrate u kontinuitetu "skreću u desno".

Bivši premijer Zdravko Krivokapić optužio je aktuelnog premijera Dritana Abazovića da, dok je bio koordinator bezbjednosnih službi i potpredsjednik prethodne vlade, nije preduzeo ništa povodom dopisa Europola dostavljenih u julu prošle godine.

Abazović je kazao da je Krivokapić bio na čelu Vijeće za nacionalnu bezbjednost,

"Ili i dalje ne zna svoje nadležnosti ili je nešto drugo u pitanju, a ja mislim da je to nešto drugo... Ti napadi na mene su sve jedna te ista matrica koja želi da Crnu Goru drži zarobljenu time što ćemo da stvaramo galamu".

On je zaključio da je postignuće sektora bezbjednosti to što je EUROPOL dostavio dokumenta.

Bonus video: